No.1

Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Είτε το έχετε ακούσει να αντηχεί στις Άλπεις ως κραυγή των βοσκών, είτε μέσα από τη σκανδιναβική παραδοσιακή μουσική, είτε ακόμη και στην κραυγή του Ταρζάν που θυμίζει λαρυγγισμό (yodeling), είναι πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει αυτή τη χαρακτηριστική παράδοση της Ελβετίας σε κάποια από τις πολλές εκδοχές της.

Περισσότερο από ένα ξεπερασμένο κάλεσμα του παρελθόντος, ο λαρυγγισμός αποτελεί σήμερα δημοφιλή μορφή τραγουδιού που έχει ενταχθεί στο διεθνές μουσικό λεξιλόγιο και συνεχίζει να ανθίζει στη χώρα όπου γεννήθηκε.

Σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι ασχολούνται ενεργά με τον λαρυγγισμό, μέσα από περίπου 780 ομάδες που ανήκουν στην Ελβετική Ένωση Λαρυγγισμού.

Πλέον, η κυβέρνηση της Ελβετίας προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση έχει στόχο να ενισχύσει τη δημόσια ευαισθητοποίηση γύρω από τέχνες, τεχνουργίες, έθιμα, γνώσεις και παραδόσεις που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός.

Η Räss είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης (HSLU), το οποίο πριν από επτά χρόνια έγινε το πρώτο ελβετικό πανεπιστήμιο που δίδαξε τον λαρυγγισμό.

«Αναπτύξαμε κάποια προγράμματα για να το φέρουμε στο μέλλον. Ένα από αυτά είναι να εντάξουμε τον λαρυγγισμό στα δημοτικά σχολεία», είπε η Ρες, που μεγάλωσε η ίδια τραγουδώντας με αυτή την τεχνική. Σύμφωνα με την ίδια, είκοσι δάσκαλοι στην Ελβετία γνωρίζουν την τεχνική του λαρυγγισμού και ήδη το δοκιμάζουν στις τάξεις τους.

«Ένας από τους στόχους της ζωής μου είναι, όταν πεθάνω, κάθε παιδί στην Ελβετία να έχει έρθει σε επαφή με τον λαρυγγισμό κατά τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου», πρόσθεσε.

Η UNESCO, με έδρα το Παρίσι, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του έως το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από euronews.com

Πολιτισμός
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM
Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM