Δραματικές περιγραφές γεμάτες οργή και καταγγελίες από μια γυναίκα αποκαλύπτουν τα όσα έζησαν οι κάτοικοι στο Μάτι την ώρα της τραγωδίας.

 

Μια κάτοικος της περιοχής που κατάφερε να διαφύγει μιλά στην κάμερα και περιγράφει τον πανικό και τον τρόμο ενώ καταγγέλλει ολιγωρία των αρχών και πολύ κακό συντονισμό.

 

«Οι φωτιές ήταν από παντού. Μπήκαμε στη θάλασσα. Ουρλιάζαμε. Πέντε ώρες έμειναν τα παιδιά στη θάλασσα να περιμένουν και πέρασε το πλοίο. Ένας άγιος άνθρωπος τα έσωσε. Λιποθυμούσαν άνθρωποι δίπλα μας, μαμάδες, παιδιά, δεν ξέραμε τι μας γίνεται, εκσφενδονίζονταν πράγματα. Βάζαμε τα κεφάλια μέσα στο νερό», λέει.

 

Τη ρωτάνε αν είχαν οδηγίες και αν κάποιος βρέθηκε εκεί να τους βοηθήσει ή να τους καθοδηγήσει. «Τι λέτε; Ποια καθοδήγηση; Ο κόσμος μόνος του προσπαθούσε να σωθεί. Ο μόνος συντονισμός ήταν ένα περιπολικό που έκλεισε τη Μαραθώνος και έστελνε τον κόσμο προς τα κάτω. Ο κόσμος καιγόταν μέσα στα αμάξια του».

 

«Εσείς από την κρίση σας τη νομίζετε πως ήταν σωστός ο σχεδιασμός; Δεν έχει βγει ούτε ένας υπεύθυνος να μας πει ποιο ήταν το σχέδιο, ποιος είναι ο υπεύθυνος του σχεδιασμού της Αστυνομίας που μπλόκαρε εκεί τον δρόμο, τι έγινε; Γιατί μας στείλανε και μας έκαψαν σαν τα ποντίκια, ήμασταν μέσα στη θάλασσα, καιγόμασταν και πνιγόμασταν. Λιποθυμούσαν άνθρωποι δίπλα μας, μαμάδες, παιδιά, δεν ξέραμε τι μας γίνεται. Δεν μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε. Ούρλιαζα και έψαχνα τα παιδιά μου», λέει η κάτοικος