Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αξίζει να προσπαθήσουμε για λύση», λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά του Παρθενώνα Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Αξίζει να γίνει μια προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έγραψε σε άρθρο ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν

Σε άρθρο του στο περιοδικό Spectator, ο Τζορτζ Όσμπορν έκανε νέα αναφορά στις συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την Αθήνα, αναφορικά με την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Εμείς οι διαχειριστές εξερευνούμε με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η διαμάχη των 200 ετών, έτσι ώστε να μπορεί να δει κάποιος τα Γλυπτά του Παρθενώνα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ ένα νέο κοινό θα μπορούσε να δει εδώ τους θησαυρούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα», έγραψε ο Όσμπορν. 

«Μπορεί να πετύχουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε», συνέχισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Στο άρθρο του, σημείωσε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν πάντα ένα «επίμαχο» ζήτημα. 

«Κάποιοι, όπως ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρωνας, πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα. Αλλά στο Βρετανικό Μουσείο τα έχουν θαυμάσει εκατομμύρια άνθρωποι και πιστεύω ότι διαδραματίζουν ένα ζωτικό ρόλο στην αφήγηση κοινής ιστορίας της ανθρωπότητας», ανέφερε στο άρθρο του. 

Σε άλλο σημείο, σχολίασε την πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

«Διάβασα αυτή την εβδομάδα ότι άλλος ένας μεγάλος ρομαντικός, ο Μπόρις Τζόνσον, ανησυχεί για αυτό. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο ίδιος Μπόρις που κάποτε έγραψε άρθρο λέγοντας ότι “οι λόγοι που πάρθηκαν τα Γλυπτά είναι καλοί. Οι λόγοι για να τα επιστρέψεις είναι ακόμη καλύτεροι. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα έπρεπε να εγκαταλείψουν αυτή τη βόρεια ενοχική κουλτούρα κατανάλωσης ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: σε μια χώρα με λαμπερό φως ήλιου, τη γη του Αχιλλέα”. Πρέπει να υπάρχουν δύο Μπόρις», ανέφερε σχετικά ο Όσμπορν. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM