R&I: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα- Οι 6 εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση

R&I: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα- Οι 6 εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο οίκος αξιολογήσεων R&I αναβάθμισε στην επενδυτική βαθμίδα το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, σε σταθερές προοπτικές. 

Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης- που δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς που αναγνωρίζει η ΕΚΤ- αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα, ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ+. 

Με την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας- και συνολικά της ασιατικής αγοράς- προς την ελληνική οικονομία, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Επιπλέον, σημειώνει το υπουργείο, η σημερινή εξέλιξη αποτελεί «προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». 

Επενδυτική βαθμίδα: Οι 6 εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση 

Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνονται έξι θετικές εξελίξεις, οι οποίες οδήγησαν στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. 

Αυτές είναι η νίκη του κυβερνώντος κόμματος, αποτέλεσμα που «διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους». 

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ισχυρή ανάπτυξη (5,9%) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.

Για την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα «μέτρησε» η πρόοδος στα «κόκκινα δάνεια», που οδήγησαν, αλλά και η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας. 

Το 2022, σημειώνεται, καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. 

«Υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. 

Ο πέμπτος παράγοντας ήταν η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. 

Τέλος, ο έκτος παράγοντας της αναβάθμισης ήταν η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM