Πέθανε, σε ηλικία 83 ετών, ο γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς. 

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εξέφρασε με ανακοίνωση τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του διακεκριμένου γλύπτη. 

 

Ο Γιώργος Καλακαλλάς γεννήθηκε το 1938 στον Τύρναβο. Σπούδασε γλυπτική, θεωρητικές και ιστορικές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία του ΙΚΥ, ως πρωτεύσας στις εισαγωγικές εξετάσεις. 

 

Αποφοίτησε μετ’ επαίνων το 1962 και την ίδια χρονιά έλαβε το Α ́ Βραβείο για το Μνημείο του Αυξεντίου στην Κύπρο. Το 1965 διορίστηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δίδαξε μέχρι το 2005 ως καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή.

 

Πραγματοποίησε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, φιλοτέχνησε μνημεία και προτομές σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ενώ γλυπτά του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

 

Έλαβε επανειλημμένα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων: Metaille D’ honneur Argent από την Societe d’ encouracement au Progres Γαλλία 2000, βραβείο «Αργυρού ECU» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις δραστηριότητές του οι οποίες προάγουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, δίπλωμα Τιμής για την τέχνη του στην Ευρώπη από το ASSOCIAZIONE LIBERI PROFESSIONISTI EUROPEI Ιταλία 1975, 2ο βραβείο στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής BURGAS, Βουλγαρία 1979, Α΄ Βραβείο Μνημείου Πεσόντων Ορχομενού 1968 και Α΄ Βραβείο Μνημείου Πεσόντων Πειραιώς 1964. 

 

Το 1998 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γλυπτική 1965-1998, παρουσίαση του έως τότε έργου του και το 2010 μίλησε για τη δουλειά του στο συλλογικό βιβλίο Διάλογοι με 12+1 εικαστικούς. Συμμετείχε σε πλήθος κριτικών επιτροπών για εκθέσεις και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ διετέλεσε και μέλος στις επιτροπές κατάταξης και κρίσης του ΕΕΤΕ.