Καβάκος, Ορχάν Παμούκ και Ζοάο Μαρία Πίρες στο νέο πρόγραμμα του Μεγάρου

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Κavakos and Friends: Λεωνίδας Καβάκος, Βασίλης Βαρβαρέσος, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος και Αλέξανδρος Σακαρέλλος. Φωτο: Ακριβιάδης
0

H νέα χρονιά αρχίζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με καινούργιες ιδέες, πολλές πρωτιές και μεγάλα ονόματα που περιλαμβάνουν αυτά του Λεωνίδα Καβάκου, του νομπελίστα μυθιστοριογράφου Ορχάν Παμούκ, του θρυλικού μαέστρου Daniele Gatti στο πόντιουμ, αλλά και έναν πιανιστικό μαραθώνιο στο διήμερο αφιέρωμα Piano Days @ Megaron που φέρνει σε πρώτο πλάνο τις σπάνιες εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε όργανα και εκτελεστές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα εμφανιστούν ακόμη στη σκηνή του Μεγάρου αγαπημένοι και καταξιωμένοι Έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη με τη Μάρθα Φριντζήλα, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς.

Η ελβετική ορχήστρα Festival Strings Lucerne συμπράττει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την κορυφαία πιανίστα Maria João Pires στις 18/2 σε μια συναυλία αποκλειστικά με έργα Ludwig van Beethoven.

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Η κορυφαία πιανίστα Maria João Pires. Φωτο: Ακριβιάδης

Στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη είναι άλλωστε αφιερωμένο όλο το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της Ορχήστρας του Maggio Musicale Fiorentino που θα εμφανιστεί για δύο βραδιές στο Μέγαρο (1-2/3), με τον θρυλικό μαέστρο Daniele Gatti στο πόντιουμ. Τη δεύτερη βραδιά, το ιταλικό σύνολο θα ερμηνεύσει Fauré, Saint-Saëns και Ravel. Σολίστ, ο Rudolf Buchbinder (πιάνο, 1/3) και ο Antonio Meneses (βιολοντσέλο, 2/3).

Η ΚΟΑ συμπράττει με τον δεξιοτέχνη πιανίστα και αρχιμουσικό Mikhail Pletnev, o oποίος, αυτήν τη φορά, έρχεται στην Αθήνα με την ιδιότητα του σολίστ για να ερμηνεύσει ένα έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, τη Ραψωδία σε ένα θέμα του Paganini για πιάνο και ορχήστρα του Sergei Rachmaninov, σε διευθυνση Λουκά Καρυτινού.

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Η ΚΟΑ συμπράττει με τον δεξιοτέχνη πιανίστα και αρχιμουσικό Mikhail Pletnev,

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (28-29/1), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει μια γιορτή αφιερωμένη στο πιάνο. Ένα διήμερο με συναυλίες που θα αναδείξουν την προσαρμοστικότητα του οργάνου στα διάφορα είδη μουσικής, με εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους και απρόσμενες μουσικές συναντήσεις.

Φέτος εγκαινιάζεται η νέα σειρά συναυλιών Κavakos and Friends (12 και 14/2) που εστιάζει στο ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου. Στις δύο πρώτες συναυλίες, προσκεκλημένοι του Λεωνίδα Καβάκου είναι μερικοί επίλεκτοι μουσικοί της νέας γενιάς που έχουν αναπτύξει στενή καλλιτεχνική σχέση μαζί του: ο Αλέξανδρος Σακαρέλλος (βιολί β'), ο Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος (βιόλα), ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (τσέλο) και ο Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο).

Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του 2023, στο πλαίσιο των συναυλιών Rising Stars, θα απολαύσουμε τη δεξιοτέχνη των κρουστών Vanessa Porter (9/2), τη βιρτουόζο του βιολιού Diana Tishchenko (20/2) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Aris (8/3). Οι συναυλίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organization-ECHO).

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Η Ορχήστρα του Maggio Musicale Fiorentino θα εμφανιστεί για δύο βραδιές στο Μέγαρο (1-2/3), με τον θρυλικό μαέστρο Daniele Gatti στο πόντιουμ. Φωτο: Ακριβιάδης

Με τρεις ακόμη συναυλίες θα είναι κοντά μας, το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στις 17/1 έχει προγραμματιστεί το ρεσιτάλ των Δανάης Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί) Kerstin Feltz (βιολοντσέλο) και Uwe Matschke (πιάνο) με έργα για τρίο με πιάνο. Ακολουθούν στις 4/3 ο σολίστ των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας και ο βιρτουόζος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, και στις 23/3 ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου και ο δεξιοτέχνης του πιάνου Σταμάτης Βλαχοδημήτρης.

O νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Νύχτες πανούκλας» (14/3), ενώ οι αδελφές Ferhan και Ferzan Önder συνοδεύουν τoν λόγο μετά μουσικής, ερμηνεύοντας έργα για πιάνο με τέσσερα χέρια.

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Ο Ορχάν Παμούκ. Φωτο: Koray Şentürk, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Archive

Μετά τις δύο sold-out συναυλίες «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» του Διονύση Σαββόπουλου, ακολουθεί ο «Μίκης, αυτός ο άγνωστος», μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου συνθέτη (4/2), με τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καντάτα-τραγούδι «Ο επιζών».

Στη σκηνή του Μεγάρου εμφανίζονται τον Μάρτιο η Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα (10 & 11/3), ενώ στις 21/3, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μανώλης Μητσιάς (τραγούδι) και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (αφήγηση, τραγούδι) παρουσιάζουν μια συναυλία αφιερωμένη στην ελληνική μελοποιημένη ποίηση.

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Η Μαρία Φαραντούρη

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο κύκλος παραστάσεων Παλαιάς Μουσικής «Ex Femina», στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται γυναίκες με σημαντικό αποτύπωμα στη μουσική δημιουργία και πράξη, με μια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Isabella d’Este (16/2).

Λαμβάνουν μέρος οι: Θεοδώρα Μπάκα (µετζοσοπράνο), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάµπα) και Θεόδωρος Κίτσος (αναγεννησιακό λαούτο, αναγεννησιακή κιθάρα, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

Η συνέχεια (23/2) ανήκει στην Isabella Leonarda, με τους Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσωνα Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο) και Πάνο Ηλιόπουλο (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο) να ερμηνεύουν οργανικές σονάτες (φιλική συμμετοχή: Θ. Μπάκα).

Ο κύκλος κλείνει στις 9/3 με την παράσταση που εστιάζει στην Barbara Strozzi. Συμμετέχουν: Ελένη Μολέσκη (δραµατουργός, ηθοποιός), Έλενα Κρασάκη (µετζοσοπράνο), Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο), Αλέξης Μαστιχιάδης (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο) και Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Η Μάρθα Φριτζήλα

Αφιερωμένο στην εμβληματική μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο είναι το μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη (13 και 14/2, Megaron Underground) που συνδυάζει αγαπημένες μελωδίες από τη Λατινική Αμερική αλλά και αποσπάσματα δημοφιλών συνθέσεων της κλασικής μουσικής με την ηθοποιό Ματθίλδη Μαγγίρα.

Τον Ιανουάριο επιστρέφουν στο Μέγαρο οι δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας (National Theatre Live), όπου προβάλλεται η απολαυστική κωμωδία «Πολύ κακό για το τίποτα» (2/2) του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και το νέο έργο με τίτλο «Straight Line Crazy» του Ντέιβιντ Χέαρ (23/3) με τον Ρέιφ Φάινς.

Νέο πρόγραμμα Μέγαρο Facebook Twitter
Η Δήμητρα Γαλάνη.

Η Ηρώ Βασάλου και η ΣΝΑΠ Dance Company παρουσιάζουν (10, 11 & 12/3) το «Symposium», μια περφόρμανς από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, ενώ θα προβληθεί διαδικτυακά η ταινία της Αναστασίας Παπαδοπούλου «Elevator Alone» στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης Animegaron.

Οι μικροί φίλοι του Μεγάρου μπορούν να απολαύσουν το κυριακάτικο μουσικοθεατρικό θεάμα «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (22/1), ενώ παράλληλα συνεχίζεται έως τον Απρίλιο η παρουσίαση του πρωτότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο ήχος των σκιών» του Ηλία Καρελλά που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας και περιλαμβάνει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής».

Μαζί με πλήθος δράσεων που πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο, έως 5/3, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση «Τόποι περισυλλογής» του Γιώργου Ξένου σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση.

Αναλυτικά οι πληροφορίες για κάθε εκδήλωση http://www.megaron.gr

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM