Η «Μέδουσα» είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για την εβδομάδα Design του Λονδίνου 2021. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σου Φουτζιμότο και το στούντιο Mixed reality που δημιουργεί έναν ονειρικό κόσμο σε συγχώνευση με την αληθινή ζωή.

 

Η καθηλωτική «Μέδουσα» καλεί τους επισκέπτες να φορέσουν ειδικά ακουστικά και να περιηγηθούν σε μια δομή οργανικού σχήματος που μεταμορφώνεται και εξελίσσεται ως απάντηση στην κίνηση και να εξερευνήσουν έναν κόσμο μικτής πραγματικότητας.

 

Η «Μέδουσα» εξερευνά τη σχέση φύσης και τέχνης, παίρνοντας έμπνευση από φυσικά φαινόμενα όπως η aurora borealis και η υποβρύχια βιοφωταύγεια. Χάρη στην τεχνολογία, οι οργανικές αρχιτεκτονικές μορφές του Σου Φουτζιμότο ζωντανεύουν για να επιτρέψουν «μια συλλογική ανθρώπινη εμπειρία» που ταξιδεύει τους επισκέπτες «σε ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης».

 

«Η μικτή πραγματικότητα είναι ένα μέσο κατάλληλο για μια συλλογική εμπειρία, το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να βοηθήσει το κοινό να αναπτύξει βαθύτερες, πιο προσωπικές συνδέσεις με την τέχνη και την παράσταση», λέει ο Γιόγο Μουνκ, επιστημονικός διευθυντής του πρότζεκτ Μέδουσα. «Η παραγωγή τυμπάνου από κασσίτερο επιτρέπει την επιμέλεια του κοινού, τη ρευστότητα, την περιέργεια και την παρουσία, επειδή το κοινό είναι παρόν στο χώρο, μοιράζεται και παρατηρεί τις αντιδράσεις του. Δεν μπορείτε να επιτύχετε την ίδια ελευθερία και οικειότητα όταν αντικαθιστάτε τη φυσική σας πραγματικότητα με μια εικονική».

 

Ο αρχιτέκτονας Σου Φουτζιμότο και η καθηλωτική του εγκατάσταση στο μουσείο V&A
Η «Μέδουσα» εξερευνά τη σχέση φύσης και τέχνης, παίρνοντας έμπνευση από φυσικά φαινόμενα όπως η aurora borealis και η υποβρύχια βιοφωταύγεια.

 

 

Η Μέδουσα είναι μια εξερεύνηση της μετάφρασης της αρχιτεκτονικής σκέψης σε ένα εντελώς νέο μέσο, ​​το οποίο αναφέρουμε συλλογικά ως μεικτή πραγματικότητα, λένε οι δημιουργοί του πρότζεκτ.

 

Η τέχνη και η αρχιτεκτονική αλληλεπικαλύπτονται όταν καταργούνται τα εμπόδια με τα οποία παραδοσιακά οι αρχιτέκτονες πρέπει να δουλεύουν, όπως η βαρύτητα. Σε ένα μέσο μικτής πραγματικότητας, οι δομές κατασκευάζονται από το φως, οπότε υπάρχει περισσότερος χώρος για δυναμική συμπεριφορά. Η δημιουργική αντίληψη επικεντρώθηκε στον ρόλο της αρχιτεκτονικής και στη δημιουργία χώρων για την ανταλλαγή αφηγήσεων και την ανάπτυξη του πολιτισμού - κάτι που υπονοείται στο σχεδιασμό εκκλησιών, αγορών και κτιρίων γραφείων.

 

Η Μέδουσα επιτρέπει στον Σου Φουτζιμότο να μοιραστεί το όραμα και την αφήγησή του με ένα νέο μέσο που εξακολουθεί να είναι αυθεντικό κάνοντας το κοινό να ασχολείται με την τέχνη, τη φύση και την αρχιτεκτονική με έναν εντελώς νέο τρόπο. Η κίνηση και η εξερεύνησή τους καθοδηγούνται από αυτά που βλέπουν και ακούνε, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η δομή κινείται και ανταποκρίνεται. Δεν είναι ένα παζλ που πρέπει να λυθεί, αλλά μια συνεχής συζήτηση με τον κόσμο γύρω τους, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν ποιος είναι ο ιδιαίτερος ρόλος τους σε αυτόν τον χώρο. Οι ήχοι που παράγονται από τύμπανα από κασσίτερο όχι μόνο ξεπερνούν τα όρια του δυνατού, αλλά διαλύουν τους μύθους και τις προκαταλήψεις της σύγχρονης εμπειρίας όταν ακούμε με ακουστικά.