Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σημείωσε πως «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία» με την Ελλάδα για τον διαμοιρασμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τροφοδοτώντας έτσι τον διάλογο για την πιθανή επιστροφή τους στην Αθήνα. 

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC, ο Όσμπορν επεσήμανε πως «πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο πλευρές προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ένα φορτίο από κόκκινες γραμμές. (...) Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάτι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». 

Ερωτώμενος εάν τα Γλυπτά μπορεί να «μεταφερθούν στην Ελλάδα για κάποιο διάστημα και να επιστρέψουν στη συνέχεια στο Λονδίνο» σημείωσε πως μία τέτοια συμφωνία μπορεί να είναι ήταν σωστή, αλλά επεσήμανε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Μουσείου.

Ο Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε τα σχόλιά του πριν από μια διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Τεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου, Στέφεν Πάρκινσον, και της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «ενώ είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητήσουμε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους μας», τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο των επίσημων συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, στις 18 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη διαδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο με θέμα την  επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η διαμαρτυρία, που διοργανώνεται από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έρχεται κατά τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί θετικός όσον αφορά στο ζήτημα, αλλά τονίζει πως είναι θέμα του Μουσείου και δεν μπορεί η κυβέρνηση να λάβει σχετική απόφαση. 

Ο ιστορικός τέχνης, Μπρέντορ Γκρόσβενορ, ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο καιρό τονίσει ότι αυτό είναι θέμα των διαχειριστών (σ.σ. του Μουσείου). Επομένως, το να το λέει αυτό ο πρόεδρος των διαχειριστών είναι πολύ σημαντικό. Θα μπορούσε η κοινή κτήση να είναι μια λύση;»

Τα αγάλματα του πέμπτου αιώνα π.Χ. στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816, αφού αφαιρέθηκαν από το ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη στην Αθήνα από πράκτορες που εργάζονταν για λογαριασμό του Σκωτσέζου ευγενούς λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή στην οθωμανική αυλή. Τα γλυπτά εκτέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1817.

Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM
Η Τρέισι Έμιν έκανε επέμβαση στα μάτια: «Θα δω καθαρά για πρώτη φορά στη ζωή μου»

Πολιτισμός / Η Tracey Emin θέλει να δει ξανά τα έργα της — κυριολεκτικά

Για πάνω από έναν χρόνο, η Tracey Emin έβλεπε τον κόσμο θολό και «σε αποχρώσεις σέπια». Μετά την επέμβαση στα μάτια, λέει πως το πρώτο που θέλει είναι να πάει στην Tate Modern και να δει καθαρά τη μεγάλη της έκθεση.
THE LIFO TEAM