Επανεκδόθηκε το χρονικό του Κώστα Φαλτάιτς «Η Γρίππη στη Σκύρο»

Επανεκδόθηκε το χρονικό του Κώστα Φαλτάϊτς «Η Γρίππη στη Σκύρο» Facebook Twitter
0

Περίπου έναν αιώνα μετά την πρώτη έκδοσή του, και με αφορμή την πανδημία της Covid-19 που σαρώνει τον πλανήτη, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς προχώρησε στην επανέκδοση του χρονικού του Σκυριανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Φαλτάιτς, με τίτλο «Η Γρίππη στη Σκύρο». 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1919, μετά από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι του συγγραφέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και το οποίο μέσα στις λιγότερες από 100 σελίδες παρουσιάζει τη συμφορά που έπληξε το μικρό αυτό νησί στο κέντρο του Αιγαίου, από το πέρασμα της λεγόμενης ισπανικής γρίπης, το 1918.

Όπως γράφει ο Κώστας Φαλτάιτς, προλογίζοντας το βιβλίο του: «H αρρώστια που πέρασε σα κακή κατάρα το 1918 πάνω απ’ όλη τη Γη, κι άφησε τέτοια σημάδια καταστροφής στη δική μας την Ελλάδα, στο νησί της Σκύρου έσπασε μ’ όλη τη φρικαλεότητα που ξέρουμε μόνο στους μεσαιωνικούς λοιμούς. Ήρθεν απότομα, αναπάντεχα, κι έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Μέσα σε λιγώτερο από ένα μήνα, όλος ο κόσμος χτυπήθηκε από την αρρώστια, και τα μισά σπίτια του τόπου ρημάξανε και χαθήκανε». 

Το πώς έφτασε η γρίπη στο νησί είναι άγνωστο, φέρεται όμως να μεταδόθηκε από στρατιώτες που επέστρεψαν με αναρρωτική άδεια τον Οκτώβριο του 1918, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έφτασε σε έξαρση: «Από τη μέρα κείνη, εικοσιεφτά του Οκτώβρη, άρχισε η μεγάλη συμφορά. Το βράδυ οι άνθρωποι πέφτανε καλά και το πρωί δεν ξανασηκωνότανε πια. Από τα χωράφια, από τα βοσκοτόπια, από τους ελαιώνες, από τις άλλες εξοχές, γυρίζανε για ψωμί, για άλευρο, για λάδι, για άλλα τρόφιμα στη χώρα, κι απομένανε στο δρόμο. Μέσα σε τρεις-τέσσερις μέρες βρεθήκανε από τις τρεις χιλιάδες διακόσους ανθρώπους όλης της χώρας, πιο πολλοί από τις δυο χιλιάδες πεσμένοι».

Με μια κινηματογραφική περιγραφή του περάσματος της πανδημίας της γρίπης από τη Σκύρο, ο συγγραφέας δίνει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες τόσο για την εξάπλωση της και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίστηκε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πενιχρότατα μέσα της εποχής, όσο και για τις επιπτώσεις της ασθένειας σε οικονομικό αλλά κυρίως ανθρωπιστικό επίπεδο. 

Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς  (www.faltaits.gr)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM