Η πρώτη αγωγή ενοίκων πολυκατοικίας σε ιδιοκτήτη που έκανε το σπίτι του Airbnb

Η πρώτη αγωγή ενοίκων πολυκατοικίας σε ιδιοκτήτη που έκανε το σπίτι του Airbnb Facebook Twitter
EUROKINISSI
7

Την οργή των ενοίκων μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας έχει προκαλέσει η απόφαση ενός ιδιοκτήτη να διαθέσει το διαμέρισμά του μέσω της πλατφόρμας Airbnb, με την υπόθεση να παίρνει πια τον δρόμο της δικαιοσύνης.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ένοικοι της πολυκατοικίας έχουν καταθέσει αγωγή - την πρώτη που κατατίθεται για το συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

«Εν αγνοία μας το διαμέρισμα είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Είμαστε σε τεράστια ψυχική αναστάτωση, σε πλήρη ανησυχία, σε πλήρη ανασφάλεια. Μας απειλούσαν όταν τους φωνάζαμε. Δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχει προστασία, δεν υπάρχει όριο σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η διαχειρίστρια της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, σε συνέντευξή της στο Realfm 97,8.

«Έχουμε κάνει επτά καταγγελίες στην αστυνομία, η οποία "σηκώνει τα χέρια ψηλά". Μας πληροφόρησε ότι καθημερινά δέχεται πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Χιλιάδες κόσμου έχει τα ίδια προβλήματα με εμάς και δεν ξέρει που να αποτανθεί», πρόσθεσε. 

Η διαχειρίστρια (και ενάγουσα) επικαλείται τον κανονισμό της πολυκατοικίας που προβλέπει ότι κάθε ιδιοκτήτης έχει «απόλυτο δικαίωμα κυριότητος και χρήσης», υπό τον όρο να μη παρενοχλούνται «τα συνολικά και κατ' ιδίαν δικαιώματα των λοιπών ιδιοκτητών» και να μη τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια, η ευπρέπεια και η υγιεινή του κτιρίου καθώς και όσων μένουν σε αυτό. 

Σύμφωνα με την ίδια, στο διαμέρισμα κατοικούν έως και 16 άτομα ταυτόχρονα, και πολλοί από τους μισθωτές διασκεδάζουν διοργανώνοντας πάρτι: «φωνασκούν, τραγουδούν και χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση».

Στο πλαίσιο της διαμονής τους, οι ενοικιαστές παραλαμβάνουν τα κλειδιά των δύο εισόδων της πολυκατοικίας, «τα οποία αλλάζουν χέρια μεταξύ ανεξέλεγκτου αριθμού αγνώστων ατόμων, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρότατο θέμα ασφάλειας για όλη την οικοδομή και τους ενοίκους της», καθώς, σύμφωνα πάντα με τη διαχειρίστρια, οι επισκέπτες αφήνουν τις εισόδους ξεκλείδωτες και χαλάνε τις κλειδαριές των δύο εισόδων, με μπαίνουν στους κοινόχρηστους χώρους χρήστες ναρκωτικών.

Κατά την ίδια, οι ενοικιαστές χαλάνε συχνά το ασανσέρ επειδή «μπαινοβγαίνουν υπεράριθμοι» στον ανελκυστήρα έως τον 5ο όροφο και μεταφέρουν συχνά, πολλές αποσκευές.

Η ενάγουσα ζητά με την αγωγή της να απαγορευθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, επικαλούμενη τον κανονισμό της πολυκατοικίας. 

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Συγχαρητήριά στους ενοίκους της συγκεκριμένης πολυκατοικίας. Ανοίγουν δρόμο και για άλλους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με ανάλογο τρόπο. Το χάος και η ασυδοσία στο χώρο του airbnb πρέπει να σταματήσει.
Όσοι δεν τα πάνε καλά με τους κανόνες που πρέπει να έχει μία κοινωνία υπάρχει και η ζούγκλα.Αν όμως στο ίδιο διαμέρισμα έμεναν 10 αλλοδαποί, όπως συμβαίνει σε πολλά, και γινόταν μήνυση, τότε θα μιλούσαμε για ρατσισμό.
Συμφωνώ απόλυτα. Δεν γνωρίζω το νομοθετικό πλαίσιο αλλα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευπρέπειας και σεβασμού και φυσικά είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να ενημερώνει τους πελάτες του σχετικά με τους κανόνες της πολυκατοικίας. Από την άλλη αυτό είναι και το πρόβλημα του airbnb, γίνεσαι ξενοδοχειάρχης χωρίς να μπορείς ουσιαστικά να ελέγξεις την κατάσταση αυτή (υπενθυμίζω την περίπτωση του τύπου που πέταξε έξω τις επισκέπτριες του επειδή δεν φεύγανε). Όσον αφορά το δεύτερο σχόλιο έχεις ένα point αν ήταν κατάλυψη διαμερίσματος θα υπήρχε διαφορετική προσέγγιση.
Συγνώμη τι ακριβώς είναι διαφορετικό; Έχεις μια πολυκατοικία που ένα εκ των διαμερισμάτων γίνεται κέντρο διερχομένων. Δεν μιλάμε φυσικά να μένει μια οικογένεια ή δύο συγκάτοικοι αλλά για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιούν διαμερίσματα ως χώρος προσωρινής παραμονής.