Ντιμπέιτ Κουόμο-Νίξον: Mπορεί μια θερμοκρασία δωματίου να είναι σεξιστική;

Ντιμπέιτ Κουόμο-Νίξον: Mπορεί μια θερμοκρασία δωματίου να είναι σεξιστική; Facebook Twitter
(EPA)
0

Μπορεί μια θερμοκρασία δωματίου να είναι σεξιστική; Να τι ερώτημα ανέκυψε στο ντιμπέιτ της Σίνθια Νίξον και του Άντριου Κουόμο.  

Το ερώτημα ακούγεται περίεργο, όμως έγινε αντικείμενο συζήτησης στα social media πριν το ντιμπέιτ ανάμεσα στους αντιπάλους του Δημοκρατικού Κόμματος, για το χρίσμα του υποψήφιου κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Τον νυν κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, που επιδιώκει να κερδίσει μια τρίτη θητεία, και την πρώην πρωταγωνίστρια του Sex and the City Σίνθια Νίξον.

Η Νίξον θα είχε μόνο μια ευκαιρία για μια τετ-α-τετ  αναμέτρηση με τον Κουόμο και το επιτελείο της φοβόταν πως θα μπορούσε να έχει σοβαρό μειονέκτημα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούσαν στην αίθουσα του ντιμπέιτ. 

Είναι όμως αυτό η απαίτηση μιας ντίβας ή απλά δείγμα ενός ευρύτερου προβλήματος, όπου είναι σύνηθες η γυναίκες να κρυώνουν σε εργασιακούς χώρους;

Πώς ξεκίνησε η συζήτηση 

Ο κυβερνήτης Κουόμο έχει τη φήμη πως του αρέσει  να κάνει δημόσιες εμφανίσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο πολύ που κάποτε οι New York Times είχαν τίτλο σε άρθρο «Πάτε σε εκδήλωση που εμφανίζεται ο Κουόμο; Πάρτε μαζί σας παλτό»

Προκειμένου να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση η ομάδα της Νίξον έστειλε mail στους οργανωτές του ντιμπέιτ στο οποίο απαιτούσε το δωμάτιο να έχει θερμοκρασία 76 βαθμών Φαρενάιτ (24 βαθμών Κελσίου) στο debate της Τετάρτης. 

Η σύμβουλος της Νίξον, Ρεμπεκα Κατζ, έγραψε πως οι συνθήκες εργασίας είναι «καταφανώς σεξιστικές όταν μιλάμε για τις θερμοκρασίες στις οποίες κλιματίζονται τα δωμάτια, οπότε θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως συμφωνούμε όλοι εδώ» 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση υποστηρικτών και των δύο απόψεων, αυτών που κρυώνουν και αυτών που ζεσταίνονται στους εργασιακούς χώρους. Η αρθρογράφος της Washington Post Μόνικα Χέσε έγραψε «κάθομαι εδώ κουκουλωμένη στο γραφείο και αναρωτιέμαι αν είναι είναι αυτό το ξεκίνημα της επανάστασης». 

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και άλλοι αρθρογράφοι ενώ η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Αϊόβα, Κέρι Χάλεϊ, έγραψε στο Twitter, με δόση χιούμορ, πως «το 49% των Αμερικάνων ελέγχει το 100% των κλιματιστικών σε εργασιακούς χώρους. Μην με αμφισβητείτε εκτός αν είστε έτοιμη για αντιπαράθεση σε θερμοκρασία 79 βαθμών Φαρενάιτ (26 Κελσίου)»

Από την άλλη ο ρεπόρτερ του Politico Νταν Γκολντμπεργκ ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια ανδρική συνωμοσία εις βάρος των γυναικών. «Γιατί δεν αποδεχόμαστε απλά το ότι γυναίκες και άντρες ντύνονται σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά και έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Δεν είναι τα πάντα σεξιστικά».  

Πάντως υπάρχει, έστω και μικρή, επιστημονική υποστήριξη στην άποψη πως τα δωμάτια και τα γραφεία κλιματίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι άντρες να αισθάνονται πιο άνετα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change το 2015 κατεγράφη πως τα περισσότερα κτίρια που έχουν γραφεία κλιματίζονται σε θερμοκρασίες πιο κοντά στα «θέλω» των αντρών.

Με βάση την έρευνα η μέση θερμοκρασία στην οποία οι άντρες αισθάνονται άνετα είναι 72 βαθμοί Φαρενάιτ (22 KΚελσίου), ενώ οι γυναίκες 77 βαθμοί (25 Κελσίου).

 

  

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM