Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: Δωρεάν είσοδος και δράσεις σήμερα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: Δωρεάν είσοδος και δράσεις σήμερα στα μουσεία Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. 

Από το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), διοργανώνει κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η οποία αποτελεί μια μοναδική στιγμή για τη διεθνή μουσειακή κοινότητα και τον χώρο του πολιτισμού εν γένει. 

Έτσι, λοιπόν, μουσεία όλων των κατηγοριών ανοίγουν τις πόρτες τους σήμερα και με ελεύθερη είσοδο καλούν μικρούς και μεγάλους να τα επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στις πρωτότυπες δράσεις τους, που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ημερομηνίες.

Διάφορες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης έχουν ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η οποία έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι: «Τα μουσεία αποτελούν σημαντικό μέσο για τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τον εμπλουτισμό των πολιτισμών και την ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών».

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων διοργανώνεται στις 18 Μαΐου κάθε έτους ή γύρω σε αυτή την ημερομηνία και μπορεί να διαρκέσει μια ημέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή μια ολόκληρη εβδομάδα. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότερα μουσεία συμμετέχουν στη Διεθνή αυτή Ημέρα. Πέρυσι, περισσότερα από 37.000 μουσεία συμμετείχαν στην εκδήλωση σε περίπου 158 χώρες και εδάφη.

Κάθε χρόνο από το 2020, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων υποστηρίζει ένα σύνολο από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Το 2023, θα επικεντρωθούν στους εξής στόχους:

-Στόχος 3: Παγκόσμια υγεία και ευημερία: Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες, ιδίως όσον αφορά την ψυχική υγεία και την κοινωνική απομόνωση.

-Στόχος 13: Δράση για το κλίμα: Ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, υιοθετώντας πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον Παγκόσμιο Βορρά και στρατηγικές μετριασμού στον Παγκόσμιο Νότο.

-Στόχος 15: Ζωή στη γη: Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, ενισχύοντας τις φωνές των ιθαγενών ηγετών και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες σχετικά με την απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Στις 18 Μαΐου, ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών να ενωθούν και να συνειδητοποιήσουν το πλήρες μετασχηματιστικό δυναμικό που έχουν τα μουσεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία», αναφέρεται. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM