Η Πάτρα που σφύζει από ζωή, σήμερα σε κάποια σημεία της θύμιζε πόλη-φάντασμα καθώς καφετέριες και εστιατόρια κατέβασαν ρολά.

 

Η μαζική συμμετοχή των επιχειρηματιών στην διαμαρτυρία κράτησε κλειστά εκατοντάδες καφέ και χώρους εστίασης και έγινε καθώς οι επαγγελματίες καταγγέλλουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί με το ΦΠΑ.

 

Στο σύνολό τους σχεδόν οι επαγγελματίες συμμετείχαν στην κινητοποίηση του συλλόγου τους, δείχνοντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τον κλάδο τους και ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά.

 

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι ότι σχεδόν όλα τα καταστήματα στο κέντρο είναι κλειστά.

Από τα Ψηλαλώνια και την Τριών Ναυάρχων, από τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και την Παντανάσσης, την πλατεία Όλγας, τη Γεροκωστοπούλου και την πλατεία Γεωργίου. Κλειστά είναι και τα καταστήματα των δύο μεγάλων αλυσίδων καφέ take away. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ψησταριές, πιτσαρίες, και αρκετά πρατήρια άρτου.

 

Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά έως το πρωί της Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

Στο μεταξύ οι επαγγελματίες εστίασης μαζί με τους εργαζόμενους στα μαγαζιά στις 11:00 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, όπου έγιναν ομιλίες για τα προβλήματα του κλάδου, παρουσία πλήθος εκπροσώπων φορέων, βουλευτών και υποψηφίων.

 

Στις ομιλίες που έγιναν ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου μίλησε για την ανάγκη να ακουστεί η φωνή της εστίασης στα αυτιά των κυβερνώντων, θίγοντας δύο από τα βασικά ζητήματα που οδήγησαν τους επαγγελματίες στο να κλείσουν τα καταστήματά τους.

 

Το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Για το πρώτο ο κ. Στεργίου τόνισε ότι είναι ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ του 24%, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος έχει πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης, ενώ σε ότι αφορά το δεύτερο επισήμανε ότι χρειάζεται να μειωθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη.

 

"Τα ταμείο μας είναι πάντα μείον και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το ξέρετε καλά όλοι σας ότι είμαστε υπερχρεωμένοι και δεν μπορούμε να κλείσουμε βιβλία για τις επιχειρήσεις μας" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στεργίου.

 

 

Στη συγκέντρωση το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς που χαιρέτισε την κινητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης, τονίζοντας ότι ο αγώνας αυτός ξεκινάει από την Πάτρα, αλλά αφορά όλη την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από patrastimes και φωτογραφίες από Εurokinissi