Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει στην Ελλάδα «συνεργασία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει στην Ελλάδα «συνεργασία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Facebook Twitter
0

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πρότεινε μια «συνεργασία του Παρθενώνα» με την Ελλάδα. 

Τα «ελγίνεια» γλυπτά - 17 αγάλματα και μέρος μιας ζωφόρου που κοσμούσαν τον ηλικίας 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη - είχαν αφαιρεθεί από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όσο ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτελούν αντικείμενο μιας μακροχρόνιας, ασίγαστης διαμάχης.

Σε συνέντευξή του στο πολιτιστικό περιοδικό Sunday Times, ο Τζόναθαν Ουίλιαμς δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» γύρω από γλυπτά.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία» για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε.  

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει σε καμία περίπτωση δεσμευτεί ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές πρέπει «να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν σε πολιτιστικές ανταλλαγές σε επίπεδο, ένταση και δυναμισμό» άνευ προηγουμένου «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».

Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένως σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο την επιστροφή των γλυπτών. Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει πολλές φορές να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, «προσφέροντας ακόμα και να δανείσει κάποιους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο σε αντάλλαγμα.»

«Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά δήλωσε Τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά. Θέλουμε μεγάλα βήματα.» Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με τη «θετική προσφορά» για συνεργασία».

«Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν να αποκαθιστούσαν οι Βρετανοί την ίδια τη δημοκρατία.»

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν

Μια δυνατή εβδομάδα στις αίθουσες με τη Σκάρλετ Γιόχανσον ως κομεντιέν παλιάς κοπής, τον Νίκολας Κέιτζ ως εκπρόσωπο του Κακού και δύο ελκυστικές επανεκδόσεις να ξεχωρίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπουργείο Πολιτισμού: Η ανακοίνωση για την οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Πολιτισμός / Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν πωλούνται τουριστικά είδη στην οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Τι εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού για την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση της οικίας του Άγγελου Τερζάκη που αποκτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2020 έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM