Eurovision 2019: Ανέκριναν για δυο ώρες την χορεύτρια της Μαντόνα με την σημαία της Παλαιστίνης

Eurovision 2019: Ανέκριναν για δυο ώρες την χορεύτρια της Μαντόνα με την σημαία της Παλαιστίνης Facebook Twitter
0

Η χορεύτρια που φόρεσε την σημαία της Παλαιστίνης στη διάρκεια του σόου της Μαντόνα στην Eurovision 2019 κατήγγειλε πως ανακρίθηκε για σχεδόν δυο ώρες στο αεροδρόμιο προσπαθώντας να φύγει από το Τελ Αβίβ μετά τον διαγωνισμό.

Η Μαντόνα θέλησε να στείλει από τη σκηνή της Eurovision ένα μήνυμα ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Έτσι δύο χορευτές κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, ανέβηκαν τα σκαλιά της σκηνής αγκαλιασμένοι και έχοντας στις πλάτες τους τις σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης αντίστοιχα. 

 

Η χορεύτρια Mona Berntsen, που έφερε στην πλάτη της την σημαία της Παλαιστίνης, περιέγραψε την περιπέτειά της στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ μέσα από ένα μακροσκελές ποστ στο Instagram, το οποίο αργότερα διέγραψε μετά από απειλές που φέρεται να δέχθηκε. 

Η 29χρονη χορεύτρια με καταγωγή από Νορβηγία και Μαρόκο ανέφερε πως το να φύγει από το Ισραήλ ήταν «μια έντονη εμπειρία», καθώς την ανέκριναν για μιάμιση ώρα στο αεροδρόμιο. «Σε ευχαριστώ Μαντόνα που ήμουν μέρος της δήλωσής σου και που φόρεσα την σημαία της Παλαιστίνης μπροστά από εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές. Δυστυχώς η καταπίεση στη Δυτική Όχθη είναι αληθινή. Οι ώρες μετά το χθεσινό σόου ήταν έντονες, αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα με παρακολουθούσαν με τέτοιον τρόπο», γράφει στο ποστ της η ίδια, σημειώνοντας πως ο εντατικός έλεγχος ήταν προφανώς απόρροια της εμφάνισής της.

Και συνεχίζει: «Στο τσεκ-ιν του αεροδρομίου έδειχνα συνεχώς το διαβατήριό μου και μετά κρατήθηκα για ανάκριση από τον επικεφαλής ασφαλείας για περισσότερη από μιάμιση ώρα. Χρειάστηκε να πως όλη την ιστορία της ζωής μου, τους λόγους που έχω ταξιδέψει στις αραβικές χώρες μέχρι σήμερα, τις σχέσεις μου με την θρησκεία, τα οικογενειακά μου θέματα, να δείξω το καθημερινό λεπτομερές μου πρόγραμμα στη διάρκεια της διαμονής μου και να εξηγήσω τι έκανα και πού πήγα την τελευταία φορά που ήμουν στην Ιερουσαλήμ πριν από τρία χρόνια. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Ενώ έφευγα από την χώρα. Όλα προφανώς επειδή έβαλα μια σημαία στο πλαίσιο μιας περφόρμανς που έπαιρνε θέση για μια τρέχουσα διαμάχη, ώστε να προωθήσει την ειρήνη, την ενότητα και την ελευθερία».

Η Mona Berntsen αναφέρεται στη συνέχεια στον «βαθμό παρακολούθησης και καταπίεσης που υφίστανται καθημερινά οι άνθρωποι της Παλαιστίνης», εκφράζοντας ταυτόχρονα την στήριξή της απέναντι σε «όσους ορθώνουν ανάστημα και μιλούν όταν βλέπουν μια αδικία, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πλατφόρμα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν».

«Τις τελευταίες ημέρες είδα να το κάνουν πολλοί άνθρωποι. Είδα ντόπιους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς μουσικούς να διοργανώνουν την δική της Gazavision, είδα καλλιτέχνες που γνωρίζω να ταξιδεύουν στην Βηθλεέμ για να τραγουδήσουν στην Globalvision και είδα ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη να μποϊκοτάρουν την Eurovision. Όλοι τους να χρησιμοποιούν τις φωνές τους για όσους δεν μπορούν να ακουστούν. Σε ευχαριστώ Μαντόνα που χρησιμοποίησες αυτήν την περφόρμανς για να μιλήσεις», καταλήγει η 29χρονη χορεύτρια.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αφωνη,γρια ,υποκριτρια,ΞΕΠΕΣΜΕΝΗ που δεν καθεται πια σπιτι της;» Η άλλη (θετική) άποψη για τη Μαντόνα
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM