Κοπεγχάγη και Βαρκελώνη παγκόσμιες πρωτεύουσες της αρχιτεκτονικής για το 2023 και 2026

Κοπεγχάγη και Βαρκελώνη παγκόσμιες πρωτεύουσες της αρχιτεκτονικής για το 2023 και 2026 Facebook Twitter
Βαρκελώνη
0

Η Κοπεγχάγη ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωτεύουσα της αρχιτεκτονικής της UNESCO για το 2023, μετά το Ρίο ντε Τζανέιρο και είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων σε 2 χρόνια από τώρα.

Η πρωτοβουλία που στηρίζεται από την Ουνέσκο σε συνεργασία με την παγκόσμια ένωση αρχιτεκτόνων έχει ως στόχο να αναδείξει τον ρόλο της αρχιτεκτονικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Ανά τρία χρόνια, μια πρωτεύουσα θα γίνεται ένα διεθνές φόρουμ προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με το αστικό περιβάλλον. Το επαγγελματικό αυτό φόρουμ που χρονολογείται από το 1948 έχει γενικό θέμα Sustainable Futures - Don't ask ask Behind και μια σειρά εκδηλώσεων θα διερευνήσουν πώς η αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο τίτλος θα διαμορφώσει την πολιτιστική ατζέντα της πόλης το 2023, μέσω πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη βιώσιμη αρχιτεκτονική. Αυτή είναι μια ευκαιρία τόσο για τους απλούς ανθρώπους όσο και τους παγκόσμιους ηγέτες να γνωρίσουν και να  εκτιμήσουν την αξία του σχεδιασμού στην καθημερινή ζωή προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού στην προώθηση των πολιτιστικών αξιών και επιρροών στην κοινωνία, που είναι τόσο αναγκαία στον σημερινό κόσμο.

Ως η πρώτη παγκόσμια πρωτεύουσα της αρχιτεκτονικής, το Ρίο ντε Τζανέιρο έπρεπε να είναι ο τόπος για το 27ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων. Ωστόσο, η εκδήλωση έγινε ψηφιακή λόγω της πανδημίας. Η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) ιδρύθηκε το 1948, είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι, που εργάζεται για να διατηρήσει την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των αρχιτεκτόνων, να προωθήσει νέες έννοιες και τεχνολογίες, να επηρεάσει τις δημόσιες πολιτικές για την κατασκευή και την ανάπτυξη και να παρέχει βοήθεια σε επαγγελματικές δομές σε όλο τον κόσμο.

Μετά  την Κοπεγχάγη και το Ρίο ντε Τζανέιρο, η Βαρκελώνη ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωτεύουσα της αρχιτεκτονικής της UIA το 2026 και θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων δύο χρόνια μετά την Κοπεγχάγη. Η Μπαρτσελόνα και το Πεκίνο ήταν υποψήφιες για τον τίτλο του 2026, αλλά η πόλη της Καταλονίας πήρε το προβάδισμα με τη νικηφόρα πρότασή της  με τίτλο «Ένα σήμερα, ένα αύριο», η οποία διερευνά την προσέγγιση της πόλης ως προς τη βιωσιμότητα και το μέλλον του δομημένου περιβάλλοντος.

Στη Βαρκελώνη αναμένεται να γίνουν πολλά αρχιτεκτονικά γεγονότα τα επόμενα χρόνια. Η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της Sagrada Familia αναμένεται να πραγματοποιηθεί εγκαίρως για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Antoni Gaudi, το 2026. Η πόλη εργάζεται επίσης για τη φιλοξενία του New European Bauhaus, μια πρωτοβουλία που "καλεί όλους τους Ευρωπαίους να φανταστούν και να χτίσουν μαζί ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον που είναι όμορφο για τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή μας" και θα φιλοξενήσει την 25η έκδοση της Ισπανικής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (BEAU) προκειμένου να γίνει μια συζήτηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη όπως έχει συμφωνηθεί διεθνώς: «Κάντε τις πόλεις και τους οικισμούς χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Πολιτισμός / Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Ο Κουρμπέ έχει υπογράψει ένα από τα πιο προκλητικά έργα στην ιστορία της τέχνης, τον περίφημο πίνακα «L'Origine du Monde» (Η προέλευση του κόσμου) που απεικονίζει ένα αιδοίο, ο οποίος δεν είχε εκτεθεί δημοσίως μέχρι το Γαλλία έως το 1995 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ.
THE LIFO TEAM
Queer Movie Nights - Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών |  16-17-18 Μαΐου 2022 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Πολιτισμός / Queer Movie Nights: Ένα τριήμερο LGBTQI+ ταινιών στον Κινηματογράφο Τριανόν

5 μεγάλου μήκους ξένες και 4 μικρού μήκους ελληνικές queer ταινίες θα προβληθούν στο Τριανόν από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας.
THE LIFO TEAM
 Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

Πολιτισμός / Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

«Πήγα στο κατάστημα με είδη τέχνης και αγόρασα τα πάντα και άρχισα να κάνω πράγματα στο γκαράζ μου, τα οποία ήταν χάλια, και στη συνέχεια έγιναν λίγο καλύτερα», λέει για τα έργα του.
THE LIFO TEAM
Μυστήριο 12_Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking τουΠαλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Πολιτισμός / Μυστήριο 12: Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Η  Έκθεση “Ελευσίνα & Επανάσταση” έναν χρόνο μετά τον σχεδιασμό της, έρχεται να θέσει έναν ακόμα βαθιά επίκαιρο προβληματισμό. Πόσο παγκόσμιες και διαχρονικές είναι, εν τέλει, οι παράμετροι που κρίνουν κάθε πόλεμο;
THE LIFO TEAM
Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα και η επανειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Θέατρο / Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα - επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Δυο παραστάσεις στην Επίδαυρο, ένα πλουραλιστικό ανοιχτό και φιλόξενο πρόγραμμα για τον χειμώνα, την επαναλειτουργία του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και της Πειραματικής Σκηνής ανακοίνωσε ο Γιάννης Μοσχος αφιερώνοντας το πρόγραμμα στους εργαζόμενους του Εθνικού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ