ΟΟΣΑ: Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του πολέμου- Στο 8,8% η πρόβλεψη για τον ελληνικό πληθωρισμό

ΟΟΣΑ: Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του πολέμου- Στο 8,8% η πρόβλεψη για τον ελληνικό πληθωρισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο κόσμος πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, έχει πυροδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής, επηρεάζοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως περιγράφεται στην Έκθεση του ΟΟΣΑ, ο οποίος εκτιμά ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απότομες αυξήσεις της τιμής της ενέργειας και των τροφίμων, προκαλεί δυσκολίες στα άτομα με χαμηλό εισόδημα και εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου.

Σε συνδυασμό με την πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα COVID-19, ο πόλεμος έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε μια πορεία βραδύτερης ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού - μια κατάσταση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970 και θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την Ελλάδα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί, παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

ΟΟΣΑ: Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του πολέμου- Στο 8,8% η πρόβλεψη για τον ελληνικό πληθωρισμό Facebook Twitter
Φωτ: oecd

Ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάκαμψη

Πριν από τον πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για μια ισχυρή, αν και άνιση, ανάκαμψη από τον COVID-19. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που επιδεινώθηκαν από τις διακοπές λειτουργίας στην Κίνα λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων COVID-1 καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στην ανάκαμψη.

Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει απότομη επιβράδυνση φέτος, σε περίπου 3%, ενώ ανάλογος ρυθμός αναμένεται και το 2023. Σημειώνεται δε, ότι αυτός ο ρυθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τον ρυθμό ανάκαμψης που προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν σε όλες σχεδόν τις οικονομίες. Πολλές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία είναι πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο μέσω των εισαγωγών ενέργειας και των προσφυγικών ροών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας δε, η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 2,8% και το 2023 με 2,5%. Βασική αιτία είναι ο περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης (3,5% από 7,8% πέρσι και μόλις 1,4% το 2023). 

ΟΟΣΑ: Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του πολέμου- Στο 8,8% η πρόβλεψη για τον ελληνικό πληθωρισμό Facebook Twitter
Φωτ: oecd

Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα κορυφωθεί αργότερα και σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ δείχνουν τον μεγάλο και παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στον πληθωρισμό, ο οποίος έχει ήδη φτάσει σε υψηλά 40 ετών στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τον πληθωρισμό είναι της τάξης του 8,8%, ενώ για το 2023 η εκτίμηση υπολογίζεται στο 3,4%.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμά ωστόσο ότι η σταδιακή μείωση των πιέσεων της αλυσίδας εφοδιασμού και των τιμών των εμπορευμάτων και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές έως το 2023, αλλά ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται ωστόσο να παραμείνει στα ίδια  επίπεδα ή παράπανω, από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας σε πολλές μεγάλες οικονομίες στο τέλος του έτους.

ΟΟΣΑ: Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του πολέμου- Στο 8,8% η πρόβλεψη για τον ελληνικό πληθωρισμό Facebook Twitter
Φωτ: oecd


Η κρίση του κόστους ζωής θα προκαλέσει κακουχίες- Κίνδυνος για λιμό

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί προμηθευτές σε πολλές αγορές εμπορευμάτων. Μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% για το καλαμπόκι, τα ορυκτά λιπάσματα και το φυσικό αέριο και το 11% για το πετρέλαιο.

Οι τιμές για αυτά τα εμπορεύματα αυξήθηκαν απότομα μετά την έναρξη του πολέμου.

Χωρίς δράση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Οι διακοπές του εφοδιασμού αυξάνονται, απειλώντας ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία για βασικά τρόφιμα. 

Με τους προϋπολογισμούς να παρατείνονται κατά δύο χρόνια μετά την πανδημία, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν στην παροχή τροφίμων και ενέργειας σε προσιτές τιμές στους πληθυσμούς τους, διακινδυνεύοντας επισιτιστική κρίση και κοινωνική αναταραχή.

Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και οι πιθανές διαταραχές στην παραγωγή θα έχουν σημαντικές συνέπειες. Η απότομη άνοδος των τιμών υπονομεύει ήδη την αγοραστική δύναμη, η οποία θα αναγκάσει τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα σε όλο τον κόσμο να περικόψουν άλλα είδη για να πληρώσουν για βασικές ανάγκες ενέργειας και τροφίμων.

Με πληροφορίες του oecd

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM