Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
EPA
6

Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε εκφράζει τον ανησυχία του πως το κίνημα #Metoo, για τη σεξουαλική παρενόχληση εντός και εκτός του χώρου του θεάματος, μπορεί να μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και να καταλήξει σ' έναν νέο πουριτανισμό «βλαβερό για τη δημιουργία».

«Αυτός ο νέος πουριτανισμός με αποτυπωμένο ένα μίσος για τους άνδρες, που έρχεται με τα απόνερα του κινήματος #Metoo, με ανησυχεί», εκτιμά ο σκηνοθέτης , βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Ως καλλιτέχνες, αρχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μπροστά σ' αυτή τη σταυροφορία εναντίον κάθε μορφής ερωτισμού», λέει ο κινηματογραφιστής, σύμφωνα με τον οποίο «'Η αυτοκρατορία των αισθήσεων' του Οσίμα, μια από τις πιο βαθιές ταινίες πάνω στη σεξουαλικότητα, δεν θα μπορούσε πια να γυριστεί σήμερα».

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
Στο περσινό φεστιβάλ των Καννών (EPA)

«Ασφαλώς κάθε μορφή βιασμού ή σεξουαλικού καταναγκασμού πρέπει να τιμωρείται. Όμως βρίσκω αηδιαστικές την υστερία και τις καταδίκες χωρίς δίκη τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα», υπογραμμίζει ο 75χρονος Χάνεκε, υπαινισσόμενος τις πολυάριθμες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «απερίσκεπτος εκνευρισμός» που εκδηλώνεται έτσι, «καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων παρόλο που δεν προσφέρεται καμιά απόδειξη. Οι άνθρωποι δολοφονούνται από τα μέσα ενημέρωσης, ζωές και σταδιοδρομίες καταστρέφονται».

«Οι ύποπτοι ηθοποιοί εξαλείφονται από ταινίες και σειρές για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν θεατές», υπενθυμίζει.

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
Κατά την απονομή του βραβείο Principe de Asturias, το 2013 στην Ισπανία (EPA)

Για τον σκηνοθέτη της «Λευκής κορδέλας» (Χρυσός Φοίνικας 2009) και της «Αγάπης» (Χρυσός Φοίνικας και ένα Όσκαρ το 2012), σε βάρος του οποίου προσωπικά δεν έχει διατυπωθεί καμιά κατηγορία, κάθε «καταιγίδα - κοπράνων» που προκαλούν αυτές οι 'αποκαλύψεις', ακόμη και στα ιντερνετικά φόρουμ σοβαρών εφημερίδων, δηλητηριάζουν το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας».

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, αυτό το κλίμα «κυνηγιού μαγισσών» καθιστά «ακόμη δυσκολοτερη οποιαδήποτε διερεύνηση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος», εκτιμά ο σκηνοθέτης, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα γυρίσει την πρώτη τηλεοπτική σειρά του με τίτλο «Kelvin's Book».

Πολιτισμός
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM