ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μία νέα έκθεση για τους ωκεανούς 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Μία νέα έκθεση για τους ωκεανούς 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Μία νέα έκθεση για τους ωκεανούς εγκαινιάστηκε σε ορυχείο αλατιού που βρίσκεται στην Πορτογαλία. Το ορυχείο αλατιού Campina de Cima, το οποίο βρίσκεται κάτω από την πόλη Loulé στην Πορτογαλία, καλύπτει τις ανάγκες της χώρας σε αλάτι που χρησιμοποιείται κυρίως για τις ζωοτροφές αλλά και για τις ανάγκες της πόλης κατά τη διάρκεια χιονοπτώσεων.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια είναι το μοναδικό αλατωρυχείο της χώρας που ανοίγει για το κοινό και πραγματοποιεί ξεναγήσεις στις σήραγγές του που έχουν συνολικό μήκος 25 χιλιόμετρα. Πρόσφατα ανέλαβε έναν νέο ρόλο και λειτουργεί επίσης και ως εκθεσιακός χώρος, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου με την έκθεση «Ocean: Sea is Life» (Ωκεανός: Η θάλασσα είναι ζωή). Πρόκειται για μία έκθεση καλλιτεχνών από την πορτογαλική ένωση David Melgueiro Association, η οποία κάνει εκστρατεία για τον καθαρισμό των ωκεανών.

Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται πως σκοπός της είναι «η παροχή επιχειρησιακής και υλικοτεχνικής υποστήριξης για επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, με στόχο τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Οι στοές αλατιού στο ορυχείο βρίσκονται περίπου 754 πόδια κάτω από την πόλη Loulé και σχεδόν 100 πόδια (30.48 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας τις το βαθύτερο τουριστικό αξιοθέατο της Πορτογαλίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το ίδιο το αλάτι έχει ηλικία περίπου 230 εκατομμυρίων ετών.

Η ιστορία του ορυχείου και ο μύθος με τη ζωή της Αγίας Βαρβάρας

Οι δραστηριότητες εξόρυξης συνεχίζονται ενώ παράλληλα γίνονται και ξεναγήσεις, οι οποίες εξερευνούν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται και οι επισκέπτες μαθαίνουν και για τη ζωή της Αγίας Βαρβάρας.  Ο θρύλος της πόλης αναφέρει πως η μάρτυρας έζησε κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα και κρύφτηκε, λόγω της ομορφιάς της, από τον παγανιστή πατέρα, ο οποίος την αποκεφάλισε όταν εκείνη ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα των ανθρακωρύχων, καθώς και όσων ασκούν επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως οι πυροβολητές και οι στρατιωτικοί μηχανικοί. Υπάρχει μια παράδοση στη βιομηχανία εξόρυξης σηράγγων να στήνεται ένα ιερό της Αγίας υπόγεια ώστε να «προστατεύει» τους εργάτες. Η «Αγία Βαρβάρα: Η προστάτιδα των ανθρακωρύχων και άλλων τεχνών» αποτελεί μόνιμη έκθεση στο Campina de Cima, το οποίο διαθέτει επίσης μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αντικειμένων στον κόσμο που σχετίζονται με την Αγία και τη ζωή της.

Με πληροφορίες από Art Net

Πολιτισμός
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία «Αρκάντια» του Γιώργου Ζώη επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Πολιτισμός / Η ταινία «Αρκάντια» του Γιώργου Ζώη επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, η ταινία εκπροσωπεί τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και έχει ήδη αποσπάσει διεθνή αναγνώριση μέσω της συμμετοχής της σε σημαντικά φεστιβάλ
LIFO NEWSROOM
Στο πλευρό του Πάρι Ρούπου οι Έλληνες κωμικοί - Οι αναρτήσεις τους

Πολιτισμός / Στο πλευρό του Πάρι Ρούπου οι Έλληνες κωμικοί - Η νέα ανάρτηση της Pizza Fan μετά τις αντιδράσεις

Άλλοι με χιούμορ, άλλοι απορημένοι και άλλοι αναδημοσιεύοντας την ανακοίνωση του κωμικού, οι stand-up comedians έστειλαν το μήνυμά τους, απέναντι στην απόφαση για την απόλυση του Πάρι Ρούπου
LIFO NEWSROOM
Ταυτοποιήθηκε η Λαοδίκη, η γυναίκα που τιμήθηκε με άγαλμα στην Χερσόνησο της Κριμαίας

Πολιτισμός / Ταυτοποιήθηκε η Λαοδίκη, η γυναίκα που τιμήθηκε με άγαλμα στην Χερσόνησο της Κριμαίας

Η μαρμάρινη κεφαλή ανακαλύφθηκε το 2003 σε ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα κοντά στο θέατρο και την αγορά της αρχαίας Χερσόνησου, κατά τις ανασκαφές σε κατοικία ύψους 718 τετραγωνικών μέτρων
LIFO NEWSROOM
Μεταφέρεται η sold-out συναυλία του Mulatu Astatke στην Αθήνα

Πολιτισμός / Μεταφέρεται η sold-out συναυλία του Mulatu Astatke στην Αθήνα

Το 2025 σηματοδοτεί την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ Mulatu Plays Mulatu, που ηχογραφήθηκε σε Λονδίνο και Αντίς Αμπέμπα, με τη συμμετοχή big band και παραδοσιακών Αιθιόπων μουσικών
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Καρντινάλε: «Δεν θέλω να σταματήσω να δουλεύω»

Πολιτισμός / «Δεν θέλω να σταματήσω να δουλεύω» - Η Κλαούντια Καρντινάλε σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις

Η Iταλίδα ηθοποιός, που μεσουράνησε τη δεκαετία του '60, έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια - Μέχρι πρόσφατα δήλωνε πως δεν θέλει να σταματήσει να δουλεύει και πως η συμμετοχή σε 135 ταινίες δεν είναι αρκετές
LIFO NEWSROOM
Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζέσικα Τσαστέιν και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ντι Κάπριο, Τσαστέιν και Τσαγγάρη από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή πολιτική κωμωδία του Πολ Τόμας Άντερσον, η νέα προκλητική δουλειά του Μισέλ Φράνκο και η πρώτη αγγλόφωνη ταινία της Ελληνίδας δημιουργού ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε η Κλαούντια Καρντινάλε, Ιταλίδα σταρ του «Γατόπαρδου», στα 87 της χρόνια

Πολιτισμός / Πέθανε η Κλαούντια Καρντινάλε, Ιταλίδα σταρ του «Γατόπαρδου», στα 87 της χρόνια

Γεννημένη στην Τύνιδα στις 15 Απριλίου 1938, η Κλαούντια Καρντινάλε συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς, μεταξύ των οποίων οι Λουκίνο Βισκόντι, Φεντερίκο Φελίνι, Ρίτσαρντ Μπρουκς, Ανρί Βερνέιγ και Σέρτζιο Λεόνε.
LIFO NEWSROOM