Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται στις ΗΠΑ το πρόγραμμα «ιστορίες για παιδιά από drag queens»

Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται στις ΗΠΑ το πρόγραμμα «ιστορίες για παιδιά από drag queens» Facebook Twitter
Φωτογραφία από πρόσφατη "Drag Queen Story Time" εκδήλωση σε δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Ορλεάνης.
0

Ήταν μια αντισυμβατική ιδέα - τόσο για τις συντηρητικές και εγκρατείς κατά κανόνα δημόσιες βιβλιοθήκες όσο και για την ευρύτερη κοινότητα των drag queens – η οποία όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής, ειδικά στα παιδιά.

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια δημόσια βιβλιοθήκη στο Σαν Φρανσίσκο, εμφανίστηκε μια drag queen κατά την - παραδοσιακή στις ΗΠΑ - ώρα της ανάγνωσης ιστοριών σε μικρά παιδιά και άρχισε να τους διαβάζει παραμύθια.
Τα παιδιά – οικεία στην ιδέα του «μασκαρέματος» και της ανάληψης φανταστικών ρόλων – πέρασαν πολύ ωραία και γρήγορα η ιδέα της παρουσίασης ιστοριών σε παιδιά από drag queens εξαπλώθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ήταν μια αντισυμβατική ιδέα, τόσο για τις συντηρητικές και εγκρατείς κατά κανόνα δημόσιες βιβλιοθήκες όσο και για την ευρύτερη κοινότητα των drag queens που ήταν σαφώς πιο εξοικειωμένη με μεταμεσονύκτιες παραστάσεις παρά με μεσημεριανά ομαδικά τραγούδια προσχολικής ηλικίας.

Παρ' όλα αυτά, η ιδέα αποδείχτηκε δημοφιλής.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την παρθενική φορά, είναι πολλοί πλέον οι drag performers που ψυχαγωγούν μικρά παιδιά σε βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο σε παραδοσιακά προοδευτικά προπύργια όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες όσο και σε κωμοπόλεις «κόκκινων» [δηλ. ρεπουμπλικανικής επικράτησης] πολιτειών.

Αναλόγως όμως με την δημοτικότητα της ιδέας, μεγάλωσαν και οι αντιδράσεις, ακόμα και σε μέρη όπως το Μπρόυκλιν, εκ μέρους πολιτών και φορέων που δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι ούτε τις νέες αφηγήτριες των παιδικών ιστοριών ούτε τον φαντεζί τρόπο παρουσίασής τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι διοργανωτές δέχτηκαν, πέρα από τις «αυθόρμητες» διαδηλώσεις εξοργισμένων πολιτών έξω από τους χώρους των εκδηλώσεων, ακόμα και απειλές κατά της ζωής τους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα επίσης, το θέμα έφτασε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της πολιτείας του Οχάιο όπου ο ομιλητής της πλειοψηφίας, επιτέθηκε με έντονο ύφος στους ντόπιους διοργανωτές του "drag queen story time" (όπως αποκαλούνται αυτές οι παιδικές εκδηλώσεις), κάνοντας λόγο για «αδιανόητα αλλόκοτη παραβίαση της εμπιστοσύνης του κοινού στους παιδαγωγικούς θεσμούς».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», δήλωσε, «ότι οι φορολογούμενοι δεν χαίρονται καθόλου παρακολουθώντας το υστέρημά τους να χρησιμοποιείται για να διδαχτούν τα αγοράκια πώς να γίνουν drag queens».
Παρά τις κατά τόπους αντιρρήσεις και ενστάσεις πάντως, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την ονομασία The Drag Queen Story Hour που έχει συσταθεί για την οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, γνωρίζει πραγματική ανταπόκριση και επεκτείνεται διαρκώς, έχοντας ήδη 35 παραρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέντε στο εξωτερικό.

Με στοιχεία από τους New York Times

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ