Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων στους οικισμούς του Ματιού και του Νέου Βουτζά που καταστράφηκαν από τη χθεσινή, φονική πυρκαγιά.

«Το σπίτι μου κάηκε ολοσχερώς», δήλωσε στο LIFO.gr ο Παναγιώτης Ρ. για το πατρικό του σπίτι στο Νέο Βουτζά.

 

Ο ίδιος ήταν στην Αθήνα την ώρα της καταστροφής και πληροφορήθηκε τα νέα από έναν γείτονα, του οποίου η μόνιμη κατοικία επίσης υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

 

«Σωθήκαμε από τύχη», λέει στο LIFO.gr ο Δημήτρης Κ. του οποίου το σπίτι στο Μάτι έμεινε ανέπαφο από τις φλόγες. «Αν ο άνεμος γυρνούσε προς το μέρος μας, θα είχαμε καεί, όπως κάηκαν οι διπλανοί», προσθέτει.

 

«Η φωτιά έτρεχε πιο γρήγορα από τα οχήματα. Ψάχνω τους φίλους μου και δεν τους βρίσκω. Τα κινητά τους είναι κλειστά. Φοβάμαι μην έχει πάθει κανένας τίποτα, φοβάμαι μην το παίξανε παλικάρια και καθήσανε στα σπίτια τους για να τα προστατεύσουν. Να προστατεύσουν τι; Δε νικιέται αυτό το πράγμα», λέει χαρακτηριστικά. 

 

«Με ξύπνησαν οι γείτονες»

 

«Είχα μόλις επιστρέψει τη βάρδια στο νοσοκομείο και είχα πέσει για ύπνο», δηλώνει η Μαίρη Σ. νεαρή νοσηλεύτρια που μένει στο Μάτι.

 

«Ευτυχώς οι γείτονες μου χτυπούσανε επίμονα τις πόρτες και τα παράθυρα μέχρι που ξύπνησα και βγήκα έξω. Φοβάμαι για τους ηλικιωμένους της γειτονιάς, που ίσως δεν είχαν τα αντανακλαστικά μας - ίσως δεν είχαν την ίδια τύχη με εμάς», προσθέτει η νέα γυναίκα.

 

«Αρκετοί φίλοι μου αγνοούνται. Βλέπω στο facebook ότι πολλά γνωστά μου πρόσωπα δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και με έχει πιάσει η καρδιά μου. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που είδα χθες», δηλώνει ανάμεσα στους λυγμούς της η Άννι Κ. της οποίας η οικογένεια είναι ασφαλείς. 

 

Η πυρκαγιά που σάρωσε τον οικιστικό ιστό σε Μάτι και Βουτζά στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, με αξιωματικούς της πυροσβεστικής να εκφράζουν τον φόβο ότι ο επίσημος απολογισμός θα αυξηθεί «με γεωμετρική πρόοδο» τις επόμενες ώρες.

 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο δήμαρχος της Ραφήνας κ. Μπουρνούς δηλώνει ότι οι νεκροί οπωσδήποτε ξεπερνούν τους 60 και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ μεταδίδει την ανάσυρση των απανθρακωμένων σορών μιας μητέρας και του μωρού της, μέσα από ένα από τα εκατοντάδες καμένα σπίτια των οικισμών που παραδόθηκαν στη φωτιά.