Η Ιρλανδία θα επιστρέψει μουμιοποιημένα λείψανα και σαρκοφάγο στην Αίγυπτο

Η Ιρλανδία θα επιστρέψει μουμιοποιημένα λείψανα και σαρκοφάγο στην Αίγυπτο Facebook Twitter
0

Μουμιοποιημένα ανθρώπινα λείψανα και μια σαρκοφάγος είναι μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων που ένα ιρλανδικό πανεπιστήμιο λέει ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει στην Αίγυπτο.

Όλα τα αντικείμενα που επιστρέφονται από το University College Cork (UCC) χρονολογούνται μεταξύ 100 μ.Χ. και  975 π.Χ.

Μια επιγραφή στην ξύλινη σαρκοφάγο, η οποία δωρίστηκε στο UCC, υποδηλώνει ότι ανήκε σε έναν άνδρα με το όνομα Hor. Το UCC δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει τα αντικείμενα το 2023.

Τα ανθρώπινα λείψανα πιστεύεται ότι ανήκουν σε ενήλικο άνδρα και δωρίστηκαν στο UCC το 1928.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν επίσης ένα σύνολο τεσσάρων Κανωπικών αγγείων - δοχεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατά τη μουμιοποίηση - και ταφικά καλύμματα κεφαλής και σώματος, γνωστά ως cartonnage.

Τα αγγεία είναι τα παλαιότερα αντικείμενα, που χρονολογούνται πιθανώς μεταξύ 945-700 π.Χ., και αγοράστηκαν από το UCC από μια αντιπροσωπεία αρχαιοτήτων στο Γιορκσάιρ.

Δεν υπάρχουν αρχεία που να υποδεικνύουν πώς τα cartonnage [σ.σ. είδος υλικού που χρησιμοποιείται στις αρχαίες αιγυπτιακές ταφικές μάσκες και κατασκευαζόταν από στρώματα λινού ή πάπυρου καλυμμένα με γύψο] έφτασαν στο πανεπιστήμιο.

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε από τον Ιταλό αιγυπτιολόγο Ερνέστο Σκιαπαρέλι στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Η ανακοίνωση επιστροφής των αντικειμένων έρχεται μετά τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ UCC, αιγυπτιακής και ιρλανδικής κυβέρνησης και Εθνικού Μουσείου της Ιρλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κάουενι, δήλωσε «ευτυχής» που το υπουργείο του μπορεί να βοηθήσει σε αυτό που περιέγραψε ως «σημαντικό εγχείρημα».

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ιρλανδία, Μοχάμετ Σελίμ, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετείχαν στον επαναπατρισμό.

Η επιστροφή των αντικειμένων θα καταγραφεί σε ένα πρότζεκτ με τίτλο Kinship, με επικεφαλής την Ιρλανδή καλλιτέχνη Ντόροθι Κρος.

«Η ουσία του Kinship είναι η επιστροφή του μουμιοποιημένου σώματος ενός Αιγύπτιου από την Ιρλανδία στο Κάιρο, αντικατοπτρίζοντας τον τραγικό εκτοπισμό και τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρίδες τους σήμερα», δήλωσε.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ιδρύματα επιστρέφουν αρχαιότητες στις πατρίδες τους.

Έλληνες αξιωματούχοι λέγεται ότι βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι σκοπεύει να επιστρέψει αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από την Αφρική κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM
Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM