Δέκα χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Liam Gillick & Gelatin, Courtesy of the artists 2
0

Η K-Gold Temporary Gallery γιορτάζει το καλοκαίρι του 2023 τη δέκατη επέτειο δράσης της στη Λέσβο, σημειώνοντας έναν ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό, σε συνεργασία με καταξιωμένους δημιουργούς και οργανισμούς.

Το κοινωνικό αυτό πείραμα αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινωνία και έφερε την τέχνη κοντά σε όλους, αναδεικνύοντας εμφατικά πως ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει καταλύτης για το γίγνεσθαι των ελληνικών νησιών.

Η έκθεση «ΔΕΚΑ», σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, αναπτύσσεται ως ένα πρόγραμμα προβολών με αντιπροσωπευτικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους εικαστικούς και χορογράφους διεθνώς, οι οποίοι πειραματίστηκαν με το βίντεο και το φιλμ για να καταγράψουν το σώμα σε κίνηση.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Maria Lassnig © Maria Lassnig Stiftung

Συγκεκριμένα, η έκθεση διερευνά την επιτελεστικότητα στην κινούμενη εικόνα, επανεξετάζοντας έννοιες που διατρέχουν προηγούμενες διοργανώσεις της Gallery. Σκέψεις γύρω από τη μεταμόρφωση, την πίστη, τη φροντίδα, την έμφυλη ταυτότητα και το ταξίδι επεξεργάζονται εκ νέου σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εναλλακτικοί τόποι συνάντησης μέσα από υβριδικές οπτικοακουστικές αφηγήσεις.

Η επιλογή των δέκα πρωτοποριακών έργων, από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, εισάγει το θεατή σε μια μοναδική ατμόσφαιρα θεατρικότητας και τελετουργίας, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζει την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις στο «εδώ και τώρα». Η κάμερα λειτουργεί όχι μόνο ως ένα επαναστατικό εργαλείο τεκμηρίωσης των άυλων κι εφήμερων καλλιτεχνικών πρακτικών, αλλά προβάλλει, επίσης, το σώμα ως μέσο αντίστασης και διεκδίκησης στα όρια τέχνης, πολιτικής και ακτιβισμού. Οι προσεγγίσεις αυτές καθιστούν σαφές πως η περφόρμανς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Vanessa Beecroft, Courtesy of Lia Rumma Gallery

Πέρα από τις προβολές, η αυλή της Gallery φιλοξενεί μια ηχητική εγκατάσταση του Αμερικανού καλλιτέχνη και συνθέτη Cory Arcangel, ο οποίος μελετά την τεχνολογία της μουσικής και τον αντίκτυπό της στη σύγχρονη τέχνη. Η σουίτα «24 Χοροί για Ηλεκτρικό Πιάνο» βασίζεται σε house και techno riffs, ενώ παρουσιάστηκε σε μια παγκόσμια περιοδεία που περιελάμβανε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης «ΔΕΚΑ» πραγματοποιείται από το βιωματικό πολυχώρο τέχνης «Λευκό Χαρτί» στη Μυτιλήνη με δημιουργικά εργαστήρια, σε επιμέλεια των Μαρί Μουσταϊζή και Μιχάλη Μεϊμάρογλου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Pipilotti Rist, Courtesy of Hauser & Wirth and Luhring Augustine © Pipilotti Rist, ProLitteris Zurich

Πληροφορίες:
«ΔΕΚΑ», 10 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο
K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή, Λέσβος
Διάρκεια: 21-30 Ιουλίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: 11:00-14:00 και 19:00-22:00, Είσοδος ελεύθερη
Καλλιτέχνες: Marina Abramović, Allora & Calzadilla, Cory Arcangel, Vanessa Beecroft, Mats Ek, William Forsythe, Liam Gillick & Gelatin, Maria Lassnig, Anna Maria Maiolino, Li Ran, Pipilotti Rist

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΙΜΣ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΠΙΚ ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ ΔΩΡΕΑ

Πολιτισμός / Στίβεν Σπίλμπεργκ: Δώρισε 25.000 δολάρια για την οικογένεια του Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ

Δημιουργήθηκε διαδικτυακή καμπάνια για να στηρίξει τη σύζυγο του Βαν Ντερ Μπικ και τα έξι παιδιά τους, καθώς τα υψηλά ιατρικά έξοδα εξάντλησαν τους οικονομικούς πόρους της οικογένειας
THE LIFO TEAM
Πάνος Βαλσαμάκης: Αναδρομική έκθεση με το έργο του σπουδαίου κεραμίστα στο ΕΜΣΤ

Πολιτισμός / Πάνος Βαλσαμάκης: Αναδρομική έκθεση με το έργο του σπουδαίου κεραμίστα στο ΕΜΣΤ

Με την έκθεση «Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής», το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) τιμά έναν σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον «Σωσμένο» του Έντουαρντ Μποντ με τον Βασίλη Μπισμπίκη και τη Λένα Κιτσοπούλου

Πολιτισμός / Αποκλειστικό: Ο Βασίλης Μπισμπίκης ανεβάζει τον «Σωσμένο» με τη Λένα Κιτσοπούλου

Το έργο του Έντουαρντ Μποντ που προκάλεσε την κατάργηση της λογοκρισίας στο αγγλικό θέατρο και αποτέλεσε την εναρκτήρια παράσταση του θρυλικού «Εμπρός» ανεβαίνει σε νέα διασκευή από την ομάδα Cartel.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ

Πολιτισμός / Πώς ήταν πραγματικά η Ωραία Ελένη: Οταν ο καθηγητής Λιαντίνης εξηγούσε τι έλεγε ο Όμηρος

Το ερώτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά την επίθεση του Έλον Μασκ στον Κρίστοφερ Νόλαν για το καστ της πολυαναμενόμενης ταινίας του, «Οδύσσεια», που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι στις κινηματογραφικές αίθουσες
THE LIFO TEAM