Δέκα χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Liam Gillick & Gelatin, Courtesy of the artists 2
0

Η K-Gold Temporary Gallery γιορτάζει το καλοκαίρι του 2023 τη δέκατη επέτειο δράσης της στη Λέσβο, σημειώνοντας έναν ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό, σε συνεργασία με καταξιωμένους δημιουργούς και οργανισμούς.

Το κοινωνικό αυτό πείραμα αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινωνία και έφερε την τέχνη κοντά σε όλους, αναδεικνύοντας εμφατικά πως ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει καταλύτης για το γίγνεσθαι των ελληνικών νησιών.

Η έκθεση «ΔΕΚΑ», σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, αναπτύσσεται ως ένα πρόγραμμα προβολών με αντιπροσωπευτικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους εικαστικούς και χορογράφους διεθνώς, οι οποίοι πειραματίστηκαν με το βίντεο και το φιλμ για να καταγράψουν το σώμα σε κίνηση.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Maria Lassnig © Maria Lassnig Stiftung

Συγκεκριμένα, η έκθεση διερευνά την επιτελεστικότητα στην κινούμενη εικόνα, επανεξετάζοντας έννοιες που διατρέχουν προηγούμενες διοργανώσεις της Gallery. Σκέψεις γύρω από τη μεταμόρφωση, την πίστη, τη φροντίδα, την έμφυλη ταυτότητα και το ταξίδι επεξεργάζονται εκ νέου σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εναλλακτικοί τόποι συνάντησης μέσα από υβριδικές οπτικοακουστικές αφηγήσεις.

Η επιλογή των δέκα πρωτοποριακών έργων, από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, εισάγει το θεατή σε μια μοναδική ατμόσφαιρα θεατρικότητας και τελετουργίας, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζει την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις στο «εδώ και τώρα». Η κάμερα λειτουργεί όχι μόνο ως ένα επαναστατικό εργαλείο τεκμηρίωσης των άυλων κι εφήμερων καλλιτεχνικών πρακτικών, αλλά προβάλλει, επίσης, το σώμα ως μέσο αντίστασης και διεκδίκησης στα όρια τέχνης, πολιτικής και ακτιβισμού. Οι προσεγγίσεις αυτές καθιστούν σαφές πως η περφόρμανς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Vanessa Beecroft, Courtesy of Lia Rumma Gallery

Πέρα από τις προβολές, η αυλή της Gallery φιλοξενεί μια ηχητική εγκατάσταση του Αμερικανού καλλιτέχνη και συνθέτη Cory Arcangel, ο οποίος μελετά την τεχνολογία της μουσικής και τον αντίκτυπό της στη σύγχρονη τέχνη. Η σουίτα «24 Χοροί για Ηλεκτρικό Πιάνο» βασίζεται σε house και techno riffs, ενώ παρουσιάστηκε σε μια παγκόσμια περιοδεία που περιελάμβανε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης «ΔΕΚΑ» πραγματοποιείται από το βιωματικό πολυχώρο τέχνης «Λευκό Χαρτί» στη Μυτιλήνη με δημιουργικά εργαστήρια, σε επιμέλεια των Μαρί Μουσταϊζή και Μιχάλη Μεϊμάρογλου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Pipilotti Rist, Courtesy of Hauser & Wirth and Luhring Augustine © Pipilotti Rist, ProLitteris Zurich

Πληροφορίες:
«ΔΕΚΑ», 10 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο
K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή, Λέσβος
Διάρκεια: 21-30 Ιουλίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: 11:00-14:00 και 19:00-22:00, Είσοδος ελεύθερη
Καλλιτέχνες: Marina Abramović, Allora & Calzadilla, Cory Arcangel, Vanessa Beecroft, Mats Ek, William Forsythe, Liam Gillick & Gelatin, Maria Lassnig, Anna Maria Maiolino, Li Ran, Pipilotti Rist

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Πολιτισμός / Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ. Η νέα ταινία του Τζόζεφ Κοζίνσκι θα βγει στις 6 Αυγούστου 2027 και επιστρέφει στη λάμψη, το στιλ και τη διαφθορά του Μαϊάμι στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM
Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Πολιτισμός / Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Με αφορμή τη νέα του ταινία "Στο νησί του Αμρούμ", ο γερμανοτουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλά για το ναζιστικό παρελθόν, τη σημερινή σχέση της Γερμανίας με το Ισραήλ και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ "έχει cojones."
THE LIFO TEAM
Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Πολιτισμός / Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Ο Μάρτιν Σόνγκαουερ δεν είναι από τα ονόματα που λένε πολλά σήμερα έξω από τους κύκλους της ιστορίας της τέχνης. Κι όμως, επηρέασε τον Ντύρερ, τον Μιχαήλ Αγγελο και αργότερα τον Ρέμπραντ. Τώρα, μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο τον επαναφέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο, αλλά και ως έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούσαν οι εικόνες στην Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM