Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στο κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία

Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στο κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία Facebook Twitter
Λείψανα που βρέθηκαν σε αμφορέα στο νησί Hvar της Κροατίας. Φωτο: Kantharos μέσω Facebook
0

Στο νησί Hvar της Κροατίας η αρχαιολογική σκαπάνη στον κήπο ενός κροατικού παλατιού του 17ου αιώνα έφερε στο φως μια αρχαία νεκρόπολη. Το νεκροταφείο του 4ου ή του 5ου αιώνα μ.Χ. περιείχε τα λείψανα πολλών ατόμων που ήταν θαμμένα σε αγγεία και αμφορείς. 

Όπως αναφέρει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Croatia Week, η ομάδα βρήκε το νεκροταφείο στον μπροστινό κήπο του παλατιού Radošević, ένα μπαρόκ κτήριο του 17ου αιώνα στο δυτικό άκρο του νησιού. Η αρχαιολογική εταιρεία συμβούλων Kantharos ηγήθηκε της ανασκαφής και πέρασε τους τελευταίους δύο μήνες εξετάζοντας την περιοχή πριν από την κατασκευή μιας νέας βιβλιοθήκης και αίθουσας ανάγνωσης.

Σύμφωνα με δήλωσή τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν 20 τάφους που περιέχουν τα σκελετικά υπολείμματα 32 ανθρώπων σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 700 τετραγωνικά πόδια. Βρήκαν επίσης ένα κατάλοιπο από ένα πέτρινο τείχος που χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. και μια πύλη της πόλης που χρονολογείται στα τέλη του πέμπτου αιώνα.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν αμφορείς, κεραμικές κανάτες και γυάλινες φιάλες, δοχεία και νομίσματα. Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει το φως, η περιοχή αποκαλείται από τους αρχαιολόγους «το πιο σημαντικό και πλουσιότερο μέρος» στο Χβάρ.

Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στο κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία Facebook Twitter
Σπασμένοι αμφορείς που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Φωτο: Kantharos μέσω Facebook

Το Χβάρ κατοικείται συνεχώς από την αρχή της Νεολιθικής περιόδου. Έλληνες αποίκησαν το νησί το 385 π.Χ., αλλά το 219 π.Χ., οι Ρωμαίοι είχαν καταλάβει τον έλεγχο της περιοχής. Σλαβικές ομάδες που εγκαταλείπουν την ηπειρωτική Ευρώπη έφτασαν στο Χβάρ τον έβδομο αιώνα μ.Χ.

Το παλάτι το οποίο ανασκάπτουν ανήκε στην πλούσια οικογένεια της περιοχής Radošević, και είναι σήμερα ένα εξαιρετικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, χτισμένο από το 1670.

Η νεκρόπολη που ανασκάφηκε περιέχει τόσο απλούς τάφους όσο και πιο περίτεχνες κατασκευές, τάφους σκεπασμένους με κεραμίδια. Τα λείψανα ήταν εξαιρετικά καλά διατηρημένα, με μερικούς από τους σκελετούς να βρίσκονται σε μεγάλα βάζα δίπλα σε ταφικά αγαθά. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει το σκοπό αυτής της ταφικής πρακτικής, αναφέροντας ότι μια παρόμοια βρέθηκε σε νησί της Κορσικής επισημαίνοντας ότι τέτοιες ταφές προορίζονταν γενικά για βρέφη ή παιδιά.

Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στο κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία Facebook Twitter
Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει το φως, η περιοχή αποκαλείται από τους αρχαιολόγους «το πιο σημαντικό και πλουσιότερο μέρος» στο Χβάρ. Φωτο: Kantharos μέσω Facebook

Μια θεωρία που διατυπώνεται αφορά την προστασία από το περιβάλλον των σωμάτων που αν και νεκρά εξακολουθούν να είναι εύθραυστα. Ένα μωρό θαμμένο σε ένα βάζο στην ισραηλινή πόλη Γιάφα βρέθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, και ερμηνεύεται ως επιστροφή στη Μητέρα Γη ή στη συμβολική προστασία της μητέρας του.

Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κροατία φέρνει στο φως πολλούς ρωμαίκούς και υστερορωμαϊκούς θησαυρούς. Το 2016, για παράδειγμα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ρωμαϊκή νεκρόπολη που περιείχε τουλάχιστον 18 τάφους στην κροατική λιμενική πόλη Τρόγκιρ. Και πέρυσι, μια ξεχωριστή ομάδα ανακάλυψε δύο καλά συντηρημένα ναυάγια 2.000 ετών που περιέχουν αμφορείς και κεραμικά στα ανοικτά των ακτών του Χβάρ.

Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στο κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία Facebook Twitter
Ένα από τα ευρήματα της ανασκαφής. Φωτο: Kantharos μέσω Facebook
Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στο κήπο ενός μπαρόκ παλατιού στην Κροατία Facebook Twitter
Φωτο: Kantharos μέσω Facebook
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Πολιτισμός / Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμο στο 10% με 20%, το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια και αποτέλεσε έναν χώρο όπου κατέφευγαν τροφοκυνηγοί
NEWSROOM