Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: Δωρεάν είσοδος και δράσεις σήμερα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: Δωρεάν είσοδος και δράσεις σήμερα στα μουσεία Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. 

Από το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), διοργανώνει κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η οποία αποτελεί μια μοναδική στιγμή για τη διεθνή μουσειακή κοινότητα και τον χώρο του πολιτισμού εν γένει. 

Έτσι, λοιπόν, μουσεία όλων των κατηγοριών ανοίγουν τις πόρτες τους σήμερα και με ελεύθερη είσοδο καλούν μικρούς και μεγάλους να τα επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στις πρωτότυπες δράσεις τους, που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ημερομηνίες.

Διάφορες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης έχουν ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η οποία έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι: «Τα μουσεία αποτελούν σημαντικό μέσο για τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τον εμπλουτισμό των πολιτισμών και την ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών».

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων διοργανώνεται στις 18 Μαΐου κάθε έτους ή γύρω σε αυτή την ημερομηνία και μπορεί να διαρκέσει μια ημέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή μια ολόκληρη εβδομάδα. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότερα μουσεία συμμετέχουν στη Διεθνή αυτή Ημέρα. Πέρυσι, περισσότερα από 37.000 μουσεία συμμετείχαν στην εκδήλωση σε περίπου 158 χώρες και εδάφη.

Κάθε χρόνο από το 2020, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων υποστηρίζει ένα σύνολο από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Το 2023, θα επικεντρωθούν στους εξής στόχους:

-Στόχος 3: Παγκόσμια υγεία και ευημερία: Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες, ιδίως όσον αφορά την ψυχική υγεία και την κοινωνική απομόνωση.

-Στόχος 13: Δράση για το κλίμα: Ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, υιοθετώντας πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον Παγκόσμιο Βορρά και στρατηγικές μετριασμού στον Παγκόσμιο Νότο.

-Στόχος 15: Ζωή στη γη: Προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, ενισχύοντας τις φωνές των ιθαγενών ηγετών και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες σχετικά με την απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Στις 18 Μαΐου, ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών να ενωθούν και να συνειδητοποιήσουν το πλήρες μετασχηματιστικό δυναμικό που έχουν τα μουσεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία», αναφέρεται. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ