Δέκα χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Liam Gillick & Gelatin, Courtesy of the artists 2
0

Η K-Gold Temporary Gallery γιορτάζει το καλοκαίρι του 2023 τη δέκατη επέτειο δράσης της στη Λέσβο, σημειώνοντας έναν ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό, σε συνεργασία με καταξιωμένους δημιουργούς και οργανισμούς.

Το κοινωνικό αυτό πείραμα αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινωνία και έφερε την τέχνη κοντά σε όλους, αναδεικνύοντας εμφατικά πως ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει καταλύτης για το γίγνεσθαι των ελληνικών νησιών.

Η έκθεση «ΔΕΚΑ», σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, αναπτύσσεται ως ένα πρόγραμμα προβολών με αντιπροσωπευτικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους εικαστικούς και χορογράφους διεθνώς, οι οποίοι πειραματίστηκαν με το βίντεο και το φιλμ για να καταγράψουν το σώμα σε κίνηση.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Maria Lassnig © Maria Lassnig Stiftung

Συγκεκριμένα, η έκθεση διερευνά την επιτελεστικότητα στην κινούμενη εικόνα, επανεξετάζοντας έννοιες που διατρέχουν προηγούμενες διοργανώσεις της Gallery. Σκέψεις γύρω από τη μεταμόρφωση, την πίστη, τη φροντίδα, την έμφυλη ταυτότητα και το ταξίδι επεξεργάζονται εκ νέου σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εναλλακτικοί τόποι συνάντησης μέσα από υβριδικές οπτικοακουστικές αφηγήσεις.

Η επιλογή των δέκα πρωτοποριακών έργων, από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, εισάγει το θεατή σε μια μοναδική ατμόσφαιρα θεατρικότητας και τελετουργίας, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζει την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις στο «εδώ και τώρα». Η κάμερα λειτουργεί όχι μόνο ως ένα επαναστατικό εργαλείο τεκμηρίωσης των άυλων κι εφήμερων καλλιτεχνικών πρακτικών, αλλά προβάλλει, επίσης, το σώμα ως μέσο αντίστασης και διεκδίκησης στα όρια τέχνης, πολιτικής και ακτιβισμού. Οι προσεγγίσεις αυτές καθιστούν σαφές πως η περφόρμανς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Vanessa Beecroft, Courtesy of Lia Rumma Gallery

Πέρα από τις προβολές, η αυλή της Gallery φιλοξενεί μια ηχητική εγκατάσταση του Αμερικανού καλλιτέχνη και συνθέτη Cory Arcangel, ο οποίος μελετά την τεχνολογία της μουσικής και τον αντίκτυπό της στη σύγχρονη τέχνη. Η σουίτα «24 Χοροί για Ηλεκτρικό Πιάνο» βασίζεται σε house και techno riffs, ενώ παρουσιάστηκε σε μια παγκόσμια περιοδεία που περιελάμβανε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης «ΔΕΚΑ» πραγματοποιείται από το βιωματικό πολυχώρο τέχνης «Λευκό Χαρτί» στη Μυτιλήνη με δημιουργικά εργαστήρια, σε επιμέλεια των Μαρί Μουσταϊζή και Μιχάλη Μεϊμάρογλου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Δέκα χρόνια σύγχρονης Τέχνης στη Λέσβο με δέκα διεθνείς καλλιτέχνες Facebook Twitter
Pipilotti Rist, Courtesy of Hauser & Wirth and Luhring Augustine © Pipilotti Rist, ProLitteris Zurich

Πληροφορίες:
«ΔΕΚΑ», 10 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο
K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή, Λέσβος
Διάρκεια: 21-30 Ιουλίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: 11:00-14:00 και 19:00-22:00, Είσοδος ελεύθερη
Καλλιτέχνες: Marina Abramović, Allora & Calzadilla, Cory Arcangel, Vanessa Beecroft, Mats Ek, William Forsythe, Liam Gillick & Gelatin, Maria Lassnig, Anna Maria Maiolino, Li Ran, Pipilotti Rist

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Πολιτισμός / Ο Ντέρεκ Τζάκομπι για το AIDS, τα 87 του χρόνια και τον Ντάνιελ Κρεγκ: «Πήγα στο κρεβάτι μαζί του δύο φορές»

Με αφορμή το «Moss and Freud», όπου υποδύεται τον Λούσιαν Φρόιντ, ο 87χρονος Ντέρεκ Τζάκομπι μιλά για το AIDS, τα γηρατειά, τον σύζυγό του Ρίτσαρντ Κλίφορντ και τον Ντάνιελ Κρεγκ.
THE LIFO TEAM
Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» άνδρες στη νέα της ταινία

Πολιτισμός / Η Ρόζαμουντ Πάικ λέει ότι απόλαυσε να «αντικειμενοποιεί» τους άνδρες στη νέα της ταινία

Στο «Ladies First», που κάνει πρεμιέρα στο Netflix, η Ρόζαμουντ Πάικ ζει σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την εξουσία και οι άνδρες υφίστανται τα στερεότυπα. Η ίδια δηλώνει ότι το διασκέδασε και αγκαλιάζει τον τίτλο της «lesbian icon».
THE LIFO TEAM
Πέθανε άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Πέθανε ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη μεγαλύτερη ντροπή του Βρετανικού Μουσείου

Συγκρίνοντας εικόνες ονλάιν, από το σπίτι του σε ένα νησάκι της Δανίας, αποκάλυψε ότι ένας επιμελητής του Μουσείου είχε κλέψει και μεταπωλήσει πάνω από 1.000 θησαυρούς του, κυρίως Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς.
THE LIFO TEAM
Η Lupita Nyong’o για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Πολιτισμός / Η Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Νόλαν: «Το καστ μας αντιπροσωπεύει τον κόσμο»

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, που υποδύεται την Ωραία Ελένη και την Κλυταιμνήστρα στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, απάντησε στην ακροδεξιά κριτική για το casting της, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει τον χρόνο της απαντώντας.
THE LIFO TEAM
Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM
Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Πολιτισμός / Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο Λονδίνο, η cult φωτογράφος Nancy Honey μιλά για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για το γυναικείο σώμα ως εικόνα προς κατανάλωση και για τη χαρά ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
THE LIFO TEAM
Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, ο Νικολά Γκεσκιέρ έστησε μια επίδειξη Louis Vuitton πάνω στην πιο γοητευτική αντίφαση της πόλης: την παλιά αριστοκρατική λάμψη της Frick Collection και την ενέργεια του Κιθ Χάρινγκ, του καλλιτέχνη που έκανε το μετρό, τον δρόμο και την queer μνήμη μέρος της ποπ ιστορίας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολιτισμός / Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά

Με το Fatherland να συζητιέται ήδη στις Κάννες, το Project Hail Mary να την κάνει γνωστή στο μεγάλο αμερικανικό κοινό και άλλες δύο ταινίες στον δρόμο προς τα βραβεία, η Σάντρα Χίλερ μπαίνει πρόωρα σε μια οσκαρική συζήτηση που μέχρι φέτος θα ήταν αδύνατη.
THE LIFO TEAM
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Πολιτισμός / Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Στο προτελευταίο επεισόδιο του The Late Show, ο Μπρους Σπρίνγκστιν στήριξε ανοιχτά τον Στίβεν Κόλμπερτ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν αντέχει το αστείο» και στόχευσε τους Larry και David Ellison, λίγο πριν το οριστικό φινάλε της εκπομπής.
THE LIFO TEAM
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε και ο Ματ Ντέιμον ετοιμάζεται για τη νέα ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ματ Ντέιμον μπαίνει στη νέα ταινία των δημιουργών του Everything Everywhere All at Once μετά την αποχώρηση του Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του Everything Everywhere All at Once, οι Daniels ετοιμάζουν τη νέα τους ταινία στη Universal και το πρότζεκτ έχει ήδη την πρώτη του ανατροπή: ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε, ενώ ο Ματ Ντέιμον βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις για έναν από τους βασικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM