ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Έτσι θα γίνει το νέο πωλητήριο της Ακρόπολης

To Νέο Πωλητήριο της Ακρόπολης Facebook Twitter
📷 Μορφολογικά, το νέο πωλητήριο θα φέρει τη μορφή ελαφριού στεγάστρου κάτω από το οποίο χωροθετούνται ελεύθερα στεγασμένοι, ημιυπαίθριοι και υπαίθριοι χώροι
0

Στον υπαίθριο χώρο, κατά μήκος της οδού Θεωρίας, οι εργασίες για την κατασκευή του νέου πωλητήριου της Ακρόπολης, έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως μπορούμε να δούμε από τα φωτορεαστικά, πρόθεση του σχεδιασμού είναι το νέο πωλητήριο να ενταχθεί με οργανικό τρόπο και να αποτελέσει συνέχεια του περιβάλλοντα χώρου.

Μάλιστα, όπως μας λέει η αρχιτέκτων και σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη του γραφείου Flux, που έχει αναλάβει με την ομάδα της (Θ. Δεμίρης, Ε. Δούγκας, Ρ. Αντωνιάδης, Θ. Ιστατιάδης) τον σχεδιασμό του πωλητηρίου: «Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η ελαφρότητα της κατασκευής και η ανοικτότητα στο τοπίο. Η χαρτογράφηση της περιοχής, μας έδωσε τα στοιχεία έμπνευσης: Η συστάδα των δένδρων, σαν ένα φυσικό όριο στην μπροστινή όψη, το χώμα και το πλακόστρωτο του Πικιώνη έτσι όπως τερματίζει στις πλαϊνές πλευρές αποτέλεσαν τη βάση για την αρχιτεκτονική σύνθεση».

To Νέο Πωλητήριο της Ακρόπολης Facebook Twitter

Τη διαχείριση του πωλητηρίου έχει αναλάβει ο Ο.Δ.Α.Π. που εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση της λειτουργίας και αισθητικής του χώρου. 

Μορφολογικά, το νέο πωλητήριο θα φέρει τη μορφή ελαφριού στεγάστρου κάτω από το οποίο χωροθετούνται ελεύθερα στεγασμένοι, ημιυπαίθριοι και υπαίθριοι χώροι. Η οροφή του στεγάστρου θα αποτελείται από μία ενιαία επιφάνεια με πολύ λεπτές εμφανείς ακμές και οπές για τη διέλευση δύο δένδρων. Βούληση των μελετητών ήταν να μην υπάρξει διατάραξη του εδάφους καθώς και να αποφευχθούν οι μεγάλες ανασκαφές.

Το νέο πωλητήριο θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προηγούμενο ενώ στο επίπεδο του εδάφους, η ενιαία επιφάνεια του στεγάστρου θα μετασχηματίζεται σε σειρά από επίπεδα διαφόρων μεγεθών τα οποία προσαρμοσμένα στην τοπογραφία ορίζουν κύριους και βοηθητικούς χώρους, εισάγοντας μια κοινωνική διάσταση με τη διαμόρφωση εξωτερικών επιφανειών – κερκίδων για στάση και ξεκούραση.

To Νέο Πωλητήριο της Ακρόπολης Facebook Twitter

Τέλος, στα κύρια χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού ξεχωρίζει η σύνδεση της οροφής με το έδαφος, ο σχηματισμόςυποχώρων καθώς και η εναλλαγή από πλήρη σε διάφανα στοιχεία, διευρύνοντας τα όρια του πωλητηρίου. Η άνω περιμετρική ζώνη φεγγιτών δημιουργεί μια συνέχεια και σύνδεση με τον περιβάλλοντα χώρο. Τέλος, εξωτερικά οι διαμορφώσεις λειτουργούν ως προέκταση του εσωτερικού, προσφέροντας χώρο για ξεκούραση και μια κοινωνική διάσταση με επιφάνειες κερκίδων προστατευμένες από την κεντρική στέγη και τις φυλλωσιές των δέντρων.

To Νέο Πωλητήριο της Ακρόπολης Facebook Twitter
Κάτοψη του Πωλητήριου.

Το νέο πωλητήριο της Ακρόπολης, όπως και το υφιστάμενο, θα προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία αναμνηστικών και δώρων όπως κεραμικά είδη, αντικείμενα προσωπικής χρήσης, αναμνηστικά και καρτ-ποστάλ όπως και παιχνίδια δραστηριοτήτων για παιδιά. Κάπως έτσι ο επισκέπτης, σε έναν εντελώς νέο πωλητήριο, θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ανάμνηση της επίσκεψής τους στην Ακρόπολη.

Πολιτισμός
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόλμαν, Καρχαρίες και Κιαροστάμι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κόλμαν, Καρχαρίες και Κιαροστάμι από αύριο στους κινηματογράφους

To ριμέικ του «Πολέμου των Ρόουζ» με την αγαπημένη του ελληνικού κοινού Ολίβια Κόλμαν, τα κλασικά «Σαγόνια του Καρχαρία» και η «Γεύση του Κερασιού» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2025: Από τον Φρανκεστάιν στον Πούτιν – Έτος «τεράτων» στη μεγάλη οθόνη

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο «Φρανκενστάιν» στο Φεστιβάλ Βενετίας - Δικτάτορες, πόλεμος, πυρηνικές απειλές και φανταστικά τέρατα κυριαρχούν στο φετινό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM
Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Πολιτισμός / Βραβείο Πολάρι: Ακυρώθηκε η απονομή που τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις - Ο λόγος

Στα φετινά βραβεία είχε συμπεριληφθεί συγγραφέας που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «τερφ» και στηρίζει την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ - Τι απαντούν οι διοργανωτές
LIFO NEWSROOM
Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πολιτισμός / Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου

Πρόκειται για το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» - Tο κτήριο, σε ερειπιώδη κατάσταση σήμερα, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, διότι αποτελεί εξαιρετικό δείγμα Αθηναϊκού σπιτιού
LIFO NEWSROOM
Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Πολιτισμός / Κοστούμια και αναμνηστικά του «Downton Abbey» βγαίνουν σε δημοπρασία για καλό σκοπό

Από μια τραπεζαρία σε στυλ 18ου αιώνα και την εντυπωσιακή τουαλέτα της Μάγκι Σμιθ μέχρι το ασημένιο ρολόι του μπάτλερ, τα αναμνηστικά αντικείμενα θα προσφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει παιδιά με απειλητικές για τη ζωή τους παθήσεις και τις οικογένειές τους
LIFO NEWSROOM
Τρόμος, Ιμπρεσιονισμός και 5 αριστουργήματα του παρελθόντος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έχει συμβεί ξανά τον Αύγουστο; Μάλλον όχι. 13 ταινίες από αύριο στα σινεμά της πόλης

Οι νέες ταινίες του Ζακ Κρέγκερ και των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου, η ωραιότατη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο Σεντρίκ Κλαπίς και πέντε μεγάλες δόξες σε επανέκδοση κάνουν τον προγραμματισμό των θεατών σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ