Κατασχέθηκαν πολύτιμα χιλιάδες έργα τέχνης και αρχαία- Αστυνομική επιχείρηση σε 28 χώρες

Κατασχέθηκαν πολύτιμα χιλιάδες έργα τέχνης και αρχαία νομίσματα- Αστυνομική επιχείρηση σε 28 χώρες Facebook Twitter
0

Χιλιάδες πολύτιμα έργα τέχνης, όπως πίνακες και αγαλματίδια, αλλά και αρχαία νομίσματα, έπιπλα και μουσικά όργανα, κατασχέθηκαν στο πλαίσιο τετράμηνης αστυνομικής επιχείρησης, που έγινε σε 28 χώρες.

Περισσότερα από 9.400 αντικείμενα ανακτήθηκαν και 52 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πανδώρα VI», που έβαλε στο στόχαστρο την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε η Interpol.  

Περισσότερες από 170 έρευνες συνεχίζονται και αναμένονται περισσότερες κατασχέσεις και συλλήψεις, καθώς οι αρχές «συνεχίζουν να κυνηγούν εκείνους που καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά».  

Επικεφαλής της επιχείρησης «Πανδώρα VI» ήταν η Ισπανία και αυτή περιελάμβανε έρευνες σε αεροδρόμια, σημεία διέλευσης συνόρων, όπως και σε οίκους δημοπρασίας, μουσεία και κατοικίες. Επίσης, οι διαδικτυακές αγορές παρακολουθούνταν για ύποπτες πωλήσεις. 

Στην Ελλάδα, η αστυνομία κατάσχεσε μία μαρμάρινη στήλη της ρωμαϊκής περιόδου, 13 αρχαία νομίσματα αλλά και τρία κεραμικά δοχεία της ελληνιστικής περιόδου. 

Οι αξιωματούχοι των γαλλικών τελωνείων κατάσχεσαν 4.231 αρχαία αντικείμενα, ανάμεσά τους 3.000 νομίσματα, όπως και ζώνες, δαχτυλίδια και κεραμικά που ένα άτομο άρπαξε από αρχαιολογικούς χώρους, χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων. 

Κατασχέθηκαν πολύτιμα χιλιάδες έργα τέχνης και αρχαία νομίσματα- Αστυνομική επιχείρηση σε 28 χώρες Facebook Twitter
3.000 νομίσματα ανέκτησαν μεταξύ άλλων οι γαλλικές αρχές

Επίσης, ανακτήθηκαν τρία αρχαία αγαλματίδια, που χρονολογούνται στον πολιτισμό των La Tolita-Tumaco, που έζησαν στην περιοχή κατά μήκος των σημερινών συνόρων ανάμεσα στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, την πρώτη χιλιετία μ.Χ. 

Η ισπανική αστυνομία κατάσχεσε 91 ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα, που άρπαξαν από αρχαιολογικό χώρο και εκτιμάται ότι αξίζουν μισό εκατομμύριο ευρώ στη μαύρη αγορά. Η έρευνα ξεκίνησε όταν τα νομίσματα εντοπίστηκαν σε οίκο δημοπρασιών της Μαδρίτης. 

Κατασχέθηκαν πολύτιμα χιλιάδες έργα τέχνης και αρχαία νομίσματα- Αστυνομική επιχείρηση σε 28 χώρες Facebook Twitter
Κανόνι που εντοπίστηκε στη Γαλικία

Οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν φορτίο με 13 μεξικανικά αντικείμενα από τη μετακλασική εποχή έως εκείνη των Αζτέκων, μεταξύ των οποίων ένα κρανίο και 12 σκεπάρνια. Επίσης, η αστυνομία στην Ολλανδία ανέκτησε δύο πίνακες του Kees Verwey που είχαν κλαπεί. Εντοπίστηκαν έπειτα από έρευνα στους διαδικτυακούς καταλόγους πωλήσεων ενός οίκου δημοπρασιών του Άμστερνταμ. Επίσης, ένας σταυρός του 13ου αιώνα επεστράφη σε εκκλησιαστικό μουσείο της Ρουμανίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα: Αποκλειστική προβολή

Πολιτισμός / «Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα»: Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα, απόψε σε μια αποκλειστική προβολή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλει την ταινία του Νιλ Τζόρνταν σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα προκειμένου να γιορτάσει την 30ή επέτειό της.
NEWSROOM
ΕΜΣΤ: Έξι εκθέσεις με πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες και νέες παραγωγές έργων καταλαμβάνουν το μουσείο

Πολιτισμός / ΕΜΣΤ: Έξι εκθέσεις με πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες και νέες παραγωγές έργων καταλαμβάνουν το μουσείο

Στις 8 Μαρτίου ξεκινά ο νέος κύκλος εκθέσεων είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες.
NEWSROOM