Eurovision 2024: Η νίκη Nemo, η Μαρίνα Σάττι και όσα έγιναν στον μεγάλο τελικό

Eurovision 2024: Η νίκη Nemo, η Μαρίνα Σάττι και όσα έγιναν στον μεγάλο τελικό Facebook Twitter
To Nemo από την Ελβετία κέρδισε την 68η Eurovision / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη νίκη του Nemo από την Ελβετία ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, το βράδυ του Σαββάτου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Εκπροσωπώντας την Ελβετία, το Nemo θριάμβευσε με το τραγούδι «The Code» στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και συγκεντρώνοντας 591 βαθμούς - στην πλειονότητά τους από τις κεντρικές επιτροπές των χωρών που ψήφισαν - και χάρισε την πρωτιά στη χώρα του. Η Ελβετία έτσι, θα διοργανώσει τον διαγωνισμό το 2025 για τρίτη φορά, καθώς είχε φιλοξενήσει και κερδίσει τον πρώτο διαγωνισμό το 1956 στο Λουγκάνο και στη συνέχεια το 1988, με το τραγούδι «Ne partez pas sans moi» που ερμήνευσε η Σελίν Ντιόν.

«Σας ευχαριστώ όλους, ελπίζω αυτός ο διαγωνισμός να πραγματοποιεί πάντα αυτό που υπόσχεται, την αγάπη και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς», είπε το Nemo αμέσως μετά τη νίκη του, όταν ανέβηκε στη σκηνή. Το Nemo είναι non binary άτομο. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερο και νομίζω ότι η κατανόηση σημαίνει τα πάντα για μένα. Και το να μπορείς να εκπροσωπείς αυτήν την κοινότητα στη Eurovision είναι εκπληκτικό. Και είμαι τόσο χαρούμενο που δεν είμαι καν το μόνο φέτος. Ξέρετε, αυτό είναι ακόμα καλύτερο γιατί απλώς, απλώς δείχνει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη», είχε δηλώσει πριν από τον τελικό.

Τη δεύτερη θέση στη Eurovision κατέκτησε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» συγκεντρώνοντας 547 βαθμούς - κερδίζοντας τις προτιμήσεις του κοινού, με μεγάλη διαφορά, ενώ τρίτη τερμάτισε η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και πήραν 453 βαθμούς.

Το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι τερμάτισε στην 11 θέση με 126 βαθμούς ενώ η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» της Silia Kapsis έλαβε την 15η θέση με 78. 

«Σαν να ήταν η τελευταία της φορά», όπως λέει ο στίχος του τραγουδιού της, η Μαρίνα Σάττι τα έδωσε όλα και αποθεώθηκε από το κοινό στον τελικό της Eurovision 2024. Η Μαρίνα Σάττι μαζί με τους χορευτές της εμφανίστηκαν στη 12η θέση του μεγάλου τελικού, ξεσήκωσαν το κοινό και τα εκατομμύρια τηλεθεατών. Το «Ζάρι» καταχειροκροτήθηκε, ενώ οι φανς στην αρένα τραγουδούσαν μαζί της και την επευφημούσαν σε όλη τη διάρκειά του. Τελικά, η Ελλάδα κέρδισε ένα 12άρι από τη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών και αυτό ήρθε από την Ελβετία, με το Nemo να σηκώνεται και να αγκαλιάζει τη Μαρίνα Σάττι, με την οποία είχαν έρθει πολύ κοντά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. 

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, που αποκάλυψε η Έλενα Παπαρίζου, δόθηκε στην Ελβετία και τους 10 βαθμούς έλαβε η Κύπρος. 

Eurovision 2024: Η νίκη Nemo, η Μαρίνα Σάττι και όσα έγιναν στον μεγάλο τελικό Facebook Twitter

Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή επέλεξε τον τραγουδιστή αφού άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία με τον Joost Klein αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ύστερα από καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους της παραγωγής της EBU.

Αν και το κλίμα ήταν φορτισμένο, ειδικά μετά την αποβολή του Ολλανδού και τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έξω από το Μάλμε Αρίνα, ο διαγωνισμός κύλησε ομαλά - στο μεγαλύτερο μέρος του. Πολλοί καλλιτέχνες ευχήθηκαν «Ειρήνη» και έδωσαν μηνύματα αγάπης, αναφερόμενοι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ η Ισραηλινή τραγουδίστρια Εντέν Γκολάν αντιμετώπισε και πάλι γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες κατά την παρουσία της στη σκηνή. Το Ισραήλ ωστόσο κέρδισε 323 βαθμούς από το κοινό, γεγονός που συνέβαλε ώστε να τερματίσει τελικά στην 5η θέση.

Αντιμέτωπη με έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό στο στάδιο ήρθε και η επιτροπή της EBU που ήταν παρούσα, ειδικά όταν κλήθηκε να ανακοινώσει τη βαθμολογία της ολλανδικής επιτροπής, τον εκπρόσωπο της οποίας είχε νωρίτερα αποβάλει με μία απόφαση που δίχασε τους Eurofans.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Πολιτισμός / Από το Smithsonian στη Βαλτιμόρη: η Amy Sherald, η λογοκρισία και ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η Amy Sherald απέσυρε την έκθεσή της από το Smithsonian μετά τις ενστάσεις για το Trans Forming Liberty. Στη Βαλτιμόρη, το American Sublime έγινε η πιο επιτυχημένη έκθεση του μουσείου εδώ και 25 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Πολιτισμός / Paradise lost: Το έπος που έκανε τον Σατανά σταρ και δεν έπαψε ποτέ να διχάζει

Το Paradise Lost δεν έμεινε στην ιστορία μόνο ως ένα από τα μεγάλα έπη της αγγλικής λογοτεχνίας, αλλά και ως το βιβλίο που έκανε τον Σατανά μία από τις πιο γοητευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές της δυτικής φαντασίας
THE LIFO TEAM
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Πολιτισμός / Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Orwell ανατέμνει το ψέμα της εποχής

Ο σκηνοθέτη Raoul Peck επιστρέφει με το Orwell: 2+2=5, ένα ντοκιμαντέρ που ξαναφέρνει τον George Orwell στο παρόν, συνδέοντας το έργο του με τη γλώσσα της εξουσίας, την προπαγάνδα και τη φθορά των δημοκρατιών.
THE LIFO TEAM
Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Πολιτισμός / Ο κολασμένος πανκ παράδεισος της Vivienne Westwood φωτίζεται ξανά

Μια μεγάλη έκθεση στο Bowes Museum επιστρέφει στη διαδρομή της Vivienne Westwood, πενήντα χρόνια μετά την έκρηξη του punk, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένωσε τη μόδα με την πρόκληση, την ιστορία του ενδύματος και μια ολόκληρη αισθητική ανυπακοής.
THE LIFO TEAM
ΟΣΚΑΡ ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Πολιτισμός / Το μήνυμα του Χαβιέ Μπαρδέμ στα Όσκαρ 2026: «Όχι στον πόλεμο, ελευθερία στην Παλαιστίνη»

Τον Φεβρουάριο, ο Μπαρδέμ ήταν ένας από τους πάνω από 100 διάσημους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για τη «σιωπή» του σχετικά με τη Γάζα
THE LIFO TEAM