Φωτιά στην Κινέτα - Πόρισμα: Από καλώδια και στύλους της ΔΕΗ ξεκίνησε η πυρκαγιά

Φωτιά στην Κινέτα - Πόρισμα: Από καλώδια και στύλους της ΔΕΗ ξεκίνησε η πυρκαγιά Facebook Twitter
Από καλώδια σε στύλο της ΔΕΗ ξεκίνησε η περσινή, καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα, σύμφωνα με το πόρισμα του πραγματογνώμονα (EUROKINISSI)
4

Από σπινθήρα σε καλώδια της ΔΕΗ ξεκίνησε η περσινή, μεγάλη φωτιά στην Κινέτα, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα του αρμόδιου πραγματογνώμονα που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. 

Η φωτιά είχε ξεσπάσει λίγες ώρες πριν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου του 2018, σε πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη. Αρχικά είχε μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού αλλά σύμφωνα με τον επιπυραγό Δημήτρη Λιότσιο, που η εισαγγελία όρισε για να συντάξει το σχετικό πόρισμα, η πυρκαγιά φαίνεται να οφείλεται σε σπινθήρα από καλώδια της ΔΕΗ. Ο. Λιότσος είχε συντάξει αναφορά και για την φονική πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά και Μάτι. 

Φωτιά στην Κινέτα - Πόρισμα: Από καλώδια και στύλους της ΔΕΗ ξεκίνησε η πυρκαγιά Facebook Twitter

Στο πόρισμα που συνοδεύεται από φωτογραφίες, επισημαίνεται πως όλα ξεκίνησαν όταν δύο αγωγοί (σ.σ δηλαδή καλώδια). έχασαν την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή «Αέρας». Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν εκείνη την ώρα στο σημείο, έφεραν τα καλώδια σε επαφή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σπινθήρες.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα υψηλής θερμοκρασίας και των ανέμων, από τους σπινθήρες προκλήθηκε ανάφλεξη σε ξερά χόρτα, μέσα σε χαράδρα και από εκεί η φωτιά επεκτάθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα. Η φωτιά κατέστρεψε τους οικισμούς Πανόραμα 1, 2, και 3 και Γαλήνη, πέρασε πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και έκαψε σπίτια και στην Κινέτα σε μικρότερη έκταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής, δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service (EMS), στα Γεράνεια όρη και στην Κινέτα κάηκαν συνολικά 56.133 στρέμματα: 53.157 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων και 2.976 στρ. οικιστικών περιοχών.

Η πυρκαγιά έκαψε και μέρος της περιοχής Natura 2000 καθώς και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων».

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως ακόμα και τα πιο υπερσύγχρονα εργαλεία (δορυφόροι που ανιχνεύουν θερμικά σήματα κλπ) αχρηστεύονται όταν χρησιμοποιούνται από ιδεοληπτικούς. Ακόμα χειρότερα, δίνουν μια επίφαση σοβαρότητας και επιστημονικότητας στην αισχρή προπαγάνδα τους.
https://www.lifo.gr/now/202035"...Να προσθέσω (επ´ευκαιρία) πως η εικόνα με τις παράλληλες γραμμές που συνδέουν τις εστίες της πυρκαγιάς στα Γεράνια όρη ίσως θα έπρεπε να συγκριθεί με κάποιον χάρτη που να απεικονίζει τα καλώδια της ΔΕΗ στη περιοχή. Θα ήταν άκρως ειρωνικό αν ονειρευόμαστε τα άστρα και την ίδια στιγμή η κατεξοχήν κρατική εταιρεία (η λιγνιτοκίνητη ΔΕΗ) να συνεχίζει να μας βάζει φόκο με το απηρχαιωμένο της δίκτυο. (Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος αλλά μου κάνει εντύπωση η συμμετρία της όλης διάταξης--χωρίς να αποκλείω άλλα ενδεχόμενα, όπως πχ οι εμπρηστές να είναι idiot savants εξοπλισμένοι με GPS). Πηγή: www.lifo.gr..."
Θυμάμαι την συνέντευξη και φορτώνω. Δείτε το βίντεο (αρκούν τα πρώτα λίγα λεπτά) για να θυμηθείτε την in your face κοροϊδία που μας πέταξαν στα μούτρα ο "έχω κάνει δυό χρόνια Αιγάλεω" Τζανακόπουλος και οι υπόλοιπη κομπανία χωρίς ίχνος ντροπής περί "δεκάδων ταυτόχρονων εστιών". Αυτά δεν ξεχνιούνται. Δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ποτέ.https://www.protothema.gr/politics/article/808433/ektakti-sunedeuxi-tupou-apo-toska-kai-tzanakopoulo/
Και όμως, ο φίλος μας ο Μαύρος Γάτος την πάτησε και έχαψε την προπαγάνδα (δες το link στο παρακάτω σχόλιο). Θυμόμουν πως είχα σχολιάσει την πιθανότητα να είναι η ΔΕΗ ο εμπρηστής--το σχόλιο του Γάτου υπέρ της παπατζήδικης διαστημικής εταιρείας το είχα ξεχάσει. Scripta manent)