BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Η Ελβετία επέστρεψε στο Περού πέτρινο γλυπτό ηλικίας 2.500 ετών

Η Ελβετία επέστρεψε στο Περού πέτρινο γλυπτό ηλικίας 2.500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Federal Office of Culture
0

Η Ελβετία έστρεψε στο Περού ένα μεγάλο πέτρινο γλυπτό, με το μορφή κεφαλιού. Είναι τεχνούργημα που φιλοτεχνήθηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια από έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο πολιτισμού.

Το μονολιθικό γλυπτό, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά, μεταφέρθηκε στην Ελβετία, από τη Γερμανία, με φορτηγό το 2016 κατόπιν αιτήματος Γερμανού εμπόρου έργων τέχνης. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού της Ελβετίας (FOC) ξεκαθάρισε, σε ανακοίνωσή του, ότι δεν είχε δηλωθεί ως πολιτιστικό αγαθό.

Όταν εντοπίστηκε, πριν από επτά χρόνια, κατασχέθηκε με την «εύλογη υποψία» πως είχε εισαχθεί παράνομα από το Περού. Από την ανάλυσή του, αποδείχθηκε πως πρόκειται για ένα γλυπτό «2.500 ετών της προ-ισπανικής περιόδου (μεταξύ 1200 - 500 π.Χ.).»

Η επικεφαλής του FOC, Carine Bachmann, παρέδωσε το άγαλμα στον Περουβιανό πρέσβη, Luis Alberto Castro Joo κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.

Οι πολιτιστικοί «θησαυροί» του Περού πέφτουν συχνά θύμα λαθρεμπορίου. Η χώρα - όπως και η Ελβετία - έχουν υπογράψει τη σύμβαση της UNESCO του 1970 για την απαγόρευση της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής τέτοιων αγαθών. 

Οι δύο χώρες υπέγραψαν, επίσης, διμερή συμφωνία το 2016 για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο θέμα αυτό.

«Αυτή η επιστροφή υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση της Ελβετίας και του Περού για την καταπολέμηση της παράνομης μεταφοράς πολιτιστικών αγαθών» ανέφερε η FOC.

Με πληροφορίες από AFP

Πολιτισμός
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών από 17 χώρες και κεντρικό θέμα: «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
NEWSROOM
 Ιερώνυμος Μπος

Πολιτισμός / «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό κομμάτι του τρίπτυχου που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης
NEWSROOM
Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Πολιτισμός / Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Αντιδράσεις στην Ιταλία - Για «Πουτινική υποκρισία» κατηγόρησε την ιταλική αντιπροσωπεία που απέκλεισε τον Σαβιάνο ο Ιταλός συγγραφέας Σάντρο Βερονέζι και δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο
NEWSROOM
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Πολιτισμός / Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Ο εν λόγω πίνακας. ζωγραφισμένος γύρω στα 1607-1610, προσφέρει μια συμπληρωματική εικόνα του ύστερου έργου του Καραβάτζιο και συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία από το στιλ του στα τελευταία του χρόνια
NEWSROOM