Ανακαλύφθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ανακαλύφθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Düzce
0

Τουρκικός δήμος υποστηρίζει πως σε ανασκαφές στην περιοχή βρέθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παραδόθηκε σε τοπικό μουσείο.

Σε δήλωσή του ο δήμος Ντούζτσε, που βρίσκεται κοντά στην Προύσα, αναφέρθηκε στην κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου λέγοντας ότι ανακαλύφθηκαν νέα ευρήματα στις ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium («Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ») στην περιοχή Κονουράλπ. Στην εν λόγω δήλωση αναφέρεται ακόμα ότι η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραδόθηκε στο Μουσείο Κονουράλπ.  

«Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για ένα εύρημα, πραγματοποίησαν λεπτομερώς τις ανασκαφές και αποκάλυψαν μια κεφαλή - πορτραίτο που δεν είχε καταστρέφει», τονίζεται και προστίθεται πως το κομμάτι εξετάστηκε από ειδικούς. «Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς της ιστορίας και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», είπαν. 

Ανάλογη και η δήλωση του μουσείου, όπου αναφέρεται επίσης ότι κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε μια «κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου» διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Επίσης κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια. Κάνει λόγο ακόμα για μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα στα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM