Ντιμπέιτ Κουόμο-Νίξον: Mπορεί μια θερμοκρασία δωματίου να είναι σεξιστική;

Ντιμπέιτ Κουόμο-Νίξον: Mπορεί μια θερμοκρασία δωματίου να είναι σεξιστική; Facebook Twitter
(EPA)
0

Μπορεί μια θερμοκρασία δωματίου να είναι σεξιστική; Να τι ερώτημα ανέκυψε στο ντιμπέιτ της Σίνθια Νίξον και του Άντριου Κουόμο.  

Το ερώτημα ακούγεται περίεργο, όμως έγινε αντικείμενο συζήτησης στα social media πριν το ντιμπέιτ ανάμεσα στους αντιπάλους του Δημοκρατικού Κόμματος, για το χρίσμα του υποψήφιου κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Τον νυν κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, που επιδιώκει να κερδίσει μια τρίτη θητεία, και την πρώην πρωταγωνίστρια του Sex and the City Σίνθια Νίξον.

Η Νίξον θα είχε μόνο μια ευκαιρία για μια τετ-α-τετ  αναμέτρηση με τον Κουόμο και το επιτελείο της φοβόταν πως θα μπορούσε να έχει σοβαρό μειονέκτημα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούσαν στην αίθουσα του ντιμπέιτ. 

Είναι όμως αυτό η απαίτηση μιας ντίβας ή απλά δείγμα ενός ευρύτερου προβλήματος, όπου είναι σύνηθες η γυναίκες να κρυώνουν σε εργασιακούς χώρους;

Πώς ξεκίνησε η συζήτηση 

Ο κυβερνήτης Κουόμο έχει τη φήμη πως του αρέσει  να κάνει δημόσιες εμφανίσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο πολύ που κάποτε οι New York Times είχαν τίτλο σε άρθρο «Πάτε σε εκδήλωση που εμφανίζεται ο Κουόμο; Πάρτε μαζί σας παλτό»

Προκειμένου να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση η ομάδα της Νίξον έστειλε mail στους οργανωτές του ντιμπέιτ στο οποίο απαιτούσε το δωμάτιο να έχει θερμοκρασία 76 βαθμών Φαρενάιτ (24 βαθμών Κελσίου) στο debate της Τετάρτης. 

Η σύμβουλος της Νίξον, Ρεμπεκα Κατζ, έγραψε πως οι συνθήκες εργασίας είναι «καταφανώς σεξιστικές όταν μιλάμε για τις θερμοκρασίες στις οποίες κλιματίζονται τα δωμάτια, οπότε θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως συμφωνούμε όλοι εδώ» 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση υποστηρικτών και των δύο απόψεων, αυτών που κρυώνουν και αυτών που ζεσταίνονται στους εργασιακούς χώρους. Η αρθρογράφος της Washington Post Μόνικα Χέσε έγραψε «κάθομαι εδώ κουκουλωμένη στο γραφείο και αναρωτιέμαι αν είναι είναι αυτό το ξεκίνημα της επανάστασης». 

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και άλλοι αρθρογράφοι ενώ η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Αϊόβα, Κέρι Χάλεϊ, έγραψε στο Twitter, με δόση χιούμορ, πως «το 49% των Αμερικάνων ελέγχει το 100% των κλιματιστικών σε εργασιακούς χώρους. Μην με αμφισβητείτε εκτός αν είστε έτοιμη για αντιπαράθεση σε θερμοκρασία 79 βαθμών Φαρενάιτ (26 Κελσίου)»

Από την άλλη ο ρεπόρτερ του Politico Νταν Γκολντμπεργκ ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια ανδρική συνωμοσία εις βάρος των γυναικών. «Γιατί δεν αποδεχόμαστε απλά το ότι γυναίκες και άντρες ντύνονται σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά και έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Δεν είναι τα πάντα σεξιστικά».  

Πάντως υπάρχει, έστω και μικρή, επιστημονική υποστήριξη στην άποψη πως τα δωμάτια και τα γραφεία κλιματίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι άντρες να αισθάνονται πιο άνετα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change το 2015 κατεγράφη πως τα περισσότερα κτίρια που έχουν γραφεία κλιματίζονται σε θερμοκρασίες πιο κοντά στα «θέλω» των αντρών.

Με βάση την έρευνα η μέση θερμοκρασία στην οποία οι άντρες αισθάνονται άνετα είναι 72 βαθμοί Φαρενάιτ (22 KΚελσίου), ενώ οι γυναίκες 77 βαθμοί (25 Κελσίου).

 

  

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM