Η συναρπαστική συλλογή των ιμπρεσιονιστών σε ένα σπουδαίο και κάπως άγνωστο μουσείο του Καΐρου

Η συναρπαστική συλλογή των ιμπρεσιονιστών σε ένα σπουδαίο και κάπως άγνωστο μουσείο του Καΐρου Facebook Twitter
Το μουσείο άνοιξε στις 23 Ιουλίου 1962 και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Mohammed Mahmoud Khalil και της συζύγου του Εμιλιέν Λις που άρχισαν να κάνουν τη συλλογή έργων τέχνης από το 1928.
0

Γεμάτο από ιμπρεσιονιστικούς θησαυρούς, το μουσείο Mohamed Mahmoud Khalil στη Γκίζα της Αιγύπτου, έμεινε κλειστό για μια δεκαετία μετά την κλοπή ενός Βαν Γκογκ και άνοιξε ξανά στο κοινό πριν από λίγες μέρες. Σε ένα παλάτι που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, το μουσείο περιλαμβάνει έργα των Πολ Γκογκέν, Κλοντ Μονέ και Πιερ Ογκούστ Ρενουάρ, Ντελακρουά, Βαν Γκογκ και Ρούμπενς ανάμεσα σε άλλα. Το αρτ νουβό κτίσμα με θέα στο Νείλο κατέχει μια από τις σπάνιες καλλιτεχνικές συλλογές έργων τέχνης του κόσμου.

Η επανέναρξη της λειτουργίας του αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου της κυβέρνησης της Αιγύπτου για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών, αρχαιολογικών και εθνικών μουσείων στην Αίγυπτο, προκειμένου να ενθαρρύνει την προσέλευση τουριστών στη χώρα.

Το μουσείο άνοιξε στις 23 Ιουλίου 1962 και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Mohammed Mahmoud Khalil και της συζύγου του Εμιλιέν Λις που άρχισαν να κάνουν τη συλλογή έργων τέχνης από το 1928, μια συλλογή που ανταγωνίζεται τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Εθνικές Συλλογές.

Poppy vase Van Gogh
Vincent van Gogh, Poppy Flowers, 1887.

Ένα έργο του Βαν Γκογκ γνωστό και ως Poppy Flowers, επίσης γνωστό ως Vase and Flowers και Vase with Viscaria αφαιρέθηκε από την κορνίζα του και εκλάπη από το μουσείο τον Αύγουστο του 2010. Αρκετά μέλη του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Mohsen Shaalan, αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες λόγω της κλοπής, με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν ή διαιωνίζουν τις συνθήκες που επέτρεψαν να συμβεί το έγκλημα. Προηγουμένως, ο πίνακας είχε κλαπεί από την προσωρινή τοποθεσία του μουσείου το 1978 και ανακτήθηκε 10 χρόνια αργότερα στο Κουβέιτ. Ο πίνακας μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Ο Μαχμούντ Χαλίλ έχτισε τη βίλα που στεγάζεται το μουσείο σήμερα το 1915, με την ανατολική πλευρά της προς το Νείλο χτισμένη σε αρτ νουβό και τη δυτική πλευρά της σε νεοκλασικό στιλ, να συγχρονίζονται αρμονικά. Η βίλα ήταν κατοικία της οικογένειας μέχρι τη δεκαετία του 60, όταν, κατόπιν της επιθυμίας του μετατράπηκε σε μουσείο. Ο Μαχμούντ Χαλίλ γεννήθηκε στο Κάιρο το 1877 και ταξίδεψε στη Γαλλία για να σπουδάσει νομικά το 1897. Παντρεύτηκε την Γαλλίδα Εμελίν Λις το 1907.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Αίγυπτο και έχτισε το παλάτι του το 1918. Έδρασε επίσης ως γενικός επίτροπος της Αιγύπτου στο διεθνές φεστιβάλ τέχνης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1937. Ασχολήθηκε με την πολιτική κατακτώντας υψηλά αξιώματα και έγινε πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου κατά την περίοδο μεταξύ 1939 και 1940. Εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Κάιρο το 1948 και έγινε μέλος της ακαδημίας το 1949. Επέβλεψε  τη διοργάνωση της έκθεσης με το όνομα "Αίγυπτος - Γαλλία" στο Παρίσι το 1949. Ο Μαχμούντ Χαλίλ πέθανε στο Παρίσι στις 31 Δεκεμβρίου 1953.

Η συναρπαστική συλλογή των ιμπρεσιονιστών σε ένα σπουδαίο και κάπως άγνωστο μουσείο του Καΐρου Facebook Twitter
Η εντυπωσιακή είσοδος του μουσείου.
Η συναρπαστική συλλογή των ιμπρεσιονιστών σε ένα σπουδαίο και κάπως άγνωστο μουσείο του Καΐρου Facebook Twitter
Paul Gauguin, Life and Death, 1889.
Η συναρπαστική συλλογή των ιμπρεσιονιστών σε ένα σπουδαίο και κάπως άγνωστο μουσείο του Καΐρου Facebook Twitter
Paul Gauguin, La Sente du père Jean, 1885.
Η συναρπαστική συλλογή των ιμπρεσιονιστών σε ένα σπουδαίο και κάπως άγνωστο μουσείο του Καΐρου Facebook Twitter
Claude Monet, L'Aiguille de Cléopâtre et Charing Cross Bridge, 1900.
Η συναρπαστική συλλογή των ιμπρεσιονιστών σε ένα σπουδαίο και κάπως άγνωστο μουσείο του Καΐρου Facebook Twitter
Πορτρέτο του Μαχμούντ Χαλίλ. Φωτο: Laure Guillot, courtesy of Hossam Elouan
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM