Η Ελλάδα που μισήσαμε «ξαναχτυπά»

Η Ελλάδα που μισήσαμε «ξαναχτυπά» Facebook Twitter
Καθίσταται σαφές ότι η προώθηση της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας δεν εντάσσονται στην ανθρωπιστική παιδεία που ευαγγελίζονται άνθρωποι οι οποίοι μάλλον τα δικά τους υπαρξιακά προβλήματα παρά του έθνους ή του λαού μάς μοστράρουν. 
0

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021. Μια ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά μπαίνει στην τελική ευθεία και στην επικαιρότητα κυριαρχούν το επόμενο «κύμα» της πανδημίας και πώς θα αντιμετωπιστεί, τι θα γίνει με τις ανατιμήσεις που χτυπάνε κόκκινο (το «αόρατο χέρι» της ελεύθερης αγοράς πάσχει, βλέπεις, από δυσκαμψία καιρό τώρα), πώς θα ανακάμψουν οι περιοχές και οι άνθρωποι που επλήγησαν περισσότερο από τις άγριες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, τι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα έχουν επίσης.

Θέματα που σηκώνουν σίγουρα πολλή κουβέντα και συζήτηση και για τα οποία θα ήταν ευπρόσδεκτη η συνεισφορά ανθρώπων που διαθέτουν υποτίθεται ένα κάποιο όνομα και κύρος. 

Εντούτοις τα 160 «εξέχοντα πρόσωπα» –πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί(!), επιχειρηματίες, διπλωμάτες και καλλιτέχνες– προτίμησαν αντ’ αυτών να συντάξουν, να υπογράψουν και να δημοσιεύσουν, παραμονές του Athens Pride parade, ένα σκοταδιστικό, παραμορφωτικό της πραγματικότητας κι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου «κείμενο προβληματισμού» σχετικά με το δημογραφικό αφενός, τις «εξωτερικές απειλές» αφετέρου, όπου αντιδρούν, μεταξύ άλλων, στις προαναγγελθείσες –και μη υλοποιηθείσες μέχρι τούδε– νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση «Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας» μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών, ανησυχούν σφόδρα, δε, στην ιδέα της εισαγωγής μαθήματος Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία.

Καλά σοβαρολογούμε; Πού ζουν όλοι αυτοί; Έχουν ιδέα πόσο πιο μπροστά είναι θεσμικά σε αυτά τα θέματα οι περισσότερες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και πόσο πιο ανοικτές είναι οι κοινωνίες τους; Εξόν και σημεία αναφοράς τους είναι η Γεωργία, η Ουγγαρία του Όρμπαν και η Λευκορωσία του Λουκασένκο.  

Τι μας λένε, λοιπόν, κουνώντας επιδεικτικά το δάκτυλο οι 160 αυτοί wannabe «διδάσκαλοι του γένους» και γιατί αυτά είναι παρλαπίπες;

Να πούμε, κατ' αρχάς, ότι μεταξύ αυτών φιγουράρουν οι ακαδημαϊκοί και πρώην πρόεδροι της Ακαδημίας Αθηνών Κοντόπουλος Γεώργιος, Κουνάδης Αντώνιος, Βαλτινός Αθανάσιος (ναι, αυτός που είχε βραβευθεί στις Κάννες για το σενάριο της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα») και Ήμελλος Στέφανος, ο επίσης ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Παιδείας της Κύπρου Νικόλαος Κονομής, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης, οι επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Σκαρβέλης Δημήτριος και Γράψας Δημήτριος και καμπόσοι ακόμα «γαλονάδες», ο χρεωκοπημένος μεγαλοεργολάβος Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο πρώην γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο πρώην πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Καραμάνος, ο επίτιμος πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος Κούρτης, ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας, που είχε παραπεμφθεί για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο επίτιμος αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής, ο γνωστός από την υπόθεση Οτσαλάν πρώην ΕΥΠατζής Σάββας Καλεντερίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης, ο εικαστικός, συγγραφέας και καθηγητής στη Σορβόνη Δημοσθένης Δαββέτας, αρκετοί άλλοι καθηγητές, κυρίως του ΕΜΠ, συγγραφείς και λοιποί. 

Αναρωτιέται κανείς πού αλλού στην Ευρώπη εμπλέκονται καραβανάδες στον δημόσιο διάλογο για θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και ισότητας. Νοστάλγησαν άραγε τα χρόνια του Αναγεννώμενου Φοίνικα, όταν κουμάντο έκαναν παντού τα στρατιωτικά πηλίκια; Πάμε παρακάτω.

«Η κοινωνική αποδοχή ομοφύλων προτιμήσεων είναι δεδομένη “εν ελευθερία βουλήσεως” του ατόμου και όχι θέμα πολιτικής ή διαπαιδαγώγησης» γράφουν στην εισαγωγή, διερωτώμενοι για τις «επιπτώσεις στην οικογένεια και στην κοινωνία από την εφαρμογή πολιτικών του είδους αυτού» και μάλιστα «στο όνομα ενός αμφιλεγόμενου και καταχρηστικού δικαιωματισμού».

Ώστε είναι «αμφιλεγόμενο και καταχρηστικό» το δικαίωμα να υπάρχεις όπως είσαι και να αξιώνεις αυτό να γίνεται σεβαστό; Αν δεν είναι θέμα πολιτικής η ανάδειξη και κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών, αν δεν είναι θέμα διαπαιδαγώγησης η εξάλειψη του μπούλινγκ, η αναγνώριση της διαφορετικότητας και η αποτροπή αυτοκτονιών ή και δολοφονιών νέων ανθρώπων και όχι μόνο επειδή απλώς οι επιθυμίες ή/και η φτιάξη τους διαφέρουν, τότε τι; Διότι από κάτι «macho» νοοτροπίες και πρακτικές τραυματίζονται έως και ανεπανόρθωτα κάποιες παιδικές ηλικίες και όχι από το να μάθουν να αγαπούν, να σέβονται και να αποδέχονται τον πλησίον τους.

Όσο για την ενίσχυση της ελληνικής (μεικτής ή άλλης εθνικότητας δεν υπάρχουν, φαίνεται, στη χώρα αυτή) οικογένειας και την αύξηση των γεννήσεων, οι «αδερφές» σας φταίνε ή οι συνθήκες οικονομικής κρίσης διαρκείας και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική, μακροπρόθεσμη στήριξη από πλευράς Πολιτείας αλλά και αγοράς σε εγκύους, νέες μητέρες και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που ισορροπούν στο όριο της φτώχειας; Με 569 ευρώ βασικό μισθό ούτε σκυλιά δεν μπορείς να μεγαλώσεις, όχι παιδιά, αλλά προφανώς οι συγγραφείς του εν λόγω κειμένου ζουν στις Βερσαλλίες. 

Η Ελλάδα παραμένει, επίσης, από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες δίχως μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής και όσες προσπάθειες γίνανε σχετικά είχαν αργά ή γρήγορα ναυαγήσει. Αυτό δεν αντανακλάται μόνο στη συχνά σκιώδη συμπεριφορά απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές αλλά επίσης στην καλλιέργεια μιας σεξιστικής, πατριαρχικής και γενικότερα αντιδραστικής ανδροκρατικής κουλτούρας, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε στην υποτίμηση των γυναικών και γενικότερα της έννοιας της θηλυκότητας, στην αύξηση των περιστατικών οικογενειακής βίας, των βιασμών και των γυναικοκτονιών, για να μην αναφερθούμε στην αντισύλληψη, τις εκτρώσεις και τα ΣΜΝ. 

Τα βάζουν, έπειτα, με την ΕΕ διότι τάχα αυτή (και όχι η αδήριτη σύγχρονη πραγματικότητα και οι αγώνες που δίνονται) ευθύνεται για την «απόπειρα επιβολής στην κοινωνία προτύπων, ρυθμίσεων και πρακτικών που είναι άκρως μειοψηφικές, ξένες και απαράδεκτες σε μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες χωρών-μελών». Καλά σοβαρολογούμε; Πού ζουν όλοι αυτοί; Έχουν ιδέα πόσο πιο μπροστά είναι θεσμικά σε αυτά τα θέματα οι περισσότερες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και πόσο πιο ανοικτές είναι οι κοινωνίες τους; Εξόν και σημεία αναφοράς τους είναι η Γεωργία, η Ουγγαρία του Όρμπαν και η Λευκορωσία του Λουκασένκο.  

Και, ναι, αφιερώνουν και μια παράγραφο στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας που αναφέραμε στην αρχή μιλώντας περί μίας «βαθειάς και πολύπλευρης κοινωνικής κρίσεως (με την αύξηση της εγκληματικότητας, των κρουσμάτων σεξουαλικής βίας και διαστροφής, τον διαχωρισμό σε εμβολιασθέντες και ανεμβολίαστους, τις πρωτόγνωρες καταστροφικές πυρκαγιές κ.λπ., μιας κρίσεως θεσμών και αξιών, οφειλομένης, κατά κύριο λόγο, στο σοβαρό έλλειμμα Ανθρωπιστικής Παιδείας σε συνδυασμό με την υπαρξιακή κρίση που διέρχεται η χώρα μας ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων ασύμμετρων απειλών από τη γείτονα χώρα». Πλίνθοι-κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι, δηλαδή, κι ό,τι πιάσουμε, πέραν του ότι για τις προαναφερόμενες αυτές απειλές δεν υπάρχει καμία απολύτως συγκεκριμένη αναφορά.

Καθίσταται επιπλέον σαφές ότι η προώθηση της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας δεν εντάσσονται στην ανθρωπιστική παιδεία που ευαγγελίζονται άνθρωποι οι οποίοι μάλλον τα δικά τους υπαρξιακά προβλήματα παρά του έθνους ή του λαού –για τις πραγματικές, τις καθημερινές αγωνίες και προσδοκίες του οποίου είναι άλλωστε μακριά νυχτωμένοι– μας μοστράρουν. 

Στις «νουθεσίες» τους, τέλος, «προς όλους τους υπευθύνους» όπου καταλήγει το μίζερο αυτό κείμενο σπεύδουν  να προειδοποιήσουν ώστε «να μη υποβάλλονται ιδέες ότι αυτό (το δημογραφικό πρόβλημα) δήθεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη νομιμοποίηση και τη μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας παρανόμων αλλοεθνών και αλλοθρήσκων μεταναστών», διότι προφανώς αυτό θα το λύσουν οι πελαργοί και οι Ελληνίδες που θα αρχίσουν να γεννάνε σαν κουνέλες, despite it all, κι ας μείνουν άνεργες, κι ας τα μεγαλώσουν στην ψάθα.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει η ελλαδεμπορία και το ιδεολόγημα του ξεχωριστού, ανάδελφου έθνους εφόσον «η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα. Είναι η χώρα που έδωσε ως κληρονομιά στην ανθρωπότητα τον Οικουμενικό Ανθρωπιστικό Πολιτισμό… αξίες που έχουν χρέος να μελετούν, να διδάσκονται, να εμπνέονται αλλά και να τις προβάλλουν στις χώρες-μέλη της ΕΕ». Η «Ιλιάδα», η «Αντιγόνη», το πλατωνικό «Συμπόσιο», η «Παλατινή Ανθολογία», οι «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου, οι «Ιστορίες» του Ηρόδοτου και άλλα έργα που υπερασπίζονται το δίκιο του αδύναμου και αναδεικνύουν τον έρωτα σε όλα του τις μορφές δεν ανήκουν στον εξαγώγιμο αρχαίο πολιτισμό μας να υποθέσουμε, έτσι;

Πολύ όμως το κουράσαμε. Οι παραπάνω επίδοξοι «φωστήρες» ομνύουν καταφανώς σε μια χρεωκοπημένη από κάθε άποψη Ελλάδα, σε μια άλλη, σκοτεινή εποχή ή σε κάποια που δεν θα θέλαμε και δεν θα αφήσουμε ποτέ, όσο περνά από το χέρι μας, να έρθει ούτε εμείς, ούτε οι νεότερες γενιές. Ας είναι βέβαιοι γι’ αυτό.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γίνεται να είσαι ΛΟΑΤΚΙ και ταυτόχρονα ρατσιστής;»

Lgbtqi+ / «Γίνεται να είσαι ΛΟΑΤΚΙ και ταυτόχρονα ρατσιστής;»

Ζακ Σιμχά: Το queer αγόρι με το «περίεργο» επώνυμο (από τον Ελληνοεβραίο πατέρα), που οι περισσότεροι γνωρίσαμε από το βιντεοκλίπ του «Gomenaki», ξεδιπλώνει πολλά ταλέντα μεγαλώνοντας, με πρώτο το σκηνοθετικό, έχει όμως και πράγματα να πει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Lgbtqi+ / Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Το πόρισμα της Επιτροπής για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής και η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτικό γάμο επαναφέρουν δυναμικά στην επικαιρότητα τη λοατκι+ δικαιωματική ατζέντα προωθώντας γενικότερα την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία, υπάρχουν εντούτοις διχογνωμίες και ενστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παύλος Χάππιλος απαντά στην Αφροδίτη Λατινοπούλου για τις τρίχες και τις ραγάδες: «Μόνος κριτής είναι η φύση»

Ελλάδα / Ο Παύλος Χάππιλος απαντά στην Α. Λατινοπούλου: «Το τι επιλέγει να κάνει μια γυναίκα με το σώμα της είναι δική της υπόθεση»

Οργή έχει προκαλέσει το βίντεο της Αφροδίτης Λατινοπούλου που χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις «γυναίκες με τρίχες, ραγάδες και κυτταρίτιδα»
THE LIFO TEAM
«Προϊόν παρανόησης και εσφαλμένης μετάφρασης» τα εδάφια της Βίβλου που δικαιολογούν την ομοφοβία, λέει νέα έρευνα

Διεθνή / Όχι, η Βίβλος δεν είναι ομοφοβική - την παρεξηγήσατε, ισχυρίζεται νέα έρευνα

Οι ισχυρισμοί πως η Βίβλος καταδικάζει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου βασίζονται σε παρερμηνείες και εσφαλμένη μετάφραση, σύμφωνα με επαναστατική θεολογική έρευνα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ