O Drake χάνει την αγωγή κατά του Kendrick Lamar για το «Not Like Us»

O Drake χάνει την αγωγή κατά του Kendrick Lamar για «Not Like Us» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η δικαστής Jeannette Vargas απέρριψε την αγωγή δυσφήμισης που κατέθεσε ο Drake κατά της Universal Music Group (UMG) σχετικά με το τραγούδι του Kendrick Lamar «Not Like Us». Η απόφαση σηματοδοτεί μία σημαντική νίκη για τον Lamar, ο οποίος έχει γίνει αντιληπτός ως ο κυρίαρχος σε μια από τις πιο διαβόητες αντιπαραθέσεις στην ιστορία της rap μουσικής.

Η αγωγή είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο, με τον Drake να κατηγορεί την UMG ότι προώθησε το τραγούδι, διαδίδοντας μια «ψευδή και κακόβουλη αφήγηση» που υπονοούσε ότι ο Drake και οι συνεργάτες του ήταν «πιστοποιημένοι παιδόφιλοι». Ωστόσο, η δικαστής έκρινε ότι οι στίχοι του Lamar αποτελούν «μη-ενεργή γνώμη» και ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν δυσφημιστικοί, δεδομένου του πλαισίου μιας έντονης rap battle.

Το «Not Like Us» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2024 και γρήγορα έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του Lamar, κερδίζοντας πέντε βραβεία Grammy και ξεχωρίζοντας στο halftime show του Super Bowl 2025. Στην 38σέλιδη απόφασή της, η δικαστής χαρακτήρισε τη διαμάχη μεταξύ Drake και Lamar «τον πιο διαβόητο rap battle στην ιστορία του είδους».

Η δικαστής τόνισε ότι η σοβαρότητα της κατηγορίας για παιδοφιλία δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο μουσικής αντιπαράθεσης γεμάτο προκλητική γλώσσα, υπερβολές και αλληλοκατηγορίες. Σημείωσε επίσης ότι σε προηγούμενο τραγούδι, ο Drake είχε προκαλέσει τον Lamar να χρησιμοποιήσει τις ίδιες κατηγορίες, γεγονός που καθιστά τον στίχο «Say, Drake, I hear you like 'em young» σαφή αναφορά στον Drake.

Ο Drake, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Aubrey Graham, δεν κατονομάζει τον Lamar στην αγωγή, αλλά κατηγορεί την UMG ότι εκμεταλλεύτηκε την αντιπαράθεση για εμπορικό όφελος. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, προσδοκώντας ότι το Εφετείο θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Αντίθετα, η UMG εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, δηλώνοντας ότι η αγωγή ήταν μια «προσβολή για όλους τους καλλιτέχνες και τη δημιουργική τους έκφραση». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία ανυπομονεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με τον Drake, προωθώντας τη μουσική του και επενδύοντας στην καριέρα του.

Η υπόθεση αναδεικνύει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ καλλιτεχνικής ελευθερίας και προσωπικών επιθέσεων στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Παρά την απόρριψη της αγωγής, η συζήτηση γύρω από τους στίχους και τη μουσική αντιπαράθεση συνεχίζεται, με το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις των δύο ράπερ.

Ο Kendrick Lamar δεν έχει σχολιάσει ακόμη την απόφαση, ενώ η μουσική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον αν η υπόθεση θα φτάσει στο Εφετείο και πώς θα επηρεάσει την εικόνα και την καριέρα του Drake.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πρόκληση, Παϊσιος και Παπαϊωάννου από αύριο στους κινηματογράφους

Το οπτικοακουστικά έκτακτο, μα ηθικά συζητήσιμο «Sirat», η κινηματογραφική εκδοχή του βίου του «Αγίου Παϊσιου» και το ντοκιμαντέρ η «Καρδιά του Ταύρου» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΑΝΩΣΕΛΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Πολιτισμός / Κώστας Γανωσέλης: Πέθανε ο ενορχηστρωτής και μαέστρος - Το «αντίο» του Γιώργου Νταλάρα

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων οι Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη και Νίκος Ξυλούρης
THE LIFO TEAM
Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν ίσως τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Πολιτισμός / Σπουδαία ανακάλυψη στη Μεγαλόπολη: Εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα ξύλινα εργαλεία του κόσμου

Τα αντικείμενα χρονολογούνται περίπου 430.000 χρόνια πριν, μια «ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την εξέλιξη του ανθρώπου», όπως σημειώνει η επικεφαλής των ερευνών και παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν, Κατερίνα Χαρβάτη
THE LIFO TEAM
Σε τροχιά επανεκκίνησης το εργαστήριο Κεραμικής της Ελένης Βερναδάκη

Πολιτισμός / Σε τροχιά επανεκκίνησης το εργαστήριο Κεραμικής της Ελένης Βερναδάκη

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου κεραμικής, ανοιχτού και προσβάσιμου σε δημιουργούς κάθε επιπέδου, από νέους καλλιτέχνες έως έμπειρους κεραμίστες
THE LIFO TEAM