Softie

Samuel Theis (Γαλλία)

International Competition 

Ο δεκάχρονος Τζόνι, που ζει σε μια μικρή πόλη της ανατολικής Γαλλίας, διαφέρει από την οικογένεια και τον σκληρό περίγυρό της γειτονιάς του. Είναι ευαίσθητος, έξυπνος και ενδιαφέρεται για πράγματα που υπερβαίνουν τα όρια της ηλικίας του. Με περιέργεια, παρατηρεί τα σκαμπανεβάσματα που χαρακτηρίζουν την ερωτική ζωή της νεαρής ανύπαντρης μητέρας του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο κύριος Αντάμσκι, ένας νέος δάσκαλος, αναλαμβάνει την τάξη του Τζόνι. Ο κύριος Αντάμσκι πιστεύει στο νεαρό αγόρι και θέλει να του δείξει έναν νέο κόσμο. Ο Τζόνι με τη σειρά του γοητεύεται από τον εκλεπτυσμένο και ευγενικό καινούργιο δάσκαλο. 

 

Moneyboys

C.B. Yi (Αυστρία-Γαλλία-Ταϊβάν)

International Competition 

 

Αποκλειστικά για LiFO: 6 ταινίες ΛΟΑΤΚΙ+
Moneyboys

 

O Φέι ζει στη μεγάλη πόλη βγάζοντας λεφτά με παράνομους τρόπους. Ο κόσμος του καταρρέει όταν συνειδητοποιεί ότι η οικογένειά του δέχεται τα χρήματά του αλλά όχι την ομοφυλοφιλία του. Με σπασμένη καρδιά, ο Φέι δυσκολεύεται να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του, ωσότου συναντήσει τον έρωτα και βιώσει μια πρωτόγνωρη ελευθερία. Οι Ερινύες από το παρελθόν, όμως, θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή του. Μια ιστορία αυτογνωσίας και συναισθηματικής επιβίωσης σε έναν εχθρικό κόσμο. 

 

Poppy Field

Eugen Jebeleanu (Ρουμανία)

Open Horizons

 

Αποκλειστικά για LiFO: 6 ταινίες ΛΟΑΤΚΙ+
Poppy Field

 

Ένας νεαρός Ρουμάνος αστυνομικός, ο Κρίστι, προσπαθεί να βρει ισορροπία ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες πτυχές της ζωής του: το macho εργασιακό του περιβάλλον και την ερωτική του ζωή ως ομοφυλόφιλος, που έχει μάθει να κρύβει συστηματικά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Στη διάρκεια μιας αστυνομικής επέμβασης σε έναν κινηματογράφο, όπου μια ομάδα ομοφοβικών εθνικιστών έχει διακόψει βίαια την προβολή μιας queer ταινίας, ένας από τους φανατισμένους διαδηλωτές απειλεί τον Κρίστι ότι θα αποκαλύψει στους πάντες το μυστικό του. Ο Κρίστι, στριμωγμένος και εξαντλημένος ψυχικά, χάνει πλήρως τον έλεγχο των πράξεών του. 

 

Benediction

Terence Davies (Βρετανία)

Special Screenings

 

Αποκλειστικά για LiFO: 6 ταινίες ΛΟΑΤΚΙ+
Benediction

 

Το Benediction εξερευνά την ταραχώδη ζωή του ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν, που έζησε την κτηνωδία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από την έμπειρη σκηνοθετική ματιά του σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις. Ο Σασούν ήταν ένας πολύπλοκος άνθρωπος που επέζησε από τη φρίκη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και πήρε μετάλλια για την ανδρεία του, αλλά ύψωσε στεντόρεια φωνή ενάντια στην αγγλική κυβέρνηση για τη συνέχιση του πολέμου, όταν αποστρατεύτηκε. Η ποίησή του ήταν εμπνευσμένη από τις εμπειρίες του στο Δυτικό Μέτωπο, ενώ ο ίδιος έγινε ένας από τους κορυφαίους πολεμικούς ποιητές της εποχής. Λατρεμένο τέκνο της αριστοκρατίας και της αφρόκρεμας του λογοτεχνικού και θεατρικού κόσμου στο Λονδίνο, ξεκίνησε σχέσεις με αρκετούς άνδρες καθώς προσπαθούσε να συμφιλιωθεί με την ομοφυλοφιλία του. Ταυτόχρονα, τσακισμένος από τη φρίκη του πολέμου, αναζήτησε με πάθος την προσωπική του σωτηρία, παλεύοντας να τη βρει στον γάμο και στη θρησκεία. Η ιστορία ενός βασανισμένου ανθρώπου σε έναν ραγισμένο κόσμο, που ψάχνει τη γαλήνη και την αυτοεκτίμηση. Ένα ταξίδι που δεν γνωρίζει εποχές. 

 

Celts

Milica Tomović (Σερβία)

Balkan Survey 

 

Αποκλειστικά για LiFO: 6 ταινίες ΛΟΑΤΚΙ+
Celts

 

Βελιγράδι, 1993. H Marijana διοργανώνει πάρτι μασκέ για τα όγδοα γενέθλια της κόρης της, ώσπου συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι λαχταρά περισσότερα από έναν συρφετό από μεθυσμένους καλεσμένους και έναν σύζυγο που δεν της δίνει την παραμικρή σημασία. Αποφασισμένη να ανακαλύψει τις συγκινήσεις που έχει να προσφέρει η νύχτα, φεύγει κρυφά από το σπίτι και περιπλανιέται στους άδειους δρόμους, αναζητώντας αυθεντικές εμπειρίες αντί για πενιχρά υποκατάστατα. Καθώς έρχεται σε οργασμό και καπνίζει ένα τσιγάρο με έναν ξένο, το πάρτι σιγά-σιγά διαλύεται. Όπως συνέβη και με την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη χώρα της Marijana και των φίλων της. 

 

62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

4-14 Νοεμβρίου