«Η Antifa και η Άκρα Δεξιά αποτελούν τα δύο μέλη ενός αγρίως ερωτικού, βίαιου και αμοιβαίως αυτοσυντηρούμενου γαμήλιου δεσμού» δηλώνει ο Nick Cave σε κείμενό του, προκαλώντας ανησυχία σε μερίδα των οπαδών του.

 

«Νιώθω αφόρητη πλήξη και πίεση υπό το βάρος της ύβρεως όσων εμφανίζονται τόσο δογματικοί στις θέσεις τους», γράφει ο Nick Cave στην πιο πρόσφατη δημοσίευση του στην ιστοσελίδα The Red Hand Files όπου τακτικά απαντά σε ερωτήματα θαυμαστών του.

 

Η αφορμή για το κείμενο του Cave στο οποίο δηλώνει τον αποτροπιασμό του για τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία της σύγχρονης "woke" κουλτούρας [ο όρος "woke" έχει την καταγωγή του στην αφροαμερικανική αργκό και αναφέρεται σε μια διαρκή εγρήγορση σχετικά με ζητήματα κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης, αλλά εσχάτως έχει αποκτήσει και μια αρνητική έννοια εκ μέρους όσων τον συνδέουν με τις υπερβολές της πολιτικής ορθότητας] προήλθε από ερωτήσεις οπαδών σχετικά με τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τους λόγους που τον οδηγούν στο γράψιμο. Στο κείμενο του Cave αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

 

«Το να ζω σε μια κατάσταση αναζήτησης, ουδετερότητας και αμφιβολίας, πέρα από δόγματα και βεβαιότητες, είναι καλό τόσο για τη δουλειά του τραγουδοποιού όσο και για τη ζωή μου γενικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνω να νιώθω άβολα γύρω από ιδεολογίες που αυτοπροσδιορίζονται ως 'η αλήθεια' ή 'ο δρόμος'».

 

 

«Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τις θρησκείες αλλά επίσης και τον αθεϊσμό και κάθε διχαστικό σύστημα πολιτικής σκέψης, όπως η κουλτούρα 'woke' που αντλεί ενέργεια από την καταπίεση κάθε αντίθετης θέσης... Ασχέτως των ενάρετων προθέσεων που μπορεί συνοδεύουν αυτή την αντίληψη, διακρίνεται από μια έλλειψη ταπεινοφροσύνης και από μια πατερναλιστική βεβαιότητα που με απωθεί».

 

 

«Η Antifa και η Άκρα Δεξιά, για παράδειγμα, με τις οδομαχίες και το παιχνίδι ρόλων που παίζουν μοιάζουν σα να αποτελούν τα δύο μέλη ενός αγρίως ερωτικού, βίαιου και αμοιβαίως αυτοσυντηρούμενου γαμήλιου δεσμού, που στηρίζεται στις τυφλές και άκαμπτες ιδεολογικές πεποιθήσεις τους... Οι Νέοι Αθεϊστές και οι θρησκόληπτοι αντίπαλοί τους είναι μπλεγμένοι σε μια παρόμοια δυναμική...».

 

Το κείμενο του Cave, και ειδικά η εξίσωση της Antifa με την Άκρα Δεξιά προκάλεσε ανησυχίες σε κάποιους οπαδούς του, ειδικά σε όσους δεν μπορούν με τίποτα να συγχωρήσουν στον Morrissey τις αντιδραστικές θέσεις που έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια και φοβούνται μήπως ξεφύγει και ο Nick Cave σε τέτοιες ατραπούς. Πριν από λίγο καιρό πάντως, στο ίδιο φόρουμ, ο Cave είχε τονίσει ότι παρότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις του Morrissey, θεωρεί ότι θα ήταν «πολύ επικίνδυνο» να μην του επιτρέπεται να τις εκφράζει ελεύθερα.