Ένας πλαστός Παρθένης σε έκθεση στο Τελλόγλειο

Ένας πλαστός Παρθένης σε έκθεση στο Τελλόγλειο Facebook Twitter
Τρεις γυναικείες μορφές σε παραθαλάσσιο τοπίο» αποδιδόμενο στον Κωνσταντίνο Παρθένη
0

Η έκθεση «Η Κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας» συνεχίζει τη διαδρομή της με ανοιχτά ζητήματα έρευνας σε πολλά από τα εκθέματα, όπως π.χ. νέα στοιχεία ή απαντήσεις τεκμηριωμένες για την προέλευση, τη γνησιότητα ή μη της υπογραφής του δημιουργού ή πλαστογράφου.

Η τεχνική ανάλυση οπωσδήποτε είναι σήμερα ο εγκυρότερος τρόπος για τη χρονολόγηση του καμβά, των χρωστικών και άλλων στοιχείων που συνδυαστικά οδηγούν σε ασφαλέστερες εκτιμήσεις ως προς την απόδοση στον φερόμενο ή υπογράφοντα δημιουργό.

Στην έκθεση του Τελλογλείου παρουσιάζονται δέκα σχέδια που αποδίδονται πλαστογραφημένα (υπογραφές, σφραγίδες, πιστοποιητικά κτλ.) στον Κωνσταντίνο Παρθένη και δωρήθηκαν στο Τελλόγλειο από τον συλλέκτη Δημήτριο Αθανασόπουλο ως πλαστά για να εμπλουτίσουν τις περιπτώσεις παραχάραξης Ελλήνων καλλιτεχνών στην έκθεση.

Μια πρόσφατη νέα υπόθεση πλαστογράφησης Παρθένη ήρθε να προστεθεί στο υλικό της έκθεσης, προερχόμενη από τον ίδιο συλλέκτη, ο οποίος ευγενώς μας παραχώρησε να εκθέσουμε ένα νέο πλαστό έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, καθώς έχει κι αυτό μια ενδιαφέρουσα διαδρομή.

Πρόκειται για ένα λάδι σε μουσαμά, ανυπόγραφο, 47Χ47 εκ. με τίτλο «Τρεις γυναικείες μορφές σε παραθαλάσσιο τοπίο» αποδιδόμενο στον καλλιτέχνη πριν από το 1967 (έτος θανάτου του Παρθένη). Το έργο δεν υπογράφεται, αλλά η προέλευσή του έμοιαζε να είναι ικανή εγγύηση γνησιότητας για τον δημιουργό, καθώς ο σημερινός ιδιοκτήτης (Δ. Αθανασόπουλος) το αγόρασε από την κυρία Κατερίνα Λευιτικού, κληρονόμο του Νικολάου Παρθένη ως έργο προερχόμενο από την κληρονομιά Παρθένη.

Το έργο, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε καμιά εργογραφία του καλλιτέχνη που συντάχθηκε μετά τον θάνατό του. Αποφασίστηκε να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο που ανέλαβε πιστοποιημένο Εργαστήριο Συντήρησης και Τεκμηρίωσης έργων τέχνης (μακροσκοπικό έλεγχο, μικροσκοπική παρατήρηση, έλεγχο χρωστικών, βερνικιού, φωτογράφηση στο υπέρυθρο φάσμα, έλεγχο UV, κτλ.).

Τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το έργο είναι μια πρόσφατη δημιουργία, σε σύγχρονο καμβά και χρωστικές με συνδετικό υλικό χωρίς φυσική γήρανση και δεν μπορεί να έχει ζωγραφιστεί πριν από τον θάνατο του καλλιτέχνη (1967). Στην έκθεση παρουσιάζεται με την άδεια του συλλέκτη η τεχνική έκθεση του έργου και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Το έργο θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM