Περπατώντας προλάβαιναν να φύγουν από το Μάτι - Τι αποκαλύπτει ανεξάρτητο πόρισμα

Περπατώντας προλάβαιναν να φύγουν από το Μάτι - Τι αποκαλύπτει ανεξάρτητο πόρισμα Facebook Twitter
0

Νέες αποκαλύψεις για την αργοπορία του κρατικού μηχανισμού έρχονται από πόρισμα ανεξάρτητου ερευνητή καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής προλάβαιναν να απομακρυνθούν ακόμη και με τα πόδια.

Τι πήγε λάθος και θρηνούμε 99 ζωές; Σύμφωνα με το πόρισμα δεν είχε δοθεί έγκαιρη εντολή για εκκένωση της περιοχής ενώ ο κρατικός μηχανισμός έκανε λάθος εκτίμηση της κατάστασης και εμφάνισε αργοπορία αντανακλαστικών.

Το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα κάνει λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ηγεσίας της Πυροσβεστικής την ώρα της κρίσης./

Σύμφωνα με το πόρισμα του αξιωματικού του ΠΣ Δημήτρη Λιότσιου: «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

Όπως υπολογίζεται χαρακτηριστικά με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος.

Η εντολή για εκκένωση όμως δεν δόθηκε ποτέ καθώς η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν έλαβα υπόψη τις αναφορές του πιλότου που πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης το απόγευμα της 23ης Ιουλίου ότι η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και κινείται απειλητικά προς τα ανατολικά.

Το πόρισμα αναφέρει επίσης πως  «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM