Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Αλ Ούλα σε τουριστική και πολιτιστική όαση

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Αλ Ούλα σε τουριστική και πολιτιστική όαση Facebook Twitter
Η όαση της Αλ Ούλα μετά τη διαμόρφωσή της | | Courtesy The Royal Commission for Al Ula (RCU)
0

Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε το γενικό σχέδιο για το τεράστιο πολιτιστικό της έργο στην Aλ Ούλα μια πόλη της περιφέρειας της Μεδίνα στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία. Καλύπτει μια έκταση 29.261 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων κάποτε και γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς χτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα πολιτιστικά τοπία του κόσμου.

Ο στόχος του φιλόδοξου αυτού προγράμματος είναι η ανάπτυξη της περιοχής για την προστασία, τη διατήρηση και την αναζωογόνησή της με βιώσιμο τρόπο.

Με επικεφαλής τον Ισπανό αρχαιολόγο Χοσέ Ιγκνάσιο Γκαλέγκο Ρεβίλα που είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του έργου, το σχέδιο θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με 15 νέα πολιτιστικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων γκαλερί, μουσείων και εκπαιδευτικών κέντρων και περιλαμβάνει συνεργασίες με επιστημονικά ινστιτούτα και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ένας διεθνής διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022 για την επιλογή αρχιτέκτονα για το Kingdoms Institute, ένα διεθνές κέντρο μελέτης της αρχαιολογίας της ιστορίας της Αραβικής Χερσονήσου από την Προϊστορική εποχή.

Με τίτλο «Ταξίδι μέσω του χρόνου», το γενικό σχέδιο θα θέσει τα θεμέλια για τον συνολικό μετασχηματισμό της περιοχής σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο. Το σύνολο του έργου, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια μεταξύ του 2023, 2030 και 2035, είναι προϋπολογισμού 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Αλ Ούλα σε τουριστική και πολιτιστική όαση Facebook Twitter
Η πόλη θα αναπτυχθεί πολιτιστικά και τουριστικά | Courtesy The Royal Commission for Al Ula (RCU)

Τον Απρίλιο του 2018, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε ένα «ιστορικό» δεκαετές σχέδιο συνεργασίας με τη Γαλλία για την προώθηση της πολιτιστικής και τουριστικής υποδομής της περιοχής και το Ινστιτούτο που θα δημιουργηθεί θα είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο γνώσεων στον αραβικό κόσμο, το οποίο θα αναβαθμίσει την ιστορία της Αραβίας και θα βοηθήσει στην αναδιατύπωση του μέλλοντος ενός έθνους με την προέλευσή του να εντοπίζεται εδώ και χιλιετίες.

Τα χρήματα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τη Σαουδική Αραβία, αλλά ο κορωνοϊός διέκοψε την ανάπτυξη του έργου και τους 160 ξένους μελετητές να ταξιδέψουν στη Χέγκρα, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διεθνούς εμπορίου της εποχής των Nabataeans, ενός ξεχασμένου πολιτισμού της αρχαιότητας που παραμένει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο.

Το γενικό σχέδιο «Ταξίδι μέσω του χρόνου» επικεντρώνεται στην παλιά πόλη της Αλ Ούλα και στην «Πολιτιστική Όαση», όπου διεξάγεται αρχαιολογική, ανθρωπολογική, βοτανική και γενετική έρευνα για την αρχαία αρχιτεκτονική, τη γεωργία και τους υδάτινους πόρους προκειμένου η γνώση που θα αντληθεί να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα σημερινά γεωργικά και υδρολογικά συστήματα, τη συντήρηση και την αρχιτεκτονική των κτιρίων και να βοηθήσουν στη διάσωση της όασης της περιοχής.

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Αλ Ούλα σε τουριστική και πολιτιστική όαση Facebook Twitter
Η πόλη θα αναπτυχθεί πολιτιστικά και τουριστικά | Courtesy The Royal Commission for Al Ula (RCU)
Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Αλ Ούλα σε τουριστική και πολιτιστική όαση Facebook Twitter
Η πόλη θα αναπτυχθεί πολιτιστικά και τουριστικά μέχρι το 2023 | Courtesy The Royal Commission for Al Ula (RCU)
Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την Αλ Ούλα σε τουριστική και πολιτιστική όαση Facebook Twitter
Το αμφιθέατρο δίπλα στα αρχαία ερείπια | Courtesy The Royal Commission for Al Ula (RCU)
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Πολιτισμός / Ο Thomas Dambo έκρυβε γιγάντια τρολ από σκουπίδια στα δάση. Τώρα μπαίνουν στο μουσείο

Η νέα έκθεση The Garbage Man στο ARKEN Museum της Δανίας φέρνει για πρώτη φορά σε μουσείο τα γιγάντια τρολ του Thomas Dambo, φτιαγμένα από πεταμένο ξύλο, υφάσματα, χαρτόνια και σκουπίδια που ξαναγίνονται παραμύθι.
THE LIFO TEAM
Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Πολιτισμός / Τα άγρια παιδιά της Βαρκελώνης μετά το τέλος της νύχτας

Στη φωτογραφική σειρά 24 Hour Party, People, η Juliette Cassidy ακολουθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τη hardcore και car tuning υποκουλτούρα της Βαρκελώνης, καταγράφοντας σε φιλμ 35mm έναν κόσμο που πίσω από την ένταση κρύβει φροντίδα, πίστη και δικούς του κανόνε
THE LIFO TEAM
Η τσίχλα της Νίνα Σιμόν και τα ιερά λείψανα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Holy Pop!Όταν οι ποπ σταρ γίνονται άγιοι και τα σουβενίρ τους ιερά λείψανα

Με αφορμή την έκθεση Holy Pop! στο Somerset House, η ποπ λατρεία αντιμετωπίζεται σαν θρησκεία: από ιδιωτικά shrines για τον Prince, την Britney Spears και τον Elvis μέχρι μια τσίχλα της Νίνα Σιμόν που φυλάσσεται σαν ιερό αντικείμενο.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ παραλίγο να γίνει Γκριν Γκόμπλιν και το Spider-Man θα ήταν πολύ πιο παρανοϊκό

Μιλώντας για το Spider-Noir, ο Νίκολας Κέιτζ αποκάλυψε ότι ο Σαμ Ράιμι τον ήθελε για τον ρόλο του Γκριν Γκόμπλιν στο Spider-Man του 2002. Εκείνος, όμως, προτίμησε τότε να κάνει το Adaptation.
THE LIFO TEAM
Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Πολιτισμός / Το ροζ φόρεμα της Marilyn Monroe ήταν πάντα πιο έξυπνο απ’ όσο έδειχνε

Με αφορμή την έκθεση Marilyn Monroe: Hollywood Icon στο Academy Museum του Λος Άντζελες, το θρυλικό ροζ φόρεμα από το «Diamonds Are a Girl’s Best Friend» επιστρέφει στο κοινό. Ένα εύθραυστο αντικείμενο, φτιαγμένο βιαστικά μέσα στον πανικό ενός στούντιο που προσπάθησε να ελέγξει τη σεξουαλική εικόνα της Μονρό και κατέληξε να της χαρίσει έναν από τους πιο αθάνατους μύθους της.
THE LIFO TEAM
Η Betye Saar πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Πολιτισμός / Η Μπέτι Σαρ πριν γίνει μύθος έραβε μαγικά ρούχα

Με αφορμή την έκθεση Let’s Get It On: The Wearable Art of Betye Saar στο Roberts Projects του Λος Άντζελες, η σχεδόν 100χρονη καλλιτέχνιδα επιστρέφει στα κοστούμια, τα κοσμήματα και τα φυλαχτά που έφτιαχνε από τα ’50s έως τα ’70s το κρυφό εργαστήριο από όπου γεννήθηκε η γλώσσα των assemblages της.
THE LIFO TEAM
Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Πολιτισμός / Ένας χαμένος πίνακας της Λεονόρα Κάρινγκτον βγαίνει πρώτη φορά στο φως

Το Villa Pilar, που η σουρεαλίστρια ζωγράφισε το 1940 ενώ νοσηλευόταν σε σανατόριο στο Σανταντέρ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια στο Freud Museum του Λονδίνου πριν ταξιδέψει στην πόλη όπου δημιουργήθηκε
THE LIFO TEAM
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Πολιτισμός / Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βγάζει νέο άλμπουμ με τον Τζον Λένον ακόμα στο μυαλό του

Στο The Boys of Dungeon Lane, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια στο Λίβερπουλ, στη μνήμη του Τζον Λένον, σε ένα νέο τραγούδι με τον Ρίνγκο Σταρ και στην απρόσμενη έμπνευση που πήρε από τους Oasis.
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χόλαντ πρότεινε μια “αραχνο-εφηβεία” για το νέο Spider-Man και το στούντιο το απέρριψε αμέσως

Πολιτισμός / Ο Τομ Χόλαντ ήθελε ο νέος Spider-Man να περάσει μια «αραχνο-εφηβεία»

Ο ηθοποιός αποκάλυψε στο Empire ότι συμμετείχε για πρώτη φορά στις σεναριακές συζητήσεις του Spider-Man: Brand New Day, προτείνοντας έναν Πίτερ Πάρκερ που χάνει τον έλεγχο καθώς οι δυνάμεις του αλλάζουν.
THE LIFO TEAM
Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Πολιτισμός / Ο Τζον Τραβόλτα έγινε σκηνοθέτης και αγόρασε 12 μπερέδες

Στην πρεμιέρα της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς, ο Τζον Τραβόλτα εξήγησε γιατί υιοθέτησε τον μπερέ ως νέο σήμα κατατεθέν του: ήθελε να νιώσει σαν παλιός σκηνοθέτης και, όπως λέει, «και οι άντρες μπορούν να διασκεδάσουν».
THE LIFO TEAM
Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς λέει ότι το Toy Story 5 έχει μία από τις πιο σπαρακτικές σκηνές της σειράς

Ο Τομ Χανκς και ο Τιμ Άλεν παρουσίασαν στο Λονδίνο το Toy Story 5, όπου η Pixar βάζει τον Γούντι, τον Μπαζ και τη Τζέσι απέναντι στον νέο μεγάλο αντίπαλο της παιδικής ηλικίας: τις οθόνες.
THE LIFO TEAM