Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου επιστρέφει τη δωρεά του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Πιοτρ Άβεν

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου επιστρέφει τη δωρεά του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Πιοτρ Άβεν Facebook Twitter
Η Βασιλική Ακαδημία επέστρεψε την οικονομική συνεισφορά του Άβεν στην έκθεση του Φράνσις Μπέικον. Φωτο: EPA/ANDY RAIN
0

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου διέκοψε κάθε σχέση με τον μέχρι σήμερα μεγάλο δωρητή της Ρώσο δισεκατομμυριούχο Πιοτρ Άβεν, αφού το όνομά του είναι συνδεδεμένο στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Βασιλική Ακαδημία μετά από αυτό επέστρεψε την οικονομική συνεισφορά του Άβεν στην έκθεση του Φράνσις Μπέικον.

Ο Άβεν κατονομάζεται στις κυρώσεις της ΕΕ «ως ένας από τους στενότερους ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν» και η RA – η οποία ήταν μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιμετώπιζαν εκκλήσεις για διακοπή των σχέσεων με Ρώσους ολιγάρχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποφάσισε τη διακοπή των σχέσεών τους.

Ο Άβεν, επικεφαλής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας και μέλος της επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας, φωτογραφήθηκε στο Κρεμλίνο να ακούει τον Πούτιν να συζητά πώς να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις. Στη Βρετανία, όπου έχει διαμείνει, ο Άβεν είναι μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης και δωρητής σε βρετανικά πολιτιστικά ιδρύματα, όπως η Tate και η Βασιλική Ακαδημία, της οποίας πρόεδρος είναι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου επιστρέφει τη δωρεά του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Πιοτρ Άβεν Facebook Twitter
Ο Πιοτρ Άβεν. Φωτο: Wikipedia

Αυτός και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης, ο επιχειρηματίας Μιχαΐλ Φρίντμαν με έδρα το Λονδίνο, απάντησαν στις κυρώσεις της ΕΕ χαρακτηρίζοντάς τις ως «ψευδείς και αβάσιμες», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είχε ωφεληθεί από κυβερνητικές διασυνδέσεις και ότι αυτός και ο Φρίντμαν ήταν «ανεπίσημοι απεσταλμένοι της ρωσικής κυβέρνησης».

Η Tate αντιμετωπίζει επίσης πίεση να διακόψει τους δεσμούς της με έναν άλλο Ρώσο ολιγάρχη που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ο οποίος έχει ήδη γίνει στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ από το 2018. Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ,  γεννημένος στην Ουκρανία, ιδρυτής ενός ρωσικού ομίλου ενέργειας και συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι επίτιμο μέλος της Tate έχοντας κάνει μεγάλες δωρεές στο πολιτιστικό ίδρυμα.

Ο Κρις Μπράιαντ, δήλωσε στον Guardian: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε κύρωση που έχουμε στη διάθεσή μας: οικονομική, πολιτιστική και αθλητική. Δεν μπορούμε να είμαστε η γενιά που στάθηκε παράμερα, ενώ η γυμνή επιθετικότητα καταδίωκε την Ευρώπη. Φυσικά οι υποστηρικτές του Πούτιν θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα πολιτιστικά μας ιδρύματα και οι γκαλερί και τα μουσεία θα πρέπει να απομακρυνθούν ένα μίλι από τα αιματοβαμμένα ρωσικά χρήματα».

Ένας εκπρόσωπος της Tate είπε ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κανέναν από τους υποστηρικτές της.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM
Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Πολιτισμός / Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Από το "In the Mood for Love" μέχρι το "Get Out" και το "Mad Max: Fury Road", η λίστα που παρουσίασαν οι New York Times συγκεντρώνει τις πιο επιδραστικές ταινίες των τελευταίων 24 ετών, όπως τις ψήφισαν εκατοντάδες δημιουργοί, ηθοποιοί και κριτικοί σε όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Πολιτισμός / Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Ο «σκοτεινός μάγος της μόδας» ξεδιπλώνει την 30ή πορεία του με μια αναδρομική έκθεση που περιλαμβάνει από τα φθαρμένα υφάσματα μέχρι τα κοστούμια με βάτες τύπου Φρανκενστάιν και το γλυπτό που παρουσιάζει τον ίδιο να ουρεί
LIFO NEWSROOM