Τα «διακοσμητικά αγαλματάκια» στον κήπο τους ήταν αρχαίοι αιγυπτιακοί θησαυροί χιλιάδων ετών

Τα διακοσμητικά αγαλματάκια κήπου ήταν αρχαίοι αιγυπτιακοί θησαυροί χιλιάδων ετών Facebook Twitter
0

Ένα ζευγάρι πέτρινων αγαλμάτων που χρησιμοποιούνταν για χρόνια ως «πρόχειρα» διακοσμητικά κήπου, αποδείχθηκαν αρχαίος αιγυπτιακός θησαυρός χιλιάδων ετών, και πωλήθηκαν σε δημοπρασία για μία περιουσία. 

Τα τεχνουργήματα που ανακτήθηκαν από έναν κήπο στο Σάντμπερι της ανατολικής Αγγλίας, πωλήθηκαν τελικά για 265.510 δολάρια. Ο οίκος δημοπρασιών Mander Auctioneers περιέγραψε στο CNN πως προσεγγίστηκε από μία οικογένεια που ήθελε απλώς να ξεφορτωθεί τα παλιά αντικείμενα του σπιτιού της πριν μετακομίσει

Τα διακοσμητικά αγαλματάκια κήπου ήταν αρχαίοι αιγυπτιακοί θησαυροί χιλιάδων ετών Facebook Twitter

Μέχρι τον περασμένο μήνα, τα ιδιαιτέρως φθαρμένα αγάλματα, κοσμούσαν σχεδόν παραπεταμένα έναν κήπο, και είχαν αγοραστεί για μερικές εκατοντάδες δολαρίων πριν 15 χρόνια, σε άλλη δημοπρασία, καθώς είχαν θεωρηθεί συνηθισμένες ρέπλικες του 18ου αιώνα. Ένα από τα αγάλματα είχε μάλιστα «επιδιορθωθεί» με τσιμέντο, από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, όπως παρατηρεί ο υπεύθυνος δημοπρασιών James Mander.

Ούτε οι υπεύθυνοι του οίκου πλειστηριασμών δεν αντιλήφθηκαν τι είχαν στα χέρια τους και τα έθεσαν σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 270 δολάρια. Όμως κάποιοι υποψήφιοι αγοραστές αμέσως υποπτεύθηκαν την υπέρογκη αξία τους και μέσα σε δεκαπέντε λεπτά η τιμή είχε απογειωθεί στα 265.000 δολάρια. 

Τα διακοσμητικά αγαλματάκια κήπου ήταν αρχαίοι αιγυπτιακοί θησαυροί χιλιάδων ετών Facebook Twitter

«Σχηματίστηκε η ιδέα ότι ήταν αυθεντικά, αρχαία αιγυπτιακά αγάλματα που με κάποιο τρόπο είχαν θεωρηθεί στην πρόσφατη ιστορία ως αντίγραφα του 18ου αιώνα» εξηγεί ο Mander. «Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν χιλιάδων ετών αυθεντικά, είναι στ' αλήθεια εκπληκτικό», προσθέτει, παραδεχόμενος πως η τελική τιμή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των ανυποψίαστων ιδιοκτητών. «Αναρωτιέμαι πού ήταν τα τελευταία 5.000 χρόνια».

Με πληροφορίες από CNN

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Titi - Στο πέρασμα του κυκλώνα»: Στις Νύχτες Πρεμιέρας το ντοκιμαντέρ της Νατάσσας Μπλάτσιου σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Πολιτισμός / «Titi - Στο πέρασμα του κυκλώνα»: Ένα ντοκιμαντέρ για τις καταστροφικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Το ντοκιμαντέρ της Νατάσσας Μπλάτσιου που γυρίστηκε στη Μαδαγασκάρη, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, συμμετέχει στις Νύχτες Πρεμιέρας.
NEWSROOM