M-Power Festival: Ένα φεστιβάλ για τη δύναμη, τα κίνητρα και το αύριο των καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία

M-Power Festival: Ένα φεστιβάλ για τη δύναμη, τα κίνητρα και το αύριο των καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Facebook Twitter
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί η διακεκριμένη ταινία «Shadow» από τους διεθνούς φήμης Αυστραλούς Back to Back Theatre, με θέμα τον ακτιβισμό και τη συλλογική ευθύνη.
0

M, όπως Motivation (κίνητρο), όπως Movement (κίνηση). Power, όπως «δύναμη».

Το M-POWER που πραγματοποιείται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 26 έως 29 Απριλίου είναι ένα αεικίνητο φεστιβάλ από καλλιτέχνες, με και χωρίς αναπηρία, που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο του σύγχρονου χορού, της περφόρμανς και της κίνησης και οι οποίοι δίνουν τον ιδανικό ορισμό στην έννοια της ενδυνάμωσης (empowerment).

Εδώ και δώδεκα χρόνια η Στέγη, επιχειρώντας να μετακινήσει παγιωμένες αντιλήψεις και να ενδυναμώσει καλλιτέχνες με αναπηρία, υποστηρίζει εκπαιδευτικές δράσεις και ενέργειες προσβασιμότητας και συμπερίληψης, ενώ συστηματικά πραγματοποιεί μετακλήσεις ξένων παραστάσεων και, βέβαια, κάνει αναθέσεις πρωτότυπων παραγωγών θεάτρου, χορού και μουσικής, όπου δημιουργοί με αναπηρία έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Γιατί είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για κάθε καλλιτέχνη να βρει τη δική του φωνή και να παίξει κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό των όρων με τους οποίους δημιουργεί – και η ανάγκη αυτή είναι εξίσου επιτακτική για τους ανάπηρους καλλιτέχνες.

M-Power Festival: Ένα φεστιβάλ για τη δύναμη, τα κίνητρα και το αύριο των καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Facebook Twitter
The Dan Daw Show από το βαριετέ Dan Daw Creative Projects. Φωτ.: Hugo Glendinning

Οι δημιουργοί του φετινού φεστιβάλ της Στέγης δημιουργούν έργα προκλητικά, βασισμένα σε ατομικά βιώματα και προσωπικές όσο και καλλιτεχνικές πορείες, μας μιλούν για θαρραλέα ξεκινήματα, τοποθετούν τον εαυτό τους στη σκηνή με έμπνευση από την ίδια τους την πραγματικότητα, με διαύγεια και τόλμη. Κι έτσι, θέτουν κι έναν καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία που ζούμε – ή που θα θέλαμε να ζούμε.

Το M-POWER μάς καλεί να δούμε και να ακούσουμε, μέσα σε ένα πυκνό τετραήμερο, λόγους και έργα ρηξικέλευθα σε επίπεδο αισθητικής και ηθικής, με καυστικό χιούμορ και δυναμικές ερμηνείες. Παραστάσεις για την απόλαυση της ζωής και την αποδοχή του εαυτού και των άλλων, όπως το Solar από την ελληνική ομάδα «Εν Δυνάμει» που έχει πολυετή πορεία· για τη ρωγμή και την ευθραυστότητα, όπως το Ephemeral Body από τη Βαλασία Συμεωνίδου, χορεύτρια και χορογράφο από τη Θεσσαλονίκη· για τη φροντίδα, την οικειότητα και την ανθεκτικότητα, όπως το βαριετέ Dan Daw Creative Projects presents «The Dan Daw Show» από τον εγκατεστημένο στη Βρετανία Αυστραλό Dan Daw.

M-Power Festival: Ένα φεστιβάλ για τη δύναμη, τα κίνητρα και το αύριο των καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Facebook Twitter
Το Ephemeral Body από τη Βαλασία Συμεωνίδου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί η διακεκριμένη ταινία «Shadow» από τους διεθνούς φήμης Αυστραλούς Back to Back Theatre, με θέμα τον ακτιβισμό και τη συλλογική ευθύνη, ενώ θα λάβει χώρα και ένα συνέδριο με διεθνείς προσκεκλημένους, που θα μιλήσουν για μια σειρά από πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους ανάπηρους καλλιτέχνες αλλά και όλους μας, ανεξαρτήτως αναπηρίας και ενασχόλησης με τις τέχνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων, με ελεύθερη συμμετοχή, βάσει αίτησης.

Το M-POWER είναι ένα φεστιβάλ-τετραήμερη γιορτή για τις δυνάμεις εκείνες που μετατρέπουν, μέσω της τέχνης, τις προσωπικές αλήθειες σε βιώματα, εν δυνάμει κοινά για όλες, όλους και όλ@ μας.

M-Power Festival: Ένα φεστιβάλ για τη δύναμη, τα κίνητρα και το αύριο των καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Facebook Twitter
Solar από την ελληνική ομάδα «Εν Δυνάμει». Φωτ.: Μυρτώ Αποστολίδου

26 – 29 Απριλίου 2023 | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συντελεστές
Σύλληψη, Σχεδιασμός και Οργάνωση Παραγωγής Φεστιβάλ: Χριστίνα Λιάτα, Ντόρα Βουγιούκα
Επιμέλεια Καλλιτεχνικού Προγράμματος: Ιλειάνα Δημάδη, Κωνσταντίνος Τζάθας, Χριστίνα Λιατα
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Creative Producer: Θεοδώρα Καπράλου
Υποστήριξη Οργάνωσης Παραγωγής Φεστιβάλ: Βέρα Πετμεζά, Πολυξένη Σωτήρχου
Εκτέλεση Παραγωγής: Δήμητρα Μπουζάνη, Ιουλία Σταμούλη, Δανάη Γιαννακοπούλου, Φαίη Μινωπέτρου-Κασσιμάτη Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Ντόβας
Stage Managers: Κατερίνα Κώτσου, Μελίνα Λορκίδη, Ναταλία Βορριά
Yπηρεσίες Προσβασιμότητας: Liminal
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το M-POWER Festival πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος “Europe Beyond Access” το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο ελληνικές παραγωγές, Solar και Ephemeral Body προέκυψαν ύστερα από προτάσεις που προκρίθηκαν στο Open Call Onassis Future N.O.W. 2022

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το M-POWER Festival εδώ. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM