Μόλις 30 κατεδαφίσεις μετά την πυρκαγιά στο Μάτι- Χιλιάδες είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Τσίπρα

Μόλις 30 κατεδαφίσεις μετά την πυρκαγιά στο Μάτι- Χιλιάδες είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Τσίπρα Facebook Twitter
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
0

Μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξαγγείλει 3.200 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και οκτώ μήνες μετά έχει προχωρήσεις σε μόλις 30.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι είχαν ανακοινωθεί σειρά από ενέργειες προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε να κατεδαφιστούν «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Αυγούστου.

Ωστόσο, οκτώ μήνες αργότερα αποδεικνύεται πως οι εξαγγελίες έμειναν στα λόγια, ενώ ταυτόχρονα το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων έως και τα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά το β' εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων έχει κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, οι οποίες βρίσκονταν στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα, και στο Άλσος Φιλαδέλφειας.

Πρόκειται για επεκτάσεις συμβάσεων αλλά και κάποιες νέες συμβάσεις, ο,τι δηλαδή προβλέπεται στην τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δέκα κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει στο παραλιακό μέτωπο 35ου - 70ου χλμ. Αθηνών - Σουνίου.

Τα κτίσματα που αναμένεται να κατεδαφιστούν βρίσκονται στις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Κινέτα, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Νέα Πέραμο, ενώ η χρηματοδότησή τους πρόκειται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ