Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει κατηγορηθεί ευρέως για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Στους επικριτές τώρα προστέθηκε και η Τζόαν Κόλινς.

 

Η 87χρονη ηθοποιός κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για ηλικιακό ρατσισμό, λόγω της οδηγίας να παραμείνουν σε καραντίνα οι ηλικιωμένοι.

 

«Πάντα πίστευα ότι η δυτική κοινωνία κάνει τρομερές ηλικιακές διακρίσεις. Και δεν εννοώ απλά στη showbiz αλλά σε όλο το φάσμα. Και μετά, η κυβέρνησή μας επέμεινε ότι οι "άνω των 70" (απαίσια έκφραση) ανήκουν στους ευάλωτους (μία ακόμη πιο απαίσια έκφραση) και πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα (η πιο απαίσια έκφραση όλων) μέχρι να βρεθεί εμβόλιο», γράφει η Τζόαν Κόλινς σε άρθρο στο περιοδικό «The Spectator».

 

«Αυτή ήταν μια απόλυτη διάκριση σε βάρος των ανθεκτικών ατόμων που δεν έχουν προβλήματα υγείας. Αλλά ακόμη πιο κακό ήταν η στήριξη της υπάρχουσας πεποίθησης ανάμεσα στο γενικό κοινό (και τους πιθανούς εργοδότες) ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν στην άκρη», συνέχισε η ηθοποιός και μεταξύ άλλων παραδειγμάτων ανέφερε την επικοινωνία που είχε με τον παρουσιαστή Πιρς Μόργκαν. «Μόλις πριν από την καραντίνα σχεδιάζαμε να δειπνήσουμε με τον Πιρς Μόργκαν και όταν του έστειλα μήνυμα για να δω αν ισχύει, έλαβα ένα μανιφέστο στο οποίο εξηγούσε γιατί δεν ήθελε να είναι υπεύθυνος για τον πρόωρο θάνατό μου», ανέφερε.

 

«Ανήκω σε αυτή την "άνω των 70" ομάδα, αλλά ποτέ δεν με καθόρισε η ηλικία μου και δεν θα αρχίσω να το κάνω τώρα. Είμαι παντρεμένη με έναν άνδρα 3 δεκαετίες νεότερο και στο τελευταίο τσεκ-απ μου ο γιατρός είπε ότι είμαι "εντυπωσιακά υγιής". Είμαι τυχερή που έχω τεράστια ενέργεια και ενθουσιασμό για τη ζωή. Μάλιστα, ο σύζυγός μου συχνά λέει ότι έπρεπε να παντρευτώ έναν νεότερο, γιατί ο ρυθμός μου πιθανότατα θα ειχε ήδη σκοτώσει κάποιον συνομήλικό μου. Και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που αισθάνονται έτσι», αναφέρει ακόμη η Τζόαν Κόλινς

 

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο ηλικιακός ρατσισμός «είναι η τελευταία προκατάληψη που γίνεται ανεκτή» και συνεχίζει: «Δεν επιτρέπεται να αποκαλούμε ανθρώπους "χοντρούς", αλλά τώρα έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία (αφορά σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Βρετανία) είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στους θανάτους από κορωνοϊό. Όμως, αν η κυβέρνηση τολμούσε να προτείνει να μείνουν περιορισμένοι, αυτό θα προκαλούσε οργή».