Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη, με γκρίζες ζώνες, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη, με γκρίζες ζώνες, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης Facebook Twitter
EPA
0

Ευχάριστη έκπληξη χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα του κορωνοϊού. Εφόσον εγκριθεί αυτό το σχέδιο, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει συνολικά σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 9,4 δισ. συνίστανται σε χαμηλότοκα δάνεια.

«Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, αναφέροντας ως παράδειγμα «το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες», ενώ συμπλήρωσε ότι «πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση».

«Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος "γέφυρα»", όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο "Μένουμε Όρθιοι 2", για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ