Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
EPA
6

Ο αυστριακός σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε εκφράζει τον ανησυχία του πως το κίνημα #Metoo, για τη σεξουαλική παρενόχληση εντός και εκτός του χώρου του θεάματος, μπορεί να μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και να καταλήξει σ' έναν νέο πουριτανισμό «βλαβερό για τη δημιουργία».

«Αυτός ο νέος πουριτανισμός με αποτυπωμένο ένα μίσος για τους άνδρες, που έρχεται με τα απόνερα του κινήματος #Metoo, με ανησυχεί», εκτιμά ο σκηνοθέτης , βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Ως καλλιτέχνες, αρχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μπροστά σ' αυτή τη σταυροφορία εναντίον κάθε μορφής ερωτισμού», λέει ο κινηματογραφιστής, σύμφωνα με τον οποίο «'Η αυτοκρατορία των αισθήσεων' του Οσίμα, μια από τις πιο βαθιές ταινίες πάνω στη σεξουαλικότητα, δεν θα μπορούσε πια να γυριστεί σήμερα».

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
Στο περσινό φεστιβάλ των Καννών (EPA)

«Ασφαλώς κάθε μορφή βιασμού ή σεξουαλικού καταναγκασμού πρέπει να τιμωρείται. Όμως βρίσκω αηδιαστικές την υστερία και τις καταδίκες χωρίς δίκη τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα», υπογραμμίζει ο 75χρονος Χάνεκε, υπαινισσόμενος τις πολυάριθμες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «απερίσκεπτος εκνευρισμός» που εκδηλώνεται έτσι, «καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων παρόλο που δεν προσφέρεται καμιά απόδειξη. Οι άνθρωποι δολοφονούνται από τα μέσα ενημέρωσης, ζωές και σταδιοδρομίες καταστρέφονται».

«Οι ύποπτοι ηθοποιοί εξαλείφονται από ταινίες και σειρές για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν θεατές», υπενθυμίζει.

Χάνεκε: «Κυνήγι μαγισσών βλαβερό για τη δημιουργία» ο απόηχος του #MeToo Facebook Twitter
Κατά την απονομή του βραβείο Principe de Asturias, το 2013 στην Ισπανία (EPA)

Για τον σκηνοθέτη της «Λευκής κορδέλας» (Χρυσός Φοίνικας 2009) και της «Αγάπης» (Χρυσός Φοίνικας και ένα Όσκαρ το 2012), σε βάρος του οποίου προσωπικά δεν έχει διατυπωθεί καμιά κατηγορία, κάθε «καταιγίδα - κοπράνων» που προκαλούν αυτές οι 'αποκαλύψεις', ακόμη και στα ιντερνετικά φόρουμ σοβαρών εφημερίδων, δηλητηριάζουν το κλίμα στους κόλπους της κοινωνίας».

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, αυτό το κλίμα «κυνηγιού μαγισσών» καθιστά «ακόμη δυσκολοτερη οποιαδήποτε διερεύνηση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος», εκτιμά ο σκηνοθέτης, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα γυρίσει την πρώτη τηλεοπτική σειρά του με τίτλο «Kelvin's Book».

Πολιτισμός
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM