145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2017

145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2017 Facebook Twitter
0

Το 2017 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες. Ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός είχε καταγραφεί το 2014, όταν είχαν σημειωθεί 144 τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αναλυτικότερα, πέρυσι καταγράφηκαν 136 υδροσίφωνες και εννέα ανεμοστρόβιλοι, πέντε από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, κυρίως στην Κέρκυρα και στους Παξούς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στην Ελλάδα που έχει ποτέ καταγραφεί, ενώ στην Ευρώπη συνολικά καταγράφηκαν 616 σίφωνες πέρυσι.

Οι περισσότεροι σίφωνες στην Ελλάδα υπήρξαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (86), ιδίως το Νοέμβριο (51), κυρίως στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

Επειδή αρκετοί θαλάσσιοι σίφωνες δεν γίνονται αντιληπτοί από παρατηρητές στην ξηρά, ο αριθμός τους μπορεί να ήταν πέρυσι ακόμη μεγαλύτερος.

Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχει βοηθήσει στην καταγραφή τέτοιων καιρικών φαινομένων. Οι χρήστες του Facebook και Twitter ανέφεραν στο meteo.gr σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017.

Όποιος θέλει να συμβάλει στην καταγραφή τους και φέτος, μπορεί να το κάνει στέλνοντας στο meteo.gr αναφορές μέσω Facebook και Twitter ή μέσω της εφαρμογής MeteoNow για κινητά Αndroid και iOS.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ