Συνεχίζεται ο σάλος με το έγγραφο της διευθύντριας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ My Market με το οποίο ζητούσε από τους υπαλλήλους να χαμογελάνε.

 

Tα social media της εταιρίας έχουν γεμίσει μηνύματα δυσαρέσκειας για το περιστατικό ενώ στο Twitter τα αντίστοιχα σχόλια ανέδειξαν ως πρώτη την υπόθεση στις trending αναφορές χθες.

 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, σχολιάζοντας την υπόθεση των My Market προανήγγειλε έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. και έκανε λόγο για «απίστευτη βλακεία και κοινωνική αναλγησία» από την πλευρά της διευθύντριας.

 

«Μας χαροποιεί η αντίδραση του κόσμου και τα κοινωνικά αντανακλαστικά που ενεργοποίησαν την απάντηση της επιχείρησης, η οποία είπε ότι δεν αποτελεί πολιτική της επιχείρησης» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και τόνισε ότι το υπουργείο παρακολουθεί, ελέγχει και προστατεύει την αξιοπρέπεια στους χώρους εργασίας.

 

Τόνισε ότι στη συγκεκριμένη αλυσίδα δεν είχαν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα, καθώς είχε ελεγχθεί η επιχείρηση από το ΣΕΠΕ για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τον κατώτατο μισθό.

 

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εργασίας θα συνεννοηθεί με την Επιθεώρηση Εργασίας για πιο συστηματικές παρεμβάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο περιστατικό είχε στοιχεία bullying.

 

 

 

 

Ο Τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι «η αυθαιρεσία της διευθύντριας του My Market ήταν μόνο ένα σύμπτωμα» στις συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας».

 

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει υπερήφανη γιατί αποφάσισε, με... καθυστέρηση δύο ετών, αύξηση 11% στο βασικό μισθό, ωστόσο αυτό που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας είναι η αμοιβή των 300 ευρώ. Το δηλώνουν τα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" όπου αποδεικνύεται ότι πάνω από 650.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 392 ευρώ το μήνα. Το αποκαλύπτει τραγικά η επιστολή της διευθύντριας του Σούπερ Μάρκετ "My Market" η οποία λέει στους υφισταμένους της ότι είναι πολλά τα 300 ευρώ το μήνα!».

 

Ο Τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ τονίζει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση επιχαίρει γιατί μειώθηκε η ανεργία, όμως «η αγορά εργασίας έχει γίνει ζούγκλα. Το 56% των θέσεων εργασίας το 2018 ήταν με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασίας. Και αυτό γιατί ισχύει η ανέξοδη ανακύκλωση προσωπικού καθώς όλοι θεωρούνται αναλώσιμοι».

 

Σχολιάζοντας την απουσία συλλογικών διαδικασιών, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «στον ιδιωτικό τομέα δεν λειτουργούν Σύλλογοι Εργαζομένων και σε εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν κανονισμοί εργασίας. Ο κάθε εργαζόμενος, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, νοιώθει εξαναγκασμένος να κάνει ότι του παραγγείλουν. Και τα διευθυντικά στελέχη ασκούν πιέσεις απανθρωπιάς γιατί οι ίδιοι πρέπει να πιάσουν τους στόχους. Και το «γρανάζι της κρεατομηχανής» λιώνει τον πιο αδύναμο: Τον εργαζόμενο που αναζητεί την όποια απασχόληση να ζήσει την οικογένειά του» προσθέτει το ΚΙΝΑΛ και καταλήγει:

 

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει και η "εταιρική κοινωνική ευθύνη". Εάν δεν το καταλαβαίνουν, υπάρχουν νόμοι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κύριοι της κυβέρνησης, εφαρμόστε τους νόμους».

 

Ο σάλος ξεκίνησε όταν χθες αποκαλύφθηκε πως  στέλεχος της εταιρείας καλούσε τους εργαζομένους να χαμογελούν επειδή έχουν δουλειά, επειδή πληρώνονται έστω και με 300 ευρώ, τα οποία είναι μαι χαρά όπως έγραφε γιατί  «300% περισσότερα σε σχέση με το μηδέν».

 

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της επικοινωνίας του διευθυντή της εταιρείας μας, θα σας αναφέρω κάποιους λόγους για να χαμογελάτε για όσους δυσκολεύονται να το κάνουν.

Επειδή έχετε δουλειά
Επειδή πληρωνόσαστε στην ώρα σας (για αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 euro θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο).
Επειδή εργάζεστε σε μία εταιρεία που σέβεται και ακούει τα προβλήματά σας.
Επειδή η εταιρεία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε.
Επειδή πληρώνεστε για αυτό
Επειδή οι πελάτες του καταστήματος σας πληρώνουν, και πρέπει να τους ευχαριστείτε για αυτό με ένα χαμόγελο.
Γιατί θα έχουμε τόσο καλές προσφορές που πρέπει να τις διαφημίζουμε.

Ανυπομονώ να δω την ανταπόκρισή σας στα αποτελέσματα του μυστικού επισκέπτη που θα γίνει μέσα στον μήνα.
Ευχαριστώ».

 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η εταιρεία My Market επιβεβαίωσε την γνησιότητα του κειμένου, όμως επισήμανε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για πρωτοβουλία του εν λόγω στελέχους και δεν εκφράζει την φιλοσοφία και τη νοοτροπία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.