Πρ. διευθυντής του ΔΝΤ: ''Μειώστε στο μισό το ελληνικό χρέος''

Πρ. διευθυντής του ΔΝΤ: ''Μειώστε στο μισό το ελληνικό χρέος'' Facebook Twitter
Φωτ.: Phil Ipparis / SOOC
0

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει στο μισό το χρέος της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας της στο μέλλον, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις από τη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο Ρεζά Μογκάνταμ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley.


Ο κ. Μογκάνταμ τονίζει ότι το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματός της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. "Αυτό θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή και κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Πολιτικά, είναι ανέφικτο", αναφέρει ο οικονομολόγος.


Αντίθετα, σημειώνει ο Μογκάνταμ, μία σταδιακή ελάφρυνση στου χρέους με όρους μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε τρία χρόνια. "Αυτό θα ήταν συνεπές με τη βιωσιμότητα του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για την οποία πίεση το ΔΝΤ και αποδέχτηκε το Eurogroup το 2012.

Και δεν θα εξαρτάται από τις, όπως αποδείχτηκε, υπεραισιόδοξες υποθέσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Μογκάνταμ, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης του για αυτές, καθώς σημειώνει ότι είχε εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας από το 2010 έως το 2014.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Οικονομία / Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο: Η συζήτηση για νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη σταδιακή εξίσωση των τιμών και των φόρων μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να περιοριστεί το «τουριστικό κάπνισμα», το φαινόμενο κατά το οποίο καταναλωτές αγοράζουν φθηνότερα τσιγάρα από γειτονικές χώρες
LIFO NEWSROOM