Κλασική μουσική στο Ηρώδειο

Κλασική μουσική στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Οι βραδιές κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο ολοκληρώνονται με την εμφάνιση του Λεωνίδα Καβάκου.
0

Το πρόγραμμα της κλασικής μουσικής του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ξεκινάει με έργα των Μπαχ και των προαγγέλων του Συτς και Σάιν.

Ο σερ John Eliot Gardiner, πολυβραβευμένος αρχιμουσικός, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας Μοντεβέρντι και των Άγγλων Σολίστ Μπαρόκ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβίωση της πρώιμης μουσικής και στην ιστορικά τεκμηριωμένη απόδοσή της, θα διευθύνει τη χορωδία και την ορχήστρα σε κορυφαία έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από το βίωμα του πένθους και την καθαρτική του δύναμη.

Στις 21/6, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής με δύο από τα πλέον αγαπημένα και μελωδικά συμφωνικά έργα, την 8η Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κονσέρτο για βιολί του Γιοχάνες Μπραμς. Σολίστ στο βιολί ένας εξαιρετικός προσκεκλημένος, ο επί δέκα χρόνια προεξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου Guy Braunstein.

Στις 24/6 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τον εξαίρετο Σουηδό βιολονίστα Daniel Lozakovich. Ο νεαρός, μόλις 20 ετών βιρτουόζος, που τοποθετείται δίπλα σε μυθικές μορφές του παρελθόντος, όπως ο Christian Ferras και ο Jascha Heifetz, θα ερμηνεύσει στο ρωμαϊκό ωδείο το αριστουργηματικό Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι. Το πρόγραμμα ξεκινά με το Λυρικό Ιντερμέτζο του Έλληνα συνθέτη Γεώργιου Αξιώτη και ολοκληρώνεται με την ατμοσφαιρική συμφωνική σουίτα «Σεχραζάτ» του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, που είναι βασισμένη στη διάσημη συλλογή παραμυθιών Χίλιες και μία νύχτες. Την ΚΟΘ διευθύνει η καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

Δύο μέρες αργότερα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου υπό τον περίφημο αρχιμουσικό Myung-Whun Chung. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή της όπερας του Ροσσίνι «Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι», τη Δεύτερη συμφωνία του Μπετόβεν και την Ενάτη συμφωνία («Του νέου κόσμου») του Ντβόρζακ.

Ο Ιούλιος ξεκινάει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του επιφανούς εκπροσώπου της ελληνικής εθνικής σχολής Αντίοχου Ευαγγελάτου. Στη συνέχεια, ο θρυλικός τσελίστας Mischa Maisky ερμηνεύει το επικών διαστάσεων Κοντσέρτο του Τσέχου ρομαντικού Αντονίν Ντβόρζακ. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο ταχύτατα ανερχόμενος Γάλλος μαέστρος Lionel Bringuier διευθύνει την επική και διαχρονικά δημοφιλή 2η Συμφωνία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, κορωνίδα του συμφωνικού του έργου.

Οι βραδιές κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο ολοκληρώνονται με την εμφάνιση του Λεωνίδα Καβάκου. Ο κορυφαίος, παγκοσμίου φήμης Έλληνας βιολονίστας, μετά τη μαγική περσινή βραδιά στην Επίδαυρο, έρχεται στο ρωμαϊκό ωδείο για να παρουσιάσει κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ με ένα μικρό σχήμα από έξι εκλεκτούς Έλληνες μουσικούς (δύο βιολιά, μία βιόλα, ένα τσέλο, ένα κοντραμπάσο, ένα τσέμπαλο).

Εnglish Baroque Soloists - Monteverdi Choir - John Eliot Gardiner, 14/6, 21:00
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ - Μιχάλης Οικονόμου - Guy Braunstein, 21/6, 21:00
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Ζωή Τσόκανου - Daniel Lozakovich, Έργα Αξιώτη, Τσαϊκόφσκι, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, 24/6, 21:00
Filarmonica della Scala - Myung-Whun Chung, Έργα Ροσσίνι, Μπετόβεν, Ντβόρζακ, 26/6, 21:00
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Lionel Bringuier - Mischa Maisky, Έργα Ευαγγελάτου, Ντβόρζακ, Ραχμάνινοφ, 2/7, 21:00
Λεωνίδας Καβάκος, Κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ, 6/7, 21:00

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζήτω οι λεσβίες! Το cult περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Πολιτισμός / Ζήτω οι λεσβίες! Το καλτ περιοδικό KUTT επιστρέφει από τα 00s

Το KUTT, το καλτ λεσβιακό zine που κυκλοφόρησε μόνο τρία τεύχη στις αρχές των 00s, επανεκδίδεται τώρα από την IDEA σε έναν τόμο. Στις σελίδες του εμφανίστηκαν η Chloë Sevigny, η Eileen Myles και η Peaches, με φωτογραφίες των Ryan McGinley, Collier Schorr και Viviane Sassen
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Πολιτισμός / «Να είσαι ορατός σημαίνει να σε αγαπούν χωρίς όρους»: ένα φωτογραφικό αρχείο trans ζωής

Η φωτογράφος Ezekiel συγκεντρώνει φίλους, συνεργάτες και δημιουργούς της βρετανικής trans σκηνής σε μια σειρά πορτρέτων που δεν ζητούν απλώς να τους δούμε. Μιλούν για σώμα, κοινότητα, στιλ, μουσική, μετάβαση και την ανάγκη η ορατότητα να σημαίνει και φροντίδα.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα του νέου queer έπους των Los Javis

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουζ νόμισε ότι θα πεθάνει στα γυρίσματα της νέας της ταινίας

Στις Κάννες, η Πενέλοπε Κρουζ αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για πιθανό ανεύρυσμα στον εγκέφαλο λίγο πριν γυρίσει τις μουσικές σκηνές της στο «La Bola Negra», την ταινία των Los Javis που απέσπασε ένα από τα πιο θερμά χειροκροτήματα του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Πολιτισμός / Όταν ο Μπραντ Πιτ σταμάτησε την κάμερα και ο Ταραντίνο του είπε: «Θα τελειώσεις από αυτή τη δουλειά»

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Dernsie» που παρουσιάστηκε στις Κάννες, ο Bruce Dern θυμήθηκε ένα περιστατικό από τα γυρίσματα του «Once Upon a Time… in Hollywood», όταν ο Brad Pitt σταμάτησε την κάμερα μετά από έναν αυτοσχεδιασμό και ο Quentin Tarantino αντέδρασε έντονα.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλιν Μονρόε στα 100: η ψυχική υγεία πίσω από τον μύθο

Πολιτισμός / Η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα: στα 100 της, φωτίζεται η ψυχική της κληρονομιά

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, η Μέριλιν Μονρόε δεν επιστρέφει μόνο ως εικόνα. Ένα νέο πρόγραμμα στο Mount Sinai φωτίζει τη σχέση της με την ψυχική υγεία, το τραύμα και την ανάγκη φροντίδας πίσω από τη λάμψη του μύθου της.
THE LIFO TEAM
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Πολιτισμός / Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Με αφορμή το «Moss and Freud», όπου υποδύεται τον Λούσιαν Φρόιντ, ο 87χρονος Ντέρεκ Τζάκομπι μιλά για το AIDS, τα γηρατειά, τον σύζυγό του Ρίτσαρντ Κλίφορντ και τον Ντάνιελ Κρεγκ.
THE LIFO TEAM
Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» άνδρες στη νέα της ταινία

Πολιτισμός / Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» τους άνδρες στη νέα της ταινία

Στο «Ladies First», που κάνει πρεμιέρα στο Netflix, η Ρόζαμουντ Πάικ ζει σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την εξουσία και οι άνδρες υφίστανται τα στερεότυπα. Η ίδια δηλώνει ότι το διασκέδασε και αγκαλιάζει τον τίτλο της «lesbian icon».
THE LIFO TEAM
Πέθανε άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Πέθανε ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Συγκρίνοντας εικόνες ονλάιν, από το σπίτι του σε ένα νησάκι της Δανίας, αποκάλυψε ότι ένας επιμελητής του Μουσείου είχε κλέψει και μεταπωλήσει πάνω από 1.000 θησαυρούς του, κυρίως Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς.
THE LIFO TEAM
Η Lupita Nyong’o για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Πολιτισμός / Η Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, που υποδύεται την Ωραία Ελένη και την Κλυταιμνήστρα στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, απάντησε στην ακροδεξιά κριτική για το casting της, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει τον χρόνο της απαντώντας.
THE LIFO TEAM
Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM