Πολιτική θύελλα για την εταιρία που αγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια- Εμφανίζει μηδενική αξία

Πολιτική θύελλα για την εταιρία που αγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια- Εμφανίζει μηδενική αξία Facebook Twitter
0

Άμεσες απαντήσεις για την εξαγορά επιχείρησης ενέργειας στα Σκόπια από τη ΔΕΗ ζητά η Νέα Δημοκρατία.

Η συγκεκριμένη εταιρία εμφανίζει να έχει αρνητικά οικονομικά στοιχεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Κότσο Ανγκιούσεφ. 

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ, που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Σύμφωνα με χτεσινή ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Γιάννη Μανιάτη  τα πάγια της εταιρίας EDS δεν ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου στην αγορά ενέργειας της γειτονικής χώρας. 

Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Στην ερώτηση του κ. Μανιάτη, απήντησε χθες από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χουλιαράκης, επισημαίνοντας πως είναι είναι αναρμόδιος να απαντήσει και παρέπεμψε  στο υπουργείο Ενέργειας.  

Από πλευράς του, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, στην επίσης χθεσινή απάντησή του στον κ. Μανιάτη, δεν αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας αλλά είπε ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από την θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία , πριν την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναφέρει ακόμα πως «η  εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεµιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ∆ΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισµού.

Πρόκειται ακόµη για ένα παλαιότερο θέµα το οποίο ανακινεί η Νέα ∆ηµοκρατία στην προσπάθειά της να δηµιουργήσει κλίµα. Η ∆ΕΗ είναι µία εταιρεία εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεµβαίνει η Κυβέρνηση. Ακόµη, η εν λόγω εξαγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM