Το έργο «Νούφαρα» του Κλοντ Μονέ πωλήθηκε για 65,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby's

Το έργο «Νούφαρα» του Κλοντ Μονέ πωλήθηκε για 65,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby's Facebook Twitter
Φωτογραφία: Sotheby's
0

Ο οίκος Sotheby's πώλησε τον πίνακα του Κλοντ Μονέ «Νούφαρα» ("Water Lilies") έναντι 65,5 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα, στο ξεκίνημα της εβδομαδιαίας σειράς δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την αγορά τέχνης.

Ο πίνακας «Νούφαρα» αποτυπώνει μια μικρή λίμνη και δημιουργήθηκε από τον Μονέ μεταξύ 1914-1917. Αναμενόταν να πωληθεί για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τελικά προσέλκυσε τρεις επίμονους πλειοδότες, που εξακόντισαν το ποσό. Ένας ανώνυμος Ασιάτης πλειοδότης μέσω τηλεφώνου απέκτησε το έργο.

Η πώληση ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον Sotheby's, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν των δημοπρασιών εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την οικονομική του κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός έτους που οι πωλήσεις έργων τέχνης αποδείχθηκαν υποτονικές. 

Το έργο «Νούφαρα» του Κλοντ Μονέ πωλήθηκε για 65,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby's Facebook Twitter
Φωτογραφία: Sotheby's

Την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, ο οίκος δημοπρασιών εγκαινίασε τον νέο του χώρο εκεί πωλώντας το «Untitled (Yellow and Blue)» του 1954 του Mark Rothko για 32,5 εκατομμύρια δολάρια - 30% λιγότερο από αυτό που είχε πληρώσει για το έργο αυτό εννέα χρόνια πριν ο Μαλαισιανός χρηματοδότης της 1MDB, Jho Low, που πλέον έχει χάσει τα πάντα. Ο οίκος είπε ότι η συνολική σειρά πωλήσεων έφτασε στο ύψος των 64 εκατομμυρίων δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του.

Ο Μονέ, ως ηγέτης του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, απολαμβάνει παγκόσμια απήχηση που τείνει να είναι αποδοτική σε καλές και κακές αγορές. Το ρεκόρ δημοπρασίας του Μονέ κατέχει το έργο του «Στάχυα» που πωλήθηκε για 110,7 εκατομμύρια δολάρια το 2019. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει κατακτήσει είναι τα 84,7 εκατομμύρια δολάρια για ένα πίνακα που απεικονίζει και πάλι νούφαρα, με πλάτος σχεδόν δύο μέτρων, της περιόδου 1914-1917 που πωλήθηκε από το κτήμα του Ντέιβιντ και της Πέγκυ Ροκφέλερ το 2018.

Όπως ο Μονέ των 84,7 εκατομμυρίων δολαρίων, ο τελευταίος πίνακας που πωλήθηκε, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια έντονα μωβ μπλε παλέτα - αποχρώσεις για τις οποίες οι συλλέκτες τείνουν να πληρώνουν ακριβά σε σύγκριση με τις πράσινες εκδόσεις της φημισμένης σειράς νούφαρων του.

Το μέγεθος του πίνακα, με ύψος περίπου δύο μέτρων, μπορεί επίσης να βοήθησε στην πώληση: Την τελευταία δεκαετία, οι συλλέκτες άρχισαν να προτιμούν τους μεγαλύτερους πίνακες  κήπων της τελευταίας περιόδου του Μονέ σε σύγκριση με τα μικρότερα, προηγούμενα έργα του. Οι πιο χαλαρές πινελιές και οι αφηρημένες συνθέσεις τους προαναγγέλλουν επίσης τους σύγχρονους ζωγράφους που ήρθαν αργότερα. Το έργο που πωλήθηκε τη Δευτέρα από τον Sotheby's ήταν το μεγαλύτερο κάθετο έργο με νούφαρα που δημοπρατήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα «Νούφαρα» επίσης δεν είχαν δημοπρατηθεί ποτέ πριν. Προήλθε από την περιουσία 170 εκατομμυρίων δολαρίων της Sydell Miller, ενός στελέχους προϊόντων ομορφιάς στο Palm Beach που την έκανε πουλώντας ψεύτικες βλεφαρίδες τη δεκαετία του 1970 ιδρύοντας την εταιρεία μαλλιών Matrix Essentials το 1980 με τον σύζυγό της, Arnold Miller. Μετά τον θάνατό του το 1992, η σύζυγός του ανέλαβε την αυτοκρατορία τους και τη διηύθυνε για δύο χρόνια πριν την πουλήσει στο Bristol Myers Squibb. Η πώληση της επέτρεψε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο συλλέγοντας έργα τέχνης—συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιόρρυθμου θηριοτροφείου με έπιπλα με θέμα τα ζώα των François-Xavier και Claude Lalanne καθώς και πίνακες των Pablo Picasso, Yves Klein και Henri Matisse.


Με πληροφορίες από Wall Street Journal

 
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Jeff Koons: Αφροδίτη του Lespugue»

Πολιτισμός / Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Jeff Koons: Αφροδίτη του Lespugue»

Τι μπορεί να συνδέει ένα μικρό προϊστορικό ειδώλιο σκαλισμένο σε χαυλιόδοντα μαμούθ πριν από περίπου 28.000 χρόνια με ένα μνημειακό γλυπτό Aφροδίτης από ανακλαστικό ανοξείδωτο χάλυβα στον 21ο αιώνα;
THE LIFO TEAM
Αγάπα με! Οι Inez & Vinoodh γιορτάζουν 40 χρόνια κοινής ματιάς με μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Χάγη

Πολιτισμός / Αγάπα με! Οι Inez & Vinoodh γιορτάζουν 40 χρόνια πορείας με μια αναδρομική έκθεση

Το Kunstmuseum Den Haag παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2026 τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Can Love Be a Photograph: 40 Years of Inez & Vinoodh. Με αφορμή τα 40 χρόνια της κοινής τους πορείας, το διάσημο φωτογραφικό δίδυμο μιλά για τη φωτογραφία ως πράξη αγάπης και για μια εικόνα που κινείται ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και την επινόηση της πραγματικότητας
THE LIFO TEAM
Τι ψάχνει ένας γιος όταν ψάχνει την αλήθεια για τον πατέρα του;

Πολιτισμός / Τι ψάχνει ένας γιος όταν ψάχνει την αλήθεια για τον πατέρα του;

Το νέο memoir του Tom Junod χρησιμοποιεί τα οικογενειακά μυστικά, τις αποκαλύψεις και τη δημοσιογραφική έρευνα όχι μόνο για να ξαναδεί έναν χαρισματικό και σκοτεινό πατέρα, αλλά και για να ανοίξει ένα μεγαλύτερο ερώτημα γύρω από τον ανδρισμό, την κληρονομιά και την αλήθεια.
THE LIFO TEAM